Кога и за какво фрийлансърът се нуждае от адвокат

В следващите седмици ще публикувам статии за лични финанси, защита на авторски права, ценообразуване, имиджът на фрийлансъра, как да се държим с клиенти. Всички те са на гост автори, специалисти в съответните области и ще ти бъдат полезни. Започваме с чудесен, подробен текст на адвокат Мирослав Моравски за това кога и защо фрийлансърът се нуждае от адвокат и как той може да му помогне да си спести куп проблеми. Прочети я и я сподели с колеги. Благодаря!

====================

В тази статия описвам накратко как адвокатът може да бъде полезен на фрийлансъра. Не става дума за случаи, в които полицията вече тропа на вратата ни, разбира се – при тях намесата на специалист е безусловно необходима.

Говоря за юридическите услуги, необходими на един фрийлансър в работата му. За начините, по които той може да потърси и получи правна помощ и какви са вариантите за нея.

Разделям правната помощ на два основни вида – планирана и ситуационна, т. е. такава, която предварително изгражда начин за справяне с проблемите ни и такава, която следва по необходимост внезапно възникнал казус. Очевидно за всеки е, че първата е много по-добра, а и много по-ефективна. Както нерядко споделям шеговито с клиентите си – по-добре е да ми се обадят преди да положат подписа си, а не след това. За съжаление хуморът е породен от действителни случаи.

Случаите, в които фрийлансърът има нужда от правни услуги, са основно свързани с:

 • позиционирането му като специалист,
 • защитата на работата му,
 • отношенията му с клиентите.

Да вземем за пример един фрийлансър преводач на специализирана литература и статии. Неговата дейност се развива основно през интернет. Той има нужда от регистрация като самоосигуряващо се лице, както и от специална регистрация, ако ще извършва дейност като заклет преводач. Необходими са му още портфолио, уеб сайт и регулиране и установяване на отношенията му с клиентите.

Юридическите въпроси, които биха могли да възникнат са няколко групи

Първата е във връзка със статута му като фрийлансър:

 • как (няма да обсъждаме дали) да извърши данъчна регистрация;
 • на територията на една държава ли ще извършва своята дейност; 
 • има ли други разрешителни режими и какви сертификати ще са му необходими за тях.

Следващата група въпроси са свързани с извършването на самата работа. Най-честите, бих казал и универсални, инструменти за взаимодействие на един фрийлансър със света са интернет страницата му и формите за контакт с клиентите – телефон, имейл, поща или друг вид комуникация.

Третата група юридически въпроси е свързана с евентуален конфликт по време на процеса на работа, или най-общо казано на правен език – неизпълнение на договорите.

За да илюстрирам гореописаното ще използвам един пример и ще ви запозная с приключенията на един начинаещ фрилансър преводач.

От известно време този специалист е започнал самостоятелна работа и вече има няколко клиента. Изградил си е уеб сайт и приема поръчки през него и по телефона. На сайта е качил свои текстове и снимки, както и снимки, които е взел от интернет – кламер, мастилница, etc.

Един натоварен петъчен следобед нашият фрийлансър получава обаждане от клиент, за когото вече е работил преди. Става дума за спешна поръчка, която ще трябва да изработи до понеделник срещу сравнително добро заплащане. Фрийлансърът е изтощен и е мислел да почива, но няма място за изпускане на работа – приема.

След минути получава имейл с „детайлите“ на поръчката. Оказва се доста по-обемна отколкото е смятал. Мейлът е без заглавие, а съдържанието му се състои само от думите „изпращам ти нещата“ и един голям прикачен файл в .pdf формат.

В понеделник сутрин фрийлансърът се опитва да удължи срока, но безрезултатно – никой не вдига на същия телефонен номер. Това му носи леки съмнения, но той познава горе-долу този клиент и продължава работа. В крайна сметка изпраща превода обратно в късния следобяд.

След множество обаждания по телефона, вечерта той успява да се свърже с клиента. Същият обаче се държи много студено, казва открито, че има неспазване на срокове, а след известни пререкания просто заявява, че всъщност са намерили друг специалист, с много по-добро портфолио и че той е свършил работата още в неделята. Посочва дори сайта на този специалист, за да го погледне фрийлансърът и да се поучи. Накрая заплашва, че ако преводачът продължи да настоява и да се бори, той, клиентът, ще подаде известие до НАП, тъй като знае, че преводачът не е регистриран данъчно. Освен това го обвинява, че снимки и материали от портфолиото в сайта му са крадени от интернет.

Много съкрушен и ядосан, първото, което прави нашият фрийлансър след разговора, е да посети уеб сайта на другия специалист. Това, което вижда, го хвърля в още по-голям ужас – „колегата“ е публикувал като свои част от качените в неговото портфолио текстове и материали.

Изводите са големи. Правните средства за действие – малки.

Нашият начинаещ специалист не е извършил никаква предварителна правна подготовка на своята дейност.

Той няма сключен договор с клиента си, няма разменени имейли със съдържание или друга писмена кореспонденция, с която да докаже поръчката си, освен наличието на самия превод. Авторските права на уеб сайта му не са защитени по никакъв начин, дори и с лиценз за свободно ползване с посочване на източника. Снимковият материал, който е намерил в интернет, не му е бил предоставен за свободно ползване.

Освен всичко друго, той е пропуснал и варианта да се регистрира данъчно, разчитайки на клиенти, за които отчетността също не е особено желана. Най-често подобни субекти обаче имат навика да избягват отчетност и в останалите си отношения, частни или публични.

Обобщение – как адвокатът може да ви бъде полезен, когато започвате работа на свободна практика

В светлината на тази история можем да подчертаем, че фрийлансърът има нужда от правна помощ най-много при започването на работата си, както и конкретно вече при възникнал казус.

Относно първите две групи въпроси към адвокат – статутът на фрийлансъра, както и самата му работа – юридическата помощ е основно подготвителна. Фрийлансърът може да получи като правен съвет информация за регистрации, данъчни или специални, и евентуалната отчетност (за която е добре, даже задължително, да се консултира със счетоводител).

Добре е да помисли и какви видове отношения ще има с клиентите си, за да изготви темплейти на комуникацията и сделките. Тук влизат изготвянето на различни видове договори – за услуги, за авторски права, за поръчка и др. Адвокатът може да изготви образци, когато самите услуги ще са по-еднотипни.

Какво трябва да съдържа една кореспонденция, за да е защитен фрийлансърът

Основното в една дистанционна комуникация, свързана с възлагане и изпълнение на поръчки, е съхраняването на детайлна информация за уговореното в нея. Независимо от формата – имейл или физическо писмо, една кореспонденция следва да съдържа основни детайли като:

 • страни в комуникацията;
 • предмет и основни параметри на поръчката;
 • срокове и неустойки;
 • права и задължения на двете страни;
 • начини на прекратяване.

Кореспонденция с подобно съдържание, разменена между официални имейл или физически адреси на субектите, има силата на договор за страните и служи за доказателство в евентуален процес.

Защитата на авторските права и правното обезпечаване на една интернет страница също е от изключителна важност. Очаквайте в следващите седмици специална статия по темата.

Когато са извършени подобни подготвителни действия по правното обезпечаване на дейността, то много по-лесно и с много по-голям успех може да бъдат защитени правата на фрийлансъра във връзка с последната, трета група юридически въпроси, а именно – при евентуален конфликт с клиент или колега, или друго неизпълнение на задължение.

===========

Мирослав Моравски е адвокат и правен съветник в различни юридически области – търговско право, гражданско право и интелектуална собственост. Занимава се както с фирмени и авторскоправни казуси, така и със семейни и имотни консултации.
Завършил право в СУ „Климент Охридски“ през 2008 г., той е работил като юрисконсулт и адвокат към различни търговски дружества, нотариални и адвокатски кантори.

По думите му:

„Същината на правната работа е разбирането каква всъщност е истинската помощ, която мога да окажа на клиента си. Ценя на първо място човешкото отношение при разрешаването на един проблем, а не просто прилагането на юридическа техника или суха административност. Ще съм полезен и ценен не само с юридическите си познания и опит, но и с желанието си, и с един по-хуманен подход към работата.“

Имейл: myroslav.moravsky в gmail.com

Уебсайт: https://moravsky.wordpress.com/

Мобилен: +359 898 598030

===========

п.с. Статии от мен, включително и на тема „Фрийланс и родителство“ очаквай отново най-късно в края на януари. Дотогава ще се посветя изцяло на сина си, който се появи на бял свят само преди седмица. Чети, коментирай, пиши, ако имаш фрийлансърски проблем, който искаш да обсъдим в блога, може да е по-бавно, но ще ти отговоря.

Успешна седмица!

One comment to “Кога и за какво фрийлансърът се нуждае от адвокат”
 1. Благодаря!
  Полезно и спестява време, пари, психически усилия!
  Честито бебче!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *