10 признака, по които да познаеш подходящия за теб клиент

Често говорим за подходящите клиенти – колко е важно да ги намериш и задържиш, защо, ако работиш с тях, се чувстваш удовлетворен финансово и всякак. Как обаче да разпознаеш тези митични същества, когато ги намериш или когато те сами те потърсят?

В днешната статия ти споделям 10 признака, по които да се ориентираш, че това е той – подходящият клиент. Сигурна съм, че с времето и опита ще добавиш към тях още и ще започнеш да се ориентираш бързо искаш ли да работиш с човека срещу теб или не.

1. Държи се учтиво, когато говорите за пръв път. И след това

Използва учтива форма, когато се обръща към теб. Пита „Удобно ли е?“ преди да се втурне да ти разяснява по телефона колко прекрасен е неговият бизнес и от какво има нужда. Започва имейлите си със „Здравейте“ и завършва все така, спазвайки правилата за елементарна учтивост.

Разбира се, опитът ми показва, че и хора, които тръгват агресивно и с недоверие, могат да се превърнат в страхотни, постоянни клиенти. Виж „Как да общуваш с притеснени и уплашени клиенти, които имат лош опит с услуги като твоите“. Но в повечето случаи, дали се държи възпитано или не трябва да ти е първият ориентир ще се сработиш ли с човека и какво можеш да очакваш от него като заплащане, срокове, ангажираност с работния процес.

 

2. Задава въпроси, за да разбере как работиш, каква информация ти е нужна, какъв е предишният ти опит. За цени говорите след това

Цената безспорно е важна, но подходящият клиент е този, за когото най-важно е да получи качествено свършена работа. Трябват ти такива клиенти. Те ще те подкрепят с информация, време и пари, за да направиш за тях най-доброто, което ти е възможно. Това ти носи финансово, професионално и чисто човешко удовлетворение. Какво повече ти е необходимо?

3. Проектът, който ти възлага е интересен за теб и те изправя пред нови предизвикателства

Това, което е скучно за един е интересно за друг и обратно. Не се изкушавай да приемаш проекти, които по принцип звучат интересно и които хората приемат за интересни и даващи куп възможности. Поговори със себе си и си признай ти какво мислиш, вълнува ли те темата, ще работиш ли с удоволствие по нея, предизвиква ли те да дадеш най-доброто от себе си, ще трябва ли да учиш нови неща, за да се справиш, искаш ли да ги учиш, ще ти послужат ли при работа върху проектите на други клиенти, etc.

Да, не всеки проект може да е вълнуващ и предизвикателен като изстрелване на ракета в космоса. Важно е обаче да избираш теми и задачи, които поне ти доставят удоволствие, провокират любопитството ти или са приятно разнообразие сред останалите ти ангажименти.

 

4. Проектът не е супер интересен, но е в твоята сфера и ще ти донесе куп други ползи

Изпълнението му ще ти помогне да стигнеш до нови аудитории, да създадеш бизнес контакти, да популяризираш името си или да се представиш в нова светлина. Това са все възможности, които си струва да обмислиш. Разбира се, бъди честен със себе си. Прегледай статията „Кога изгодните предложения не са чак толкова изгодни“, тя ще ти помогне в това отношение.

 

5. Все пак говори за пари… навреме

Потенциалните клиенти, които питат колко струва преди да пояснят какво искат да купят не правят добро впечатление. Избягвай да работиш и с хора, които ползват реплики от сорта на „Дай да свършим работа, парите не са проблем.“; „Не се притеснявай за парите.“ или просто и дума не обелват по въпроса за плащането.

Подходящият за теб клиент изчаква да уточните максимално задачата, да си изясни процеса на работа и след това ти казва какъв му е бюджетът или ти иска оферта. Освен това приема за нормално да плати част от сумата предварително.

 

6. Държи се разумно, когато говорите за срокове

На всеки клиент може да се случи да има спешна нужда от услугите ти. Но! Подсети се как да познаеш кога една поръчка е наистина спешна и избягвай всички останали случаи, в които ти извиват ръцете да направиш нещо за вчера.

Подходящият за теб клиент е този, който е готов да те изслуша, когато говориш за срокове и разбира, че писането, създаването на стратегия, правенето на дизайн, писането на код, превеждането изискват определено време, за да бъде всичко както трябва. Освен това е готов да се съобрази с графика ти. Все пак, преди да те потърси ти вече си поел ангажименти и към други клиенти.

Забележи, важното не е да ти дава дълги срокове, а да можете да обсъждате и да си стискате ръцете на срокове, които са разумни и които не те принуждават да обръщаш целия си график с главата надолу, да се трудиш по нощите, в почивните дни и по празници. (Освен ако ти самият не си преценил, че в този точно случай си струва да го направиш.)

 

7. Приема за нормално да имате договор

Има малки поръчки, по които решаваш да работиш без договор, само с капаро. Но като цяло, най-добре е да обсъдите подписването на договор, всяка от страните да изчете предложения вариант, да нанесе своите корекции и коментари, да ги обсъдите и да подпишете.

Пази се от клиенти, които подскачат само при споменаването на думата. Не защото задължително искат да те излъжат, а защото това показва отношение – към твоите и към техните собствени дела.

Свали си примерен договор от тази статия, редактирай го и го ползвай.

 

8. Има потенциал за дългосрочна работа

Това не е задължително условие. Случва се клиент да търси изпълнител на еднократна поръчка, да го хареса и с времето да започне да възлага задачи само на него. А може и двете страни да се харесат, но клиентът просто да няма повече такъв тип работа. И все пак, прегледай сайтовете и профилите му. Може нещо да ти подскаже дали точно този потенциален клиент има възможност да ти дава работа регулярно. Възможно е и той самият да си каже, че търси фрийлансър за дългосрочно сътрудничество.

При всяко положение, ако имаш двама потенциални клиенти, по-подходящ за теб е този, който може да ти донесе повече поръчки или други ползи, в дългосрочен план.

9. Знае, че е нормално понякога да има корекции и че съвместната работа изисква начално напасване

Това е критерий, по който да оцениш подходящ ли е клиентът за теб след като вече сте започнали работа. Не го пренебрегвай. Понякога първите впечатления лъжат или се оказват, че имате разминаване в очакванията и разбиранията на по-дълбоко ниво.

Съвсем нормално е понякога работата ти да има нужда от корекции. Особено в началото, когато все още опознаваш клиента, вкуса му, аудиторията, спецификите на бизнеса. Ако и двамата сте с тази нагласа, дребните недоразумения ще се изчистят бързо и без някоя от страните да страда по темата.

Подходящият клиент е готов да участва в процеса – първоначално с информация, а след това с мнение, корекции, коментари, насоки, ако е нужно.  Той знае, че времето, което отделя за теб е време, инвестирано в това, което ти е възложил и ще му помогне да популяризира/подобри бизнеса си.

 

10. Плаща си навреме

Има клиенти, които са идеални – договорили сте всичко предварително, търсят те за дългосрочно сътрудничество, работят в сфера, която те интересува и по проекти, от които научаваш много нови неща и стигаш до още повече клиенти. Само дето след като завършиш поръчката, бавят плащането прекалено дълго. Дали защото политиката им е такава и трябва да ги чакаш повече от 30 календарни дни, за да получиш сума по фактура, дали защото бизнесът е малък, собственикът му все още не се е научил да делегира, всичко минава през него, а той вече отдавна не смогва с всичките си задачи.

Помисли можеш ли да промениш нещо, понякога нещата в тази посока се оправят с разговор или не могат да се променят. Прецени с какво можеш да компенсираш този недостатък и искаш ли да го направиш.

 

Винаги и на всички условия ли трябва да отговаря подходящият клиент?

Хубаво би било. Истината обаче е, че няма категорична рецепта. Може нещо да куца, но ти да успяваш да балансираш, да компенсираш и това пак да е подходящият клиент за теб.

Макар че има повтарящи се проблеми при всички фрийлансъри и при хората, работещи с клиенти въобще, ситуациите са различни една от друга и трябва да напаснеш ориентирите спрямо себе си, своята интуиция, сфера, в която работиш, да се съобразиш с нуждата си от пари и големината на буфера си. При всяко положение обаче, ако често правиш компромиси и работиш с клиенти, които не отговарят на повечето от тези критерии, едва ли ще се чувстваш особено добре и е много вероятно скоро да прекратиш свободната си практика.

Все още можеш да получиш насоки за подобрение на твоя сайт и представяне от специалистите Марио Пешев и Павлина Иванова. Възползвай се от безплатните консултации:

Успешна седмица от мен!

One comment to “10 признака, по които да познаеш подходящия за теб клиент”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *