Вдъхновяваща фрийлансърска история и stop motion анимация, направена от деца

Днес ми се иска да ти разкажа накратко историята на един фрийлансър и да ти покажа няколко видеа. Не знам ще извлечеш ли някакви поуки за себе си, ще ти бъде ли полезен днешният пост. На мен това, което прави Марина Николова много ми харесва и трябва да го споделя.

И така…

Марина е оператор, монтажист, сценарист, редактор, репортер. Минала е през всички тези длъжности в телевизиите, в които е работила – Нова, Бтв, ТВ7 и БНТ. Всъщност, тя все още е сценарист и редактор в националната телевизия, но вече работи и по доста фрийланс проекти. Целта ѝ, доколкото разбирам, е един ден да излезе изцяло на свободна практика. А като гледам как действа, с колко любов и фантазия подхожда, и как се стреми да направи всичко както трябва, това вероятно ще ѝ се случи скоро.

NIM production, Свободна практикаС нея се запознах, докато търсех кой да заснеме и монтира видео курса за фрийлансъри (готов е най-сетне, ще ти го представя скоро). Докато го снимахме, в една от почивките, Марина ми показа няколко кратки stop motion анимации.

Оказа се, че няколко пъти месечно тя събира групи от 6 до 9 деца в ателие-книжарница „Къща за птици“ и всички заедно, за 4 часа, измислят история, изработват герои, декори и заснемат свой анимационен филм. Всяка среща има тема, която подсказва с какви материали ще се работи този път: цветни хартии, прежда, естествени материали – листа, кестени, трева; части от Lego.

В начинанието Марина има и помощници. Работилничките се организират под шапката на основаната от нея NIM produciton. А резултатите са чудесни. Напомням – филмите са правени от хлапета на 8-9-10 годишна възраст! Виж три от тях:

„Вълшебната маска“ – това е първото филмче, от първата детска работилница на NIM produciton.

Аз харесвам много „Живият мъртвец“, който можеш да гледаш във Facebook. Той върви със следното поясниение от страна на екипа:

„N.B. 1. Филмът не е за хора със слаби нерви.
2. Филмът може да съдържа повече от едно измерение на реалността.
3. Приликата с действителни лица и герои е случайна и неволна.
4. Филмът трябва да бъде изгледан поне три пъти, при условие че предните три точки са приети от зрителя.

Специални благодарности на младите аниматори и приятно гледане на тези, които са приели предварителните условия.“

Другият любим ми е „Златната река“ – гледай и него във Facebook. За катерицата, която губи своя вълшебен жълъд, един кон го настъпва и се превръща в еднорог. (Това е накратко, има предварителни перипетии и напрежение.)

„За какво ми разказваш това и ми показваш детски филмчета?“ – може би ще попиташ ти.

Защото страшно се кефя на две неща:

  • какви чудеса могат да направят хлапетата с малко помощ;
  • как човек събира обичта си към анимацията, снимането и децата, намира си ниша и започва да развива смислена дейност. И то смислена в няколко направления: полезна за децата, удовлетворяваща за него, носеща доходи.

Надявам се тази история да те вдъхнови и окуражи да правиш твоите неща. Не си казвай „Ама аз не мога да се издържам от това, дето обичам да правя.“ Отрицанието и недоволството ти губят много време. По-добре го използвай, за да помислиш как можеш да изкараш пари от любимите си занимания. Проучи какво в твоята област липсва на клиентите, от какво имат нужда, а пък не им се предлага.

И разбира се, ако имаш дете, заведи го да прави stop motion анимация. Това е чудесен начин да му помогнеш да развие въображението си и да открие колко, неподозирани дори, неща може да прави.

Следи за нови дати за детска работилничка на Facebook страницата на NIM production или в секцията със събития на блога.

Благодаря за вниманието и успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *