Питай фотограф #9

Може ли твоят бизнес портрет да вдъхва доверие и все пак да е по-нестандартен? Какво да облечеш за фотосесията? Как да се пребориш с притеснението пред камерата?
Всеки въпрос има отговор. Консултирай се, безплатно, с фотограф Павлина Иванова.
Тя ще ти помогне. Напиши въпроса си в коментарите, Павлина ще отговори на първите трима до сряда вечер (31. 03. 2021).
Приятно питане!

===

Павлина Иванова, питай фотограф, фрийланс, свободна практика, бизнес фотгорафия, бизнес портрет

Аз съм фотограф Павлина Иванова. Една от моите специализации е да правя професионални снимки за бизнес и портфолио. Работя с хора, които сега изграждат бизнес модела си и често за първи път застават пред камера. За да внеса повече блясък и увереност в снимките по време на вашата фотосесия, ви помагам през целия процес. От планирането до позирането.

Занимавам се с фотография от 5 години. Имам професионални интереси в областта на дигиталния маркетинг и social media. Това ми дава различен поглед над фотографията и аз гледам на нея не само като метод за съхраняване на образ, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя.

3 comments to “Питай фотограф #9”
 1. Здравейте,
  Отскоро имам Fb страница (кулинарен блог), но снимките на храната не ми се получават както ми се иска. Разполагам с добра камера ( Canon EOS 5d Mark ll) и само една LED лампа. Снимам предимно вечер и естествената светлина не е опция.
  Въпросът ми е има ли някакъв начин да се получат добри снимки с наличната техника и, ако има, какъв е той?
  И ако това, с което разполагам е недостатъчно-от какво се нуждая за да се получат добри снимки?
  Благодаря Ви!

 2. Здравейте, Ани!

  Четейки вашето запитване, ми се появяват повече въпроси, от колкото отговори. Ако желаете, публикувайте вашата страница, посочете какво не ви харесва в снимките и най-вече с конкретика какво искате да получите като краен резултат, защото в момента гадая. Може да ми покажете чужди снимки, които харесвате, за да се ориентирам най-точно.

  Също не знам до каква степен умеете да работите с камерата, дали ползвате автоматичен режим или ръчни настройки, имате ли познания по фотография/предишен опит и още много неща…

  Ще се опитам да ви дам общи насоки, надявам се да ги приложите и да ви бъдат полезни.

  От информацията, че снимате с една светлина вечер, предполагам, че снимките ви са тъмни и с контрастно/остро осветление, а искате да постигнете меко осветление и снимките ви да бъдат по-светли. А светлината е основният инструмент на фотографа, не фотоапарата.

  И така, наблюдавайте обекта, който заснемате, докато местите светлината около него и я приближавате и отдалечавате. Запомнете позицията, в която той е най-добре осветен според вашите нужди и закрепете там осветлението. Добре е да изолирате останалите светлини в дома. Сега поставете дифузер между светлината и обекта. Това може да е лист паус (или хартия за готвене) или да си закупите от всеки магазин за фотографска техника. По този начин създавате меко осветление. Ако се наложи, приближете малко осветлението към обекта. Ако се образуват дълбоки сенки в храната, които искате да избегнете, поставете един или повече бели листи/картон така, че да отразява светлината по начин, по който да запълни тези сенки. Това е по отношение на осветяването на храната, като пак казвам, че гадая каква е вашата цел.

  Има и още един начин да си улесните работата, като се сдобиете с палатка за продуктова фотография.

  По отношение на заснемането. Добре е да ползвате статив, когато светлината ви е недостатъчна, за да снимате на дълга експозиция. Използвайте дистанционен спусък за фотоапарата или вградения таймер за отложено снимане. Експериментирайте с различно време, докато харесате крайния резултат.

  Освен осветлението и заснемането, има още няколко много важни аспекта на добрата кулинарна снимка – композиция, ъгъл на заснемане, пропсове. И да не забравяме, че колкото е важно да се постигне отличен резултат в камерата, заснемането е само част от работата. Финалът е обработката на снимката.

  Ще се радвам да продължим развиването на въпроса ви.

  Поздрави,
  Павлина

 3. Здравейте,

  Благодаря Ви за изчерпателния отговор!

  Нямам понятие от фотография. Имам желание за курс, но в Пловдив няма такъв.
  Снимките ми стават твърде тъмни и без обработка във Photoshop или Lightroom не стават. Снимам изцяло в ръчен режим с макро обектив понеже на Auto са още по зле. Имам и добър, по-светъл обектив, но е широкоъгълен и ми изкривява образа (става подобно на fisheye, дано да ме разберете )
  Нямам статив, но съм си направила импровизиран с няколко книги 🙂
  Постоянно импровизирам с настройките и ъгъла на заснемане но не мога да направя свястна снимка (правя по 50-60 на една чиния), ако не я вкарам във Ps 🙂 Все нещо няма да е наред.
  Колкото до композицията се стремя да спазвам правилото за третините, но това също става с кропване във Ps 🙂
  Нямам достатъчно пропсове за сега, но работя по този въпрос.
  Фоновете си ги правя сама според това, какво ми трябва и съм си купила няколко хартиени от Ebay.

  Това е моята страница:
  https://www.facebook.com/%D0%A8%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82-%D0%B2%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8-102278165067228

  А това е целта:
  https://www.instagram.com/foodartblog/

  Благодаря!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *