Какво всъщност значи „кризата е възможност“

И как да се възползваш от нея

Вероятно през последните седмици ти е втръснало да го чуваш това: „Превърни кризата във възможност.“ Да не говорим, че повечето от нас доста добре си спомнят и финансовата криза от 2008/2009 година. Тогава кой ли не повтаряше онова за китайския йероглиф, който значел и „криза“, и „възможност“.

Аз няма да ти обяснявам колко ползи можеш да извлечеш от настоящата ситуация. Ще ти разкажа две лични истории. Ще ти споделя моето разбиране за това как една криза би могла все пак да ти отвори път към нови възможности и ще ти опиша пътя от едното към другото. Дали и как ще го извървиш в крайна сметка зависи от теб.

свободна практика, фрийланс, криза

Първа лична история – какво се случи с мен по време на кризата 2009

Тази съм я разказвала и преди, ще се опитам да бъда кратка.

До 2009 година бях копирайтър в криейтив студио. След 4 години живот то фалира за горе-долу 4 дни и аз останах без работа. Рекламни агенции бол, обаче никой не търсеше копирайтъри във време, в което фирмите орязваха първо бюджетите си за реклама.

Спомням си, че бях много уплашена и гневна. А също и че ходех на интервюта за каквато и да е работа: продавачка, аниматор в парти център, рецепционистка. Даже последните две неща ги работих известно време.

Минах от гняв към отчаяние. След това се примирих, че животът си прави каквото си иска и ми проваля всички планове. Най-накрая ми стана толкова неудобно да работя кво да е, да ми плащат както дойде и да се лашкам от място на място, че реших да потърся някакъв изход от ситуацията. Така започна моята свободна практика.

Борих се известно време с индийци и филипинци за пренаписване на отчайващи текстове, на английски, за 1 долар на страница. Разбрах, че не е мойто нещо и се съсредоточих върху българския пазар. Нататък има още перипетии, но те са за друга история.

Ще кажа само, че ако не беше кризата от 2008/2009 година, вероятно и през ум нямаше да ми мине да си наруша комфорта – уютен офис, чудесни хора, добра заплата, приятни задачи – и да стана фрийлансър. (Едно от най-хубавите неща, които съм направила за себе си.)

 

Втора лична история – какво се случва с мен по време на извънредното положение заради коронавируса

Част от клиентите ми са в туристическия бранш и спряха поръчките си в момента, в който се оказа, че не могат да работят. Клиенти от други браншове ми писаха, че предпочитат за известно време да преустановят рекламните си дейности.

Имах две възможности – да търся нови клиенти или да пробвам нещо друго. Избрах второто. От известно време предлагам индивидуални копирайтинг обучения и копирайтинг консултации за сайтове и онлайн магазини (провеждат се по мейл и по скайп). Подготвям и копирайтинг курс, подходящ за самоподготовка, без редовни скайп срещи с мен. Фокусирах се върху тях. И не сгреших. Имам доста курсисти, а онлайн копирайтинг курса за самообучение е почти готов.

Правя нещо, което ми харесва. Не се напрягам излишно. Имам не много, но достатъчно приходи – мога да си позволя да продължа в същата посока.

Не знам дали това ще е друго от хубавите неща, които съм направила за себе си, но определено е ценен опит, нови контакти, гледни точки, още едно начин да печеля, докато правя нещо, на което се кефя – да споделям професионалния си опит и да уча хората да пишат ефективни текстове за уеб.

 

Как една криза би могла все пак да ти отвори път към нови възможности

Поради независещи от теб обстоятелства не можеш да правиш това, което си правил до момента.

Точно поради тази причина можеш да правиш нещо друго. Нещо, което си мислел да пробваш някой ден или дори си захванал, но все е оставало на заден план.

Понеже не можеш да направиш кой знае какво, нямаш особено много за губене. Затова се залавяш по-спокойно да опиташ нови неща.

Кризата не е възможност сама по себе си. Но в условията на криза, когато нямаш много ходове и нищо от това, което правиш до момента не ти носи достатъчно пари, можеш с чиста съвест да захванеш нещо, отлагано поради страх, мързел, прекомерна заетост. Така можеш да си осигуриш нови възможности. 

Кризата те изважда от ежедневния ти ритъм, разбива рутината и буквално те принуждава да погледнеш на живота, желанията, целите и постиженията си отстрани. 

Това не значи, че новото ти начинание ще е успешно с гаранция. Нито, че задължително трябва да започваш нещо различно, докато трае кризата. Просто разнищвам вече изтърканата фраза „кризата е възможност“, за да ти помогна да откриеш смисъла ѝ за себе си.

 

Как да изминеш пътя от криза към създаване на нови възможности

1. Примири се, че независещи от теб външни фактори влияят върху живота и плановете ти. Нормално е първоначално да се уплашиш и разгневиш. Особено ако все още си на двадесет и… години. Мини през тази фаза възможно най-бързо. Няма смисъл да се плашиш и гневиш на неща, които не можеш да промениш.

2. Дай си ден-два за вцепенение и ярост. Не повече. Изтощаващо е и със сигурност не води до нищо – нито правиш нещо смислено, нито си почиваш.

3. Въздържай се от хаотични движения. (Ще направя това, онова, а дали не е добре да пробвам и… ?) Те хабят енергия, която в момента ти е много нужна и рядко някое от тях дава смислен резултат.

4. Фокусирай се върху нещата, които са в твой контрол. Помисли какво отдавна се каниш да започнеш или какво ти харесва да правиш. След това се захващай за работа.

Най-общо казано е това. Кризата е повод да правиш нещо, различно от обичайното. А това винаги води до нови възможности. Как и дали ще ги използваш вече е отделен въпрос.

Успех 🙂

 

2 comments to “Какво всъщност значи „кризата е възможност“”
  1. Един мислещ човек знае кога и как да реагира на всяка криза. Пример с настоящата, затвориха ни вкъщи, ограничиха ни свободното движение с КПП-та, налагаха глоби за преминаване през парк, плашеха ни постоянно със смърт от телевизията и след 2 месеца решиха че пандемията отмина и че гладната смърт от фалити на частни бизнеси е по-реалната. В Интернет много бизнеси предоставиха платени курсове безплатно с цел ограмотяване и много хора се възползваха за да повишат нивото на знанията си и след пандемията да могат да намерят по-добри условия за работа. Именно тези хора сега имат предимство пред останалите които предпочитаха да гледат новините по телевизията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *