Питай счетоводител #54

Безплатната консултация със счетоводител за юни започна.

Задай въпроса си в коментарите под поста. Стефка Василева ще отговори на първите 10 до 27. 06. 2023, вторник.

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

6 comments to “Питай счетоводител #54”
 1. Кажете моля, задължительно ли е лице на свободна практика (фрилансер) да има договор за наем и договор със счетоводител, за да се регистрира в НАП по чл.97а, ал.1 ЗДДС?

  • Здравейте,
   Не, няма задължително изискване да има договор за наем и нает счетоводител. Самоосигуряващото се лице може и само да води счетоводството си.
   Поздрави!

 2. Здравейте. Кажете моля, в случай на регистрация по чл.97а, ал.1 ЗДДС и при отсъствие на расходи, свързани с чуждестранна компания, длъжено ли лице на свободна практика все пак да попълва протокол 117, вписвайки нулева стойност за ДДС?

  • Здравейте,
   Когато има регистрация по ЗДДС и при наличие на приходни или разходни документи, те трябва да бъдат осчетоводявани по регламент. Ако няма такива документи, задължително трябва да бъде подавана нулева ДДС декларация.
   Поздрави!

 3. здравейте, ще е много полезен съвет относно вариантите за осигуряване и данъчно деклариране за самоосигуряващо се лице. Как да сме коректни, с минимално плащане на осигуровки и налози за да не се обезмисли работата на свободната професия в моментите когато приходите са умерени.

  • Здравейте,
   Когато имате регистрация като фрийлансър и упражнявате дейност, осигурителните вноски и данъците, които внасяте, трябва да отговарят на дохода, който получавате, намален с нормативно признатите разходи за дейността.
   Поздрави!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *