Как да насочвате посетителите и да ги провокирате към действие посредством дизайна

Визуална йерархия в дизайна, част 1

Как да привличаш вниманието на посетителя на сайта ти към това, което на теб ти се струва важно, как да го водиш неусетно към извършване на желаното действие, каква е ролята на дизайна за това?

Отговорите ти дава дизайнерът Любомира Попова под формата на простички съвети, които можеш да приложиш веднага, като преди това ти обяснява кое за какво служи и как работи.

Препоръчвам ти да си препрочиташ тази статия всеки път преди да започнеш да се бориш с визията на твоите рекламни материали за уеб.

п.с. Ако имаш конкретни въпроси, задай ги в коментарите под статията. Люба ще им отговори.

безплатна онлайн консултация, дизайн, фрийланс, малък бизнес, свободна практика, реклама

Често в статиите си говоря за визуалната йерархия и как всеки елемент от дизайна трябва да е в пълен синхрон с всички останали за правилното ѝ изграждане. Днес ще ви разкажа какво е това визуална йерархия и кои са основните принципи при построяването ѝ.

 

Какво е визуална йерархия

Визуалната йерархия в дизайна представлява специфична подредба на елементите и взаимоотношенията между тях. При нея ясно и категорично се отделят най-важните от второстепенните образи, оформят се визуално блоковете с информация и се дава предимство на посланието, което дизайнът има за цел да внуши.

Визуалното възприятие на хората има определени специфики, заложени на съзнателно и подсъзнателно ниво. Например начините, по които възприемаме заобикалящата ни среда и разстоянията в нея; схващането ни за обектите посредством цвят и светлосянка; разбирането ни за значението на нещата според тяхното разположение помежду им и спрямо Аз-а.

Познавайки спецификите на човешкото възприятие и принципите на построяване на визуална йерархия, дизайнерът може да насочи вниманието на зрителя към най-важното съдържание, да подкрепи посланията си с определени визии и форми и да поведе вниманието на потребителя по информацията в посоката, която иска, както и да повиши вероятността хората да извършат желаното действие.

При изграждане на стабилна йерархия на композицията се използват различни визуални стимули и подходи за манипулация на възприятията така, че да се създаде дизайн, който да „казва“ това, което му е заложено, без да дава достатъчно пространство за собствени интерпретации. Прочетете кои са те.

 

Кои са основните елементи на визуалната йерархия в дизайна

  • Размер – по-големите елементи привличат вниманието първи.
  • Цвят – контрастните цветове и големите ярки петна заковават вниманието по-категорично.
  • Разстояния – пространството между обектите разкрива взаимоотношенията между акцентите и второстепенните елементи.
  • Стил – говори за бранда, за сферата, за продукта, за емоцията още преди да е започнало съзнателното възприятие на визията.
  • Формат – елементите на композицията са позиционирани в точно определен формат.

Размер на елементите в композицията

Свикнали сме, че по-големите обекти в една визия са по-важни. Това е така, защото окото ни възприема света в перспектива – по-близките предмети са по-големи, а оттам и по-важни, защото имаме твърде малко време до взаимодействието си с тях. От еволюционна гледна точка, това е ключово за оцеляването ни, например може да ни спаси от хищник или да ни помогне да се нахраним по-бързо.

безплатна онлайн консултация, питай дизайнер, дизайн, реклама, визия, фрийлан, свободна практика, малък бизнес, Любомира Попова

В дизайна този тип възприятия се манипулират съзнателно, за да се повлияе на естествените ни възприятия. Така дизайнерът води зрителя към основната си цел.

Затова най-голямата група обекти се явява композиционен център, в който се поставя заглавието, логото и призива или слогана. В предишната си статия разгледах подробно темата за изграждане на композиционен център, ако сте пропуснали, вижте я още сега.

Следващият по големина обект е второто нещо, което привлича погледа. И така нататък. Имайки предвид тези неща, можете лесно да повлияете на начина, по който вашата аудитория чете рекламите ви.

В уеб среда по-големите елементи са по-лесни за кликане (когато са интерактивни), а това е важно за ползваемостта на сайта. Затова бутоните се правят по-големи, особено на лендинг страница.

Във външната реклама важните елементи задължително са големи, защото времето за възприемане на рекламата е минимално. Особено при билбордите, покрай които зрителят преминава с автомобила си.

При печатната реклама, например брошура или флаер, големият композиционен център е това, върху което потребителят хвърля бегъл поглед преди да реши дали да продължи да чете или да я метне в най-близкото кошче за боклук.

Може да стане и обратното – най-големият обект да е израз на емоция, например човешко лице или векторен образ. Тогава информацията е по-малка, но след като вниманието е привлечено към рекламата, зрителят има интерес да възприеме и останалата част от съдържанието.

 

Цвят и цветова композиция в дизайна

Цветът определя цялостното възприятие за визията. Обикновено първата ни асоциация, когато чуем „цвят в рекламата“, е за емоцията, която всеки цвят поражда. Това е важно при първоначалния избор на водещ цвят, но не е единственото, с което трябва да се съобразим.

Цветът определя цялостната композиция и влияе на всички нейни основни параметри – контраст, композиционен център, светлосянка, контраст, перспектива.

безплатна онлайн консултация, питай дизайнер, дизайн, реклама, Любомира Попова, фрийланс, свободна практика, малък бизнес

Ако познавате тези неща, ще можете да изградите композицията си така, че да формирате мнение.

При избор на водещ цвят и цветова гама можем да изберем такава, която да внушава определена емоция. А може (и би било по-добре в дългосрочен план) да изберем бранд цветовете си. Ако те са в различна гама от това, което искаме да внушим, можем да ги гарнираме със съответните нюанси или със снимка – носител на тази емоция.

Моят съвет е винаги да се спираме на корпоративната си визия. За пример мога да дам от една страна контраста във визиите на големите брандове, които могат да направят рекламата си само в един цвят. И от друга страна – малките фирми, те често правят по-шарени визи, които наистина силно привличат окото, но са коренно различни една от друга и в крайна сметка не работят с натрупване в подсъзнанието на аудиторията.

Цветът оформя пространството – близките предмети винаги са по-наситени, по-ярки и по-детайлни. Далечните предмети са по-сивкави, по-студени, дори по-разфокусирани. Това е така, защото окото ни е свикнало да вижда света през призмата на въздушната перспектива (начинът, по който далечните обекти изглеждат, заради разстоянието от наблюдателя, а и заради въздуха, който стои между тях и окото). Можете да използвате това при изграждането на визиите си като подбирате ярки и свежи тоналности за предметите на преден план (например логото и продукта ви) и да blur-нете задния фон.

Цветът изгражда светлосянката. Ако наблюдаваме света на дневна светлина, осветените части са в топли нюанси, а сенките – студени. Обратното е характерно за изкуствено осветление или твърде облачно време. Имайте предвид това и когато изграждате рекламите си, избирайте топли цветове за акцентите и студени за второстепенните елементи. Така ще имитирате слънчево настроение и позитивно отношение. И обратно, ако искате да внушите меланхолия или мечтание, използвайте студената гама за композиционния си център.

Цветът оформя контраста, а той е много важен в рекламата, най-вече защото тя се възприема бързо. Ако използвате една гама за фона си (например в студени цветове) и друга за акцентите си (например топла), то тогава вие ще привлечете погледа върху контрастиращия спрямо средата си обект. Разбира се, препоръчително е това да е продукта и/или логото ви. Добра комбинация е и черно-бяла снимка, в която има един цветен елемент.

Използването на контрастна цветова хармония позволява да се създават максимално изчистени визии, които понякога говорят повече от по-разказвателните изображения.

безплатна онлайн консултация, питай дизайнер, дизайн, реклама, Любомира Попова, фрийланс, свободна практика, малък бизнес

Контрастът е важен и по отношение на това в каква среда се намира рекламата ви. Например в социалните мрежи изобилства от какви ли не снимки и визии. Затова при реклама в тях е изключително подходящо да заложите на по-изчистен дизайн с големи едноцветни петна. Това важи и за външната реклама, покрай която зрителят преминава твърде бързо. И обратно, при печатната реклама или в уеб сайт, където зрителят е по-съсредоточен именно върху „продукта“ може да се използват по-детайлни визии, повече елементи и по-разнообразни цветове и форми.

Ако ще правите колаж от снимки, внимавайте откъде идват източниците на осветление – важно е да са от една и съща посока, за да може да визуализира едно общо пространство. Забележете и наситеността на цветовете – ако е различна, изображенията ще стоят като кръпки едно спрямо друго.

Ако работите по темплейт, най-вероятно ще изберете една консистентна визия, в която да смените само логото и текста. Въпреки това, имайте предвид, че всяка промяна оказва значение върху цялостното внушение на визията. Съветвам ви или да подберете визията спрямо снимките и логото, които имате, или първо да изберете шаблон и после да намерите най-подходящите материали спрямо неговия дизайн.

За изграждане на цветови гами, препоръчвам тези два инструмента:

  • този на w3schools – има всички видове генератори в лявото меню
  • този на colorschemedesigner – с по-малко опции, но с доста по-удобен интерфейс

 

Разстояния между елементите в дизайна

От една страна разстоянията изграждат взаимоотношенията между важните и второстепенните елементи. От друга, създават усещане за перспектива.

Хората възприемат близките обекти като подобни, а далечните като различни. Използвайте това, когато взимате решения. Например, ако направите няколко продукта с еднакъв размер, ще създадете усещане за право на избор. Ако искате да продадете един от тези продукти приоритетно, то е редно да го направите по-голям. Ако въпросният продукт е на по-преден план, а останалите са по-назад, впечатлението за приоритет ще се усили. Същото важи и за текст и текстови блокове. Неслучайно слоганите се поставят по-дребни и в края на дизайна, докато призивите и call-to-action бутоните са отделени от всичко останало и са по-големи.

безплатна онлайн консултация, питай дизайнер, дизайн, реклама, Любомира Попова, фрийланс, свободна практика, малък бизнес

Ако имате централен елемент (снимка, продукт, слоган, призив, лого) и под него поставите няколко по-малки, те ще бъдат възприети като свързани с него, даже като подчинени на него. Можете да експлоатирате това естествено човешко възприятие, за да мотивирате зрителя да прочете по-дълъг текст – поставете кратък призив, изписан с големи букви, над него. Така съзнанието ще приеме текста за естествено продължение на призива и ще изпита влечение да задоволи любопитството си, да разбере как завършва историята. Този принцип важи и при поставянето на бутоните най-отдолу, като естествен завършек, който не остава без интересно или полезно продължение.

Празното пространство има свойството и да „занулява“, т.е. да покаже, че е приключено с една секция и се продължава с друга. Така например се отделят различните секции в сайтовете, затова списанията са на колони, абзаците в брошурите са по-големи разстояния от параграфите и т.н.

Съветвам ви да не забравяте и за т.нар. отрицателно пространство в дизайна (negative space). Разстоянията между отделните обекти често образуват форми, които подсъзнанието на зрителя регистрира. След като създадете визите си, не забравяйте да огледате тези пространство – важно е да са достатъчно големи, за балансирана композиция, но и да не наподобяват конкретни форми, които не кореспондират с идеята ви.

безплатна онлайн консултация, питай дизайнер, дизайн, реклама, Любомира Попова, фрийланс, свободна практика, малък бизнес

Негативното пространство в дизайна важи и при построяване на текстови блокове – оставянето на въздух между редовете и абзаците подобрява четивността, защото не позволява на съзнанието да се изморява от напрягане.

Negative space е съществена част и от типографията. Това е и една от най-важните причини да подбирате шрифтовете си внимателно. Заглавия и кратки призиви биха могли да са с по-особени шрифтове, защото вниманието се напряга за по-кратко. При дълги текстове е важно да се даде предимство на лесното четене, защото дизайнът има за цел да привлича към съдържанието, да води през него, но не и да отблъсква и, в крайна сметка, да имате една страхотна визия без никакъв ефект.

 

питай дизайнер, безплатна онлайн консултация, Любомира Попова, дизайн, реклама, фрийланс, свободна практика, фрийлансър, малък бизнес

Стил в дизайна

Много е важно цялостното звучене на визията да е консистентно, т.е. да има собствен стил.

От една страна е важно да имате бранд стил, който да следвате във всички свои визии. Или поне да загатвате в случаите, в които правите нещо по-различно. Например при тематична кампания, оферта, промоция, партньорство с друг бранд, специфичен проект и т.н. Ако нямате бранд стилистика и все още нямате ресурсите да я направите, вижте този чек-лист за фрилансъри, в който разказвам как да го оформите постепенно.

Всеки ваш дизайн трябва да е различен като собствена стилистика, но и да следва основния ви стил – изчистен или детайлен, строг или артистичен, бизнес или фриволен и т.н. Например ако логото ви е синьо, то това синьо трябва да присъства винаги. Може да е водещ вят или само акцент, може да е фон или само в мъничко лого в някой от ъглите, но трябва да присъства.

Важно е да използвате определен стил изображения. Например ако сте избрали позитивното звучене за своя основна емоция, то използвайте усмивки, усмихнати лица, слънце и т.н.

безплатна онлайн консултация, дизайн, питай дизайнер, Любомира Попова, фрийланс, свободна практика, малък бизнес

Когато редите елементите в дизайна си, не забравяйте, че фонът има основно значение, нищо че е само фон. Добре е цветът да е по-пастелен и по-равен. Ако е снимка – да не се набива на очи повече от предния план, да не е прекалено детайлен.

Текстурата също помага за бърза визуална ориентация. Например ако рекламирате морски курорт, то една гранулирана текстура би напомнила за пясъка. Подходящо е и снимка на пясъка на морския бряг, вкл. и макро-фотография. Вълнообразните елементи (във фона или като рамка) подсказват за игра, фриволност, мечтание. Гладкия фон създава усещане за делови тон и бърза комуникация, за тишина и спокойствие и т.н.

 

Форматът, в който изграждаме визията си

Не на последно място, необходимо е да съобразим цялостната композиция и синхрона между отделните елементи с формàта, в който ще я композираме. За постигане на най-добър синхрон, имайте предвид следното:

Дали посоката е по-дължина или широчина (portrait/landscape). Хората четат от ляво надясно и от горе надолу. Затова, ако построявате композицията си в landscape формат, поставете водещите елементи в горния ляв ъгъл. Долу вдясно не забравяйте да поставите последния елемент, който искате хората да видят (или да регистрират, в случай че четат по диагонал), например логото и/или уеб сайта си. Ако работите в portrait (това важи вкл. за уеб сайт), погледът ще тръгне отгоре надолу и затова е най-добре да организирате водещият елемент горе в центъра.

питай дизайнер, безплатна онлайн консултация, дизайн, свободна практика, фрийланс, малък бизнес, Любомира Попова

Ако в дизайна си имате равностойни елементи, направете ги или като списък един под друг, или като секции един до друг. Оформете ги с една визия, един цвят, една сила на наситеност. Има и изключения, ако искате да изберат един от тези елементи, например в ценова листа или при избор на продукт/услуга от оферта, оформете по-контрастно (дори малко по-голямо) това, което искате да им предложите с приоритет.

Любомира Попова, безплатна онлайн консултация, дизайн, питай дизайнер, фрийланс, свободна практика, малък бизнес

За да може цялата композиция да се възприема спокойно, а акцентите наистина да „водят“, не трябва да се забравя да се оставя достатъчно пространство около тях или, както често се казва – елементите да могат „да дишат“. Това важи още повече при интерактивни елементи в сайта, например неслучайно call-to-action бутоните се поставят сами на ред и с много „въздух“ около себе си.

Що се отнася до уеб сайт, вестник, брошура, то хората имат два модела на четене – Z и F. При Z-модела погледът минава от ляво на дясно през няколко реда. При F-модела зрителят зачита определено съдържание, прескача няколко реда и чете отново. Редно е да насочвате вниманието му върху елементите, които искате да се запомнят, вместо да оставите хората да блуждаят из съдържанието ви. Това се постига като през определени редове поставяте акценти с различно оформление или цвят. Направете най-важните си думи и изрази по-отчетливи (чрез болд, италик или друг цвят). Поставяйте снимки и/или схеми през няколко абзаца – така съзнанието си почива, но и възприема информацията от визуалното съдържание. Така по-трудно ще губите вниманието на читателя и аудиторията си, а и по-прецизно ще контролирате как да ви запомнят и какво да направят след като прочетат страницата.

безплатна онлайн консултация с дизайнер, Любомира Попова, фрийланс, свободна практика, малък бизнес

 

Вижте и следващата ми статия за визуална йерархия, където разглеждам по-подробно двата модела на четене (Z и F) що се отнася до уеб сайт.

А до тогава, задавайте ми въпроси за дизайн и реклама в коментар под статията!

Отново съм на линия за безплатна консултация.

===

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, личен брандЛюбомира Попова е уеб дизайнер на свободна практика и художник-сюрреалист с артистичен псевдоним Fineluart.
Създава първия си статичен сайт през 2008. В момента се е специализирала в изработката на WordPress сайтове и визии за уеб. Занимава се с дизайн повече от 17 години, като през повечето време е била част от рекламни фирми и агенции. Създавала е визии за почти всички рекламни среди – външна, печатна, уеб, digital, TV. Работи основно с малки бизнеси в сферата на услугите, макар през годините да е правила реклами за представители на почти всички сфери.

Има професионален интереси в областта на дигиталния маркетинг, графичния дизайн и social media. Това ѝ дава възможност да вижда уеб сайтовете не само като дизайн, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя. За нея всяка отделна визия е част от цялостно развитие, а не „парче дизайн“.

„Редовно консултирам клиенти и млади колеги и винаги се радвам, когато успея да улесня някого по пътя му в моята (любима) сфера. Ако имате въпроси за дизайн и реклама, съм насреща да помогна, независимо дали става въпрос за принципи в дизайна, тенденции, технически въпроси, видове реклами или се нуждаете от конкретни съвети за личните си проекти. Питайте ме.“ Люба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *