Как да работя по-ефективно като фрийлансър, докато гледам бебе

Преди няколко седмици установих, че в главата ми цари пълен хаос – подхващам едно, зарязвам друго, а се оказва, че мисля за трето. Бях недоволна от скоростта, с която се развиват личните ми проекти, навивах се, че всичко трябва да става с темпото, с което съм свикнала и съответно се чувствах много неудовлетворена от себе си. Усещането за неудовлетвореност върви с куп допълнителни екстри като раздразнение, лошо настроение, безпричинни избухвания, неочакван плач и още по-ниска продуктивност. От тях пък си пати най-вече семейството ти – детето, мъжът ти и който друг е наминал да ви види.

Сигурна съм, че това не се случва само на мен. Знам, че има още майки фрийлансъри, които се карат на домашните, после се чувстват виновни, опитват да поправят грешката си, но междувременно се изнервят още и още, че работата им изостава, че стигат до нещата, които обичат да правят вечер и докато си помислят как ще свършат нещо по тях и вземат, че заспят. Затова реших да напиша тази статия. В нея споделям скромния си опит как да излезеш от този омагьосан кръг и хем да не се държиш като задник и да се радваш на семейството си, хем да успееш да поработиш.

 

свободна практика, фрийланс, родителство, фрийлансър, организация на времето

Приеми, че старият ти ритъм на работа вече е в историята

Ти на теория го знаеш. На практика обаче ти се струва, че всичко става много бавно (и то си е така), че изоставаш и нищо не се случва в живота ти (което не е съвсем така, само си спомни за последните постижения на твоето бебе – казва „мама/тата“, лази, ходи, пие от чаша и вече може да те целува с уста, пълна с пюре).

Ще минеш през 5 етапа, докато приемеш наистина, че старият ти ритъм на работа е в историята:

  • отричане – „Това на мен не може да ми се случи.“
  • гняв – „Защо това се случва точно на мен?“
  • договаряне – „Ако ме отмине тази горчива чаша, аз ще направя…“
  • депресия – „Толкова съм отчаян, че нищо не мога да направя.“
  • приемане – „Каквото и да се случи съм в мир със себе си.“

Всички те са нормални. Гледай, доколкото ти е възможно, да не изпитваш чувство за вина и да минаваш по-бързо през тях. Лесно е, когато можеш да си ги рационализираш.

Прецени на кой етап се намираш в момента. Наблюдавай поведението си отстрани, анализирай го, докато емоциите изчезнат. Така ще стигнеш по-бързо до последния етап – приемане, че работният ти ритъм вече не зависи само от теб и твоите желания.

Приемеш ли го веднъж, ще спреш да си губиш времето в ядосване и самосъжаление и ще започнеш да откриваш кога, колко и как можеш да работиш след като вече имаш бебе.

Наспи се

Чувам как избухваш в смях. Не бързай, ето какво имам предвид. Когато някой друг е с детето и ти разполагаш с повече време, вероятно се опитваш да наваксаш с всички задачи. Аз поне така правех. Проблемът е, че ако не си се наспала поне малко, продуктивността и творческата ти енергия клонят към нула.

Легни и се наспи. Ако имаш четири часа, остави си поне два за сън и работи през другите два. Ако имаш цял ден, спи, колкото ти се спи и работи в останалото време. Сама ще се убедиш, че резултатът е много по-добър.

Направи си план

Едно от важните фрийлансърски умения е подреждането на задачите по приоритет.

След като си се понаспала, вземи лист и химикал, седни, помисли и си подреди задачите. Коя след коя трябва да се свърши, за да получиш максимално добър резултат. Повярвай ми, това не е изгубено време. Когато подредиш хаоса, виждаш посоката, знаеш накъде трябва да тръгнеш и какъв път трябва да извървиш, което успокоява и те прави по-ефективна.

Създай си нагласата, че някои стъпки от плана ти ще се отлагат във времето

Говорила съм и с други майки, работещи на свободна практика. Те споделят, че ако са си наумили какво ще свършат за деня, но детето не иска да заспи, кисело е, не си играе само, има нужда от повече внимание, съответно плановете им се провалят, те стават нервни и раздразнителни. Когато решат, че ако могат, ще работят, ако не, не е болка за умиране, денят им минава много по-леко, детето е по-спокойно и се забавляват заедно, а най-често майката успява и да поработи.

Върни се на стъпка първа – приемане. Напомняй си всяка сутрин, че светът няма да свърши, ако не изпълниш работния си план за деня. Помисли и за още нещо, ако детето има нужда от теб, ти така или иначе няма да работиш, само ще си мислиш какво е трябвало да свършиш и ще се чувстваш зле. Което ще се отрази на мъничето и ще ви попречи да се радвате на компанията си.

свободна практика, фрийланс, родителство, фрийлансър, организация на времето

Научи се на дисциплина и бързина

Преди да станеш майка разсейването не ти е било проблем, не защото не е съществувало, а защото си можела да наваксаш с работата, когато решиш. Сега вече не е така.

Ако детето е спокойно и играе само, изключи месинджърите, излез от Фейсбук и дай газ на работата, защото след половин час вече може да е нервно и да иска компанията ти. Ако спи, не разчитай, че обикновено спи два часа, защото може точно днес да спи един.

Освен, че трябва да свикнеш да работиш на прибежки и на парче, трябва да си с желязна дисциплина и фокус върху текущата задача.

Работи с удоволствие

Тогава с колкото и малко време да разполагаш, ще ти се получава и ще се чувстваш добре.

свободна практика, фрийланс, родителство, фрийлансър, организация на времето

Поискай помощ

Ако все пак не можеш да се справиш със себе си и със задачите си, поискай помощ. Обсъди с половинката си в кои дни и часове може да те смени. В случай, че имаш баба наблизо, помоли я да идва определени дни в седмицата за 3 – 4 часа или потърси бавачка. Смяташ колко иска бавачката, колко изкарваш ти, за колко часа седмично можеш да си позволиш услугите ѝ; мислиш какво трябва да промениш в работата си, за да си ги позволиш за 4 часа всеки ден от седмицата и след това действаш.

Спести време и печели повече като фрийлансър и с помощта на онлайн видео курса „Как да успея на свободна практика“.

  • Гледаш го, когато имаш възможност.
  • Прилагаш наученото веднага.
  • Постигаш баланс между семейството и работата, без доходите ти да пострадат от това.

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *