Питай фотограф #1

„Истината е, че няма фотогенични и нефотогенични хора. Човек просто се учи как да позира и изглежда добре на снимките.“

Това твърди фотографът Павлина Иванова, която всеки месец ще е на твое разположение за безплатна консултация в блога.

За този първи пост тя ти е подготвила и чудесни насоки кога е добре да потърсиш съвет от професионален фотограф:

 • „имаш нужда от професионални снимки за своя бизнес и портфолио и изпитваш затруднение да позираш пред камера;
 • искаш да знаеш как да те снимат така, че да изглеждаш в най-добрата си светлина;
 • интересува те какъв тип снимки са подходящи за твоя имидж и сфера на дейност;
 • имаш други въпроси, свързани с фотографията.“

Напиши въпроса си в коментарите. Павлина ще отговори на първите 3 до сряда вечер. Приятно питане!

===

Павлина Иванова, питай фотограф, фрийланс, свободна практика, бизнес фотгорафия, бизнес портрет

Аз съм фотограф Павлина Иванова. Една от моите специализации е да правя професионални снимки за бизнес и портфолио. Работя с хора, които сега изграждат бизнес модела си и често за първи път застават пред камера. За да внеса повече блясък и увереност в снимките по време на вашата фотосесия, ви помагам през целия процес. От планирането до позирането.

Занимавам се с фотография от 5 години. Имам професионални интереси в областта на дигиталния маркетинг и social media. Това ми дава различен поглед над фотографията и аз гледам на нея не само като метод за съхраняване на образ, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя.

Преди фотографията натрупах богат опит в печатния дизайн и в сферата на услугите. Изучавала съм моден дизайн, компютърни системи и технологии.

Тук е мястото, където всеки твой въпрос ще получи отговор, за да изглеждаш блестящо на снимки всеки път!

6 comments to “Питай фотограф #1”
 1. Здравейте, имам онлайн магазин и често ми се налага да снимам продуктите в него, така че всякакви препоръки за продуктова фотография, flatlay тип снимки за инстаграма на магазина и т.н. ще са ми много полезни. Но въпросът ми всъщност е друг. Много ми се иска да започна да споделям с клиентите повече снимки тип behind the scenes (кадри от работния процес, опаковането, снимки от офиса и т.н.), но работя предимно сама (всички допълнителни хора са фийлансъри, виртуални асистенти и т.н., които работят от разстояние). Така че ще съм много благодарна ако споделите съвети за хора като мен, на които им се налага да се “самоснимат” без чужда помощ.

  • Здравейте! Първо – поздравления! Снимките BTS продават наистина добре.
   В бранд фотографията има два важни аспекта – автентичност и прозрачност. Да показвате кадри BTS е точно прозрачността – показване на реалните ситуации зад услугите и продуктите.
   Не става ясно от въпроса дали ви интересува техническата или естетическата страна на това да се снимате сам, както и с каква техника разполагате. Ще предположа, че се нуждаете от насоки как технически да се снимате сами и че нямате професионална камера.
   Не бързайте да си купувате скъп фотоапарат. Всеки по-нов модел телефон е чудесна фотокамера за BTS кадри за социалните медии. Качеството е достатъчно добро. Особено ако телефонът ви е от така наречените „флагмани“ на марките. Дори да се снимате с професионална камера, вие няма да използвате пълното качество на снимката за публикуване в социалните мрежи, но пък ще ви се наложи да учите наистина много, за да можете да я използвате.
   Започнете от там да закупите стойка и държач за мобилен телефон. Стойката да е стабилен трипод с прави крака. Избягвайте тези интересни като визия и грабващи окото триподи, на които краката им се въртят на всички страни, изглеждат като октопод и т.н. Те не са стабилни.
   Държачът за мобилен телефон е подобен на познатите ни държачи за телефон в автомобилите, но може да се закрепва на трипод/статив.
   Почти във всеки магазин за мобилни аксесоари ще ги откриете. Включително и в джъмбо, техномаркет, алиекспрес, olx и т.н.
   Телефонът – използвайте задната камера на телефона. Тя снима с по-високо качество от селфи камерата. Ако ви е трудно в началото ползвайте селфи камерата, за да може да се виждате и когато свикнете с процеса започнете да използвате задната камера.
   Не забравяйте винаги добре да почистите обектива, за да не ви се замазват снимките.
   Таймер и серия от снимки. Разгледайте настройките на камерата на телефона и открийте функцията таймер. Задайте толкова време, колкото ви е необходимо за да застанете в кадър, преди камерата да снима.
   Някой модели имат още една чудесна функция – снимат, когато кажете определена дума. Един от старите ми телефони снимаше, когато кажа “уиски” 😀
   Използвайте функцията за серия от снимки на телефона ви, за да направите няколко кадъра един след друг в тази поза и изберете този, който ви харесва най-много.
   Не използвайте светкавицата на телефона. Снимайте се в най-добре осветеното помещение, като внимавате важните неща, които искате да покажете да не попадат в сянка или обратното – да не са твърде осветени и да „изгорят“. И в двата случая няма да имате детайл в най-важния обект. Внимавайте за отблясъци, ако снимате лъскави предмети.
   Идеален вариант ще е ако светлината идва от голям прозорец срещу вас или странично от вас. Не е добра идея светлинния източник да е зад гърба ви. Обърнете внимание по кое време на деня светлината е най-добра и се снимайте тогава.
   Обработка на снимката. Направете снимките, които искате без да използвате вградените филтри на камерата. Обработете ги след това с удобно за вас приложение или директно в Инстаграм. Интуитивен и безплатен app за обработка на снимки е Snapseed. Може да използвате всяко приложение, което ви е удобно и не разваля качеството на снимката. Избягвайте тези, които поставят логото си на снимката. Внимавайте да не прекалите с обработката. Все пак клиентите ви ще купят продукта, който показвате и е добре да го видят така, както изглежда в действителност.
   Съветите, които давам са базови и доста общи, тъй като и въпросът е зададен общо. Започнете с това, което казвам, за да минете през процеса и ще се радвам след това да ми зададете конкретен въпрос. Споделете ми как се справяте. Успех!

 2. Здравейте, г-жо Павлина Иванова,
  Колко ще ми струва портретна непосредствена снимка за мой сайт-блог.
  Благодаря.
  С уважение: Мария Радева

 3. Здравейте! Дали може да споделите насоки за позиране пред камера, така че хем позицията да не е банална, хем да е и естествена. За снимки за Инстаграм става въпрос, профил на създател 🙂 Там е добре снимките да са разнообразни, редувам плановете – близък/среден/общ, но все пак от един момент нататък стават еднообразни. Споделям линк, за да стане по-конкретен въпроса https://www.instagram.com/tedi.stories/

  Отново в тази връзка – ако може да споделите съвети за нефотогенични хора – трикчета как да излизат добре на снимки – би било много полезно =))) Опитвам разни ъгли, намерила съм 1-2 подходящи, но пак се стига до еднообразие в снимките.

  Много благодаря!
  Теодора

 4. Здравейте, Теодора!

  Разгледах вашия инстаграм, за мен сте много естествена и красива, и харесвам снимките ви. Те отразяват искрено самата вас и оставят точното впечатление у зрителя. Тази естественост и натуралност се среща все по-рядко и аз я приветствам!

  Еднообразието в позите, когато се снимате, не трябва да ви притеснява. Съветвам клиентите си, особено по-притеснителните от тях, да открият своята комфортна поза, в която се снимат, тази, в която се харесват най-много и да не се притесняват да се снимат само в нея.

  Ако напишете в търсачката име на популярен артист или изпълнител, най-вероятно ще откриете, че той почти винаги се снима в една и съща поза. За пример мога да дам Виктория Бекъм, която никога не променя позата, в която позира.

  Гледай на своята добра поза като на плюс – тя ще стане отличителна част от твоя бранд.

  И тъй като виждам, че ти също снимаш, че ти споделя и още нещо: Sue Bryce, една от най-популярните портретни фотографи, учи своите курсисти на (почти) същото. Тя казва на бъдещите фотографи, вместо да заучават множество пози, да се фокусират само върху 3, но да ги изучат съвършено и с лекота да напътстват модела в тях.

  Съветът, който ще ти дам за разнообразяване на снимките е, не да се фокусираш върху разнообразието на пози, в които да се снимаш, а върху останалите акцентни моменти, заради които е създадена снимката и разказа около тях.

  Всъщност, ти го правиш, но може би не си го осъзнала като плюс в снимките.

  • Ако акцентният момент е малък предмет, нека ръката, с която го държиш да е максимално изпъната напред, обекта да е на фокус, а лицето ти на дефокус.
  • Ако акцентният момент е малко по-голям предмет, може да закрие част от лицето или цялото ти лице.
  • Ако акцентният момент е мястото, на което се намираш, заснеми хубав пейзаж, а ти бъди част от него.
  • Снимай се през обект, който да се рамкира – например през дупка на ограда или листо, под корона на дърво, в рамката на красива врата, цветя на преден план… Вариантите са безкрайни. Рамкирането е много силно въздействащо в снимките, ползвай го.
  • Също така се опитвай да спазваш силните точки, при композиране на снимката.
  • Ако там, където се снимаш, има възможност за създаване на диагонали и водещи линии, използвай ги и заставай така, че да водят към теб или към обекта в разказа на снимката.

  Ето и три бързи трика за снимки с естествена усмивка:

  • За естествена усмивка кажи „хей“, в момента, в който те снимат, вместо да стоиш през цялото време усмихната.
  • Дишай през устата, за да изглежда лицето отпуснато.
  • Когато се усмихваме за снимка забравяме, че трябва да участват и очите. Когато се смеем естествено, очите леко се присвиват. Затова присвий и очите, когато се снимаш.

  Ако имаш още въпроси, задай ги свободно. Колкото е по-конкретен въпроса, толкова по-полезна мога да бъда.
  Поздрави,
  Павлина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *