Защо да пиша подробно задание, когато започвам работа с фрийлансър

Наръчник на клиента или как да работим с фрийлансър, част 7

Публикувала съм постове по темата „Как се пише задание за фрийлансър“, но май твърде самонадеяно съм сложила коня пред колата. Не ми е хрумвало, че трябва да обясня първо защо е важно, когато очакваш някой да ти свърши работа, да му кажеш какво точно искаш. Е, човек се учи, докато е жив. Този пост е посветен именно на това – да обясни какво печелиш, когато полагаш малко повече усилия в началото на съвместната си работа с фрийлансър по даден проект. И така:

Получаваш точна оферта

Не е без значение дали търсиш някой, който да работи по твой проект в рамките на година или имаш нужда от фрийлансър за еднократна поръчка. Отстъпките, които ползваш в единия случай може да не са големи, но с времето ти спестяват прилична сума. Ако фрийлансърът не знае за твоите планове, просто ще ти даде по-висока цена.

От съществено значение е също да се изясни дали работата изисква много предварителна подготовка, сложна ли е, пипкава ли е или прилича по-скоро на разходка в гората. Когато забравяш да споменеш подробности, от които това да стане ясно, рискуваш да получиш некачествено свършена работа по две линии:

  • може точно този фрийлансър да не е квалифициран за точно тази работа, но поради твоите мъгляви обяснения да е решил, че ще се справи;
  • цената, за която сте се договорили няма да отговаря на усилията, уменията, опита и времето, които трябва да се вложат в поръчката. Фрийлансър с повече опит би се опитал да предоговори условията. По-неувереният ще стиска зъби да избачка поръчката, ще те псува и умът му често ще е далече от това, което върши.

Получаваш това, което искаш и/или от което имаш нужда

Повечето хора изобщо не се замислят, че околните не са им в главата, не четат мисли и това, което за тях е очевадно, на друг никога не би му хрумнало. Това не е особено здравословно и в личен план, но в професионален е отчайващо. Клиентът страда, че не може да си намери свестен фрийлансър и прави корекции с месеци. Всеки нов фрийлансър пък се опитва да му угоди, като отгатне какво иска всъщност. Резултатът е прахосани време, нерви, пари и безличен към много лош продукт.

А и понякога има съществена разлика между какво искаш и какво наистина ще е полезно за бизнеса ти. Подробното задание и пълното сътрудничество с фрийлансъра по време на работния процес гарантират, че той ще разбере желанията ти и ще реагира, ако вижда друг, по-ефективен, начин да постигнеш целите си.

Zashto_da_pisha_zadanie

Радваш се на ползотворен работен процес и краен резултат, който надминава очакванията ти

Защо това да се определя от подробното първоначално задание? Защото издава отношение – към собствената ти работа и към човека отсреща.

Представи си, че си преподавател, треньор, обучител, коуч – схвана-ми-идеята и при теб дойде клиент, разпитва те за услугите ти, информира се за цените и дори виждаш как ще се запише за някой твой курс или ще си насрочи индивидуален час, докато мърмори под мустак: „Не ми се занимава, мързи ме, не се интересувам, не може ли без мое участие.“ Как мислиш, дали ще го научиш на нещо? Най-етично и здравословно и за двете страни е изобщо да не става твой клиент.

Един от най-успешните начини да стимулираш добрия професионалист да надмине себе си, по-успешен даже и от парите, е да го заразиш с твоя ентусиазъм, с твоето желание да създаваш смислени, полезни, красиви продукти, които да стигат до повече хора. За целта не е нужно да си леко еуфоричен и много хаотичен. Достатъчно е да вложиш внимание и старание в изготвяне на заданието, осигуряване на информацията за проекта, бърз отговор на възникнали въпроси по време на работа. Така освен отлично свършена работа ще получиш и верен сътрудник и партньор за следващи проекти.

Сега, след като изяснихме какво печелиш, ако отделиш 10 минути повече, за да обясниш какво искаш, прегледай: „Как се пише задание за фрийлансър“. Ако ти трябва конкретно копирайтър фрийлансър, припомни си: „Как се пише запитване за цена за копирайтърски услуги“ и „Голямото налучкване“.

Успешна седмица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *