Как да избегна неприятните задължения

Да правиш каквото искаш и обичаш, не значи да правиш само каквото ти харесва. Напомняй си го често, ако си фрийлансър. Много пъти ще ти се налага да вършиш неща, които не са особено забавни. Например:

  • да си водиш сам счетводството;
  • да работиш по неособено интересна, но добре платена поръчка;
  • да преследваш клиент, за да си прибереш парите.

Сигурна съм, че  можеш да допълниш списъка с един куп неща, които те карат да се изнервяш, да пуфтиш недоволно срещу монитора или да се чудиш защо не си остана в офиса.

Поне докато си начинаещ фрийлансър, няма как да избегнеш досадните дейности. Но има начин да елиминираш неприятните емоции.

 

Не идеализирай миналото

Когато се отчаеш да подсещаш клиентите да ти платят и да пишеш фактури, веднага се сещаш как в офиса изобщо не ти се налагаше да се занимаваш с подобни дейности. Минало е достатъчно време, за да забравиш неприятния парфюм на колегата, главоболието, предизвикано от телефонните разговори на колежката и още куп, доста по-сериозни недостатъци на работата на трудов договор. Припомни си ги. Така ще се отървеш от отчаянието и съмненията. Това ще ти помогне бързо да измислиш как да си прибираш плащанията навреме и откъде да изкараш още  малко пари, за да плащаш на счетоводител.

 

Намери тази гледна точка, която те устройва най-много

И в най-скучната работа  се крие нещо интересно. Просто ти още не си го открил. Постарай се повече.

Налага се да вършиш неща, несвързани с професията ти, но пък наложителни, ако искаш да останеш фрийлансър. На теб нали ти харесва да си на свободна практика? Всяко нещо си има и добрите и лошите страни. А и колкото по-бързо свършиш с досадните задължения, толкова по-бързо ще се върнеш към приятните.

Как да избегна неприятните задачи

Започни от неприятните задачи

Отлагаш ли ги, ще ти е тегаво много по-дълго, отколкото ако стиснеш зъби, концентрираш се и приключиш с тях. Лошото настроение ще се отрази на всичките поръчки, по които работиш през деня. Ще си бавен, разсеян, кисел и неприятен за себе си и околните. Ще правиш грешки. Ще си нарушиш графика и най-вероятно половината днешна работа ще ти остане за утре. (Когато положението няма да е много по-различно.) Наистина ли ти харесва да си напрегнат и намръщен толкова дълго? Сериозно ли искаш да си навлечеш разправии с клиенти? Не, нали? И аз така си помислих. Затова просто седни и направи каквото трябва.

 

Направи генерални промени

Ако ти е скучно и си недоволен от всичко, то проблемът едва ли е в писането на фактури или в капризните клиенти, с които си принуден да общуваш. Може би при теб е дошло време за професионални промени. Или просто си си един мърморко. И в двата случая предизвикай себе си на честен разговор и помисли какво искаш да правиш, за да се чувстваш добре. После започни да реализираш желанията си. Не забравяй само, че каквото и да правиш, все ще се намери нещо малко и досадно, което да те побутва към нова промяна. А това не ми се струва толкова лошо.

Добави и ти нещо по темата. Сигурна съм, че имаш опит.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *