Дизайн на лого – чеклист за начинаещи + инструменти

Ето я и супер полезната статия-ориентир на какво да обърнеш внимание, когато ти предстои да правиш редизайн или нов дизайн на лого + безплатна консултация с дизайнер.

Както винаги, Люба ти дава безкрайно практични насоки и е готова да отговаря на твоите въпроси. Прочети статията и я питай в коментарите за всичко, което те притеснява в логото, бранд идентичността и дизайните на твоя бизнес.

===

питай дизайнер, безплатна консултация с дизайнер, как се прави лого, фрийланс, свободна практика, Любомира Попова Запознайте се с основните стъпки при изработка на лого, за да създадете композиция, която да изразява максимално ясно идеята, която стои зад вашия бранд. Дори да сте решили да работите с дизайнер, днешният чеклист ще ви е от помощ.

Преди да стартирате, проучете какви лога използват водещите брандове, фирмите от вашия бранш или просто разгледайте добри примери за вдъхновение. Така ще можете да се ориентирате какви добри практики да следвате и какво да избягвате като неприятен резултат.

питай дизайнер, безплатна консултация с дизайнер, как се прави лого, фрийланс, свободна практика, Любомира Попова

1. Идеята

Скицирайте своя знак – нека е нещо свързано лично с вас и вашата дейност. Така ще е едновременно уникално и запомнящо се. Важно е да се асоциира не просто със сферата ви, но и с цялостното звучене, което искате да придадете на бранда си. Ако можете да гарнирате логото си с подходяща игра на думи (прословутият виц в дизайна), би било много добре, особено ако сте с по-артистична професия. Ако сферата ви е с по-бизнес насоченост, този подход невинаги е подходящ.

При всички положения съобразете идеята си с основните принципи на логото:

  • простота,
  • познаваемост,
  • извън времево,
  • универсалност,
  • релевантност.

питай дизайнер, безплатна консултация с дизайнер, как се прави лого, фрийланс, свободна практика, Любомира Попова

2. Стилизация

Когато скицирате идеите си, отпуснете се и рисувайте, каквото ви дойде наум. Когато се спрете на един от всички варианти, и прецените, че той е най-близък до образа на вашето лого, опитайте се да го изчистите до максимално проста геометрия.

Ако не виждате подходяща стилизация в първия момент, започнете да премахвате детайли и да свеждате всички форми и линии до прости форми – квадрат, кръг, линия, правоъгълник, триъгълник. Когато постигнете това, може да си поиграете със стилистиката и да заоблите ръбовете, да раздвижите линиите и т.н.

питай дизайнер, безплатна консултация с дизайнер, как се прави лого, фрийланс, свободна практика, Любомира Попова

3. Вида на логото

След като имате идея, решете какъв тип ще е логото ви:

  • само знак,
  • логотип – само текст,
  • комбинирано – текст и знак.

4. Композицията

Решете дали да е симетрично или асиметрично. Ако е асиметрично, не пропускайте да постигнете баланс в композицията, така че да не „тежи“ в едната посока. За постигане на балансирана композиция, вижте съветите ми за композиционен център в дизайна. Не забравяйте да следите негативните пространства (пространствата между буквите и линиите на знака) – понякога те създават форми и е важно тези форми да са под ваш контрол.

питай дизайнер, безплатна консултация с дизайнер, как се прави лого, фрийланс, свободна практика, Любомира Попова

5. Шрифтът

Подберете подходящ шрифт:

  • серифните (serif) шрифтове се свързват с традиционното,
  • безсерифните (sans-serif) звучат по-модерно и корпоративно.

Ако сте с по-артистична дейност, можете изберете декоративен ръкописен шрифт или курсив. Изписвайте САМО с един шрифт името на бранда и подберете не повече от два, ако имате и слоган. Вижте тази статия за съчетание на шрифтове.

В идеалния вариант ще използвате шрифт, създаден от експерт специално за вас. В нетолкова идеалния, но доста практичен вариант, може да си купите шрифт от някоя библиотека за шрифтове като MyFonts.

Може да видите колекция от шрифтове, които имат българска форма на кирилицата. Тя се налага все повече в дизайните на българските брандове.

питай дизайнер, безплатна консултация с дизайнер, как се прави лого, фрийланс, свободна практика, Любомира Попова

6. Цветовете

Подберете подходящи цветове. Ако не сте разработили цялостна идентичност на бранда си, най-добре използвайте създаването на логото, или редизайна му, за да започнете.

Ако вече имате готови дизайни (сайт, визитки и т.н.), можете да решите да впишете визията на логото си в тяхната стилистика.

При всички положения вземете предвид въздействието на цветовете, когато избирате  цветовата схема за вашето лого. Важно е да знаете как избраните от вас цветове влияят на възприятията на хората. Логото, знаете, че лицето на вашия бранд в публичното пространство и трябва да предава точно и ясно послание.

Вижте тази инфографика за психология на цветовете. Въздържайте се да използвате повече от 1-2 цвята освен черното. След като изберете цветовете, запомнете какви са (в HEX, RGB и CMYK) и ги използвайте и в останалите си дизайни, за да се придържате към една стилистика.

 

7. Изисквания, на които трябва да отговаря логото

  • Да може да се изобрази само с един цвят. Това е важно и за бъдещото му представяне при едноцветен печат, например. Колкото по-стилизирано и изчистено е логото ви, толкова по-добре. Ако искате то да има цветове и ефекти, добавете ги СЛЕД като се уверите, че е разпознаваемо, когато е само в един цвят. Ако създадете много детайлно лого, уверете се, че имате и изчистен вариант, който да използвате, когато се налага.
  • Да бъде създадено само с чисти цветове (без градиенти). Придържайте се към максимална стилизираност. Когато сте готови, разиграйте логото и със светлосенки. Все пак, бъдете подготвени винаги и със стилизиран вариант.
  • Да изглежда четливо във всеки размер – от билборд до печат върху химикалка или фавикона на браузер. Изработката на логото с векторна програма гарантира, че промените в размера няма да се отразят негативно на качеството му. Изисквайте го в няколко варианта, ако друг ви прави проектите – векторен (eps, ai, pdf), растерен (jpg), растерен с прозрачност (png). Така ще имате подходящ файл за всяко позициониране на логото в друг дизайн.
  • Да стои еднакво добре в позитив и негатив (тъмно върху светъл фон и светло върху тъмен фон). Логото трябва да е четливо и когато го сложите върху снимка.
  • Да може да се впише еднакво добре в различни формати – лендскейп, портрет, квадрат, кръг.

питай дизайнер, безплатна консултация с дизайнер, как се прави лого, фрийланс, свободна практика, Любомира Попова

8. Логото трябва да е пълноценна част от бранд стилистиката

Опитайте се да си представите логото (или най-добре го скицирайте) в различни видове дизайн – банер, визитка, уеб сайт, социални мрежи, билборд, брошура и т.н. За вдъхновение разгледайте бранд-гайдовете на някои от големите марки.

питай дизайнер, безплатна консултация с дизайнер, как се прави лого, фрийланс, свободна практика, Любомира Попова

9. Ефекти и 3D

След като вече имате изчистено лого, може да направите варианти с различни ефекти (светлосенки, градиенти) или 3D вариант, който да използвате в презентации и видеа. Така ще си гарантирате професионално изглеждащо лого, което да надграждате, вместо ефектен вариант на рисунка, която не може да се използва във всички среди и случаи.

питай дизайнер, безплатна консултация с дизайнер, как се прави лого, фрийланс, свободна практика, Любомира Попова

Инструменти за проверка на лого

След като сте готови, или докато работите, можете да проверите дали логото ви отговаря на изискванията като ползвате следните инструменти:

  • Използвайте този инструмент, за да проверите своя знак за показатели като уникалност, четливост, контраст и цялостност. Инструментът ви показва как логото ви се представя спрямо база от хиляди реални лога и можете да видите дали посоката на мисълта ви е по-традиционна или сте на път да създадете нещо наистина неповторимо.
  • Използвайте този инструмент, за да видите как се представя логото ви по различни параметри като баланс, цвят, скалируемост, пикселизиране и т.н. Ако е разпознаваемо във всички случаи, значи сте на прав път.

Вместо финал: Най-добрите практики изискват логото да бъде част от цялостната бранд идентичност. Ако нямате ресурси за създаването ѝ, използвайте логото за отправна точка. Развийте я като изхождате от неговата стилистика и създавайте всеки следващ дизайн по сходни критерии.

Използвайте чеклиста, който подготвих за вас „Дизайн и личен бранд – откъде да започна“, за да съобразите посоката, по която ще вървите.

===

питай дизайнер, безплатна консултация с дизайнер, как се прави лого, фрийланс, свободна практика, Любомира ПоповаЛюбомира Попова е уеб дизайнер на свободна практика и художник-сюрреалист с артистичен псевдоним Fineluart.
Създава първия си статичен сайт през 2008. В момента се е специализирала в изработката на WordPress сайтове и визии за уеб. Занимава се с дизайн повече от 17 години, като през повечето време е била част от рекламни фирми и агенции. Създавала е визии за почти всички рекламни среди – външна, печатна, уеб, digital, TV. Работи основно с малки бизнеси в сферата на услугите, макар през годините да е правила реклами за представители на почти всички сфери.

Има професионален интереси в областта на дигиталния маркетинг, графичния дизайн и social media. Това ѝ дава възможност да вижда уеб сайтовете не само като дизайн, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя. За нея всяка отделна визия е част от цялостно развитие, а не „парче дизайн“.

„Редовно консултирам клиенти и млади колеги и винаги се радвам, когато успея да улесня някого по пътя му в моята (любима) сфера. Ако имате въпроси за дизайн и реклама, съм насреща да помогна, независимо дали става въпрос за принципи в дизайна, тенденции, технически въпроси, видове реклами или се нуждаете от конкретни съвети за личните си проекти. Питайте ме.“ Люба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *