Питай счетоводител #67

Вместо да страдаш от лятното затихване на поръчките, използвай времето да си изясниш неща, които все отлагаш. Например всички счетоводни въпроси, които касаят твоята свободна практика.

Как стои въпросът с ДДС-то при работа с чуждестранни клиенти; къде и колко осигуровки трябва да плащаш; ще имаш ли майчински? А болничен?

⇒ Задай въпросите си на счетоводителя Стефка Василева в коментарите. Тя ще отговори на първите 10 човека до четвъртък, 25. 07. 2024.

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

6 comments to “Питай счетоводител #67”
  1. Здравейте! Занимавам се с ръчна изработка . Искам да си направя регистрация ,за да мога да си отчитам приходите от наложените платежи и съответно да си плащам осигуровки и данъци. Въпроса ми е каква регистрация би била най- подходяща за човек ,който няма големи приходи и евентуално да се осигурявам на непълен работен ден ? Работя на трудов договор и ме осигуряват на 8 часа,но не на максималния праг.

    • Здравейте,
      Най-добре е да направите регистрация в Регистър Булстат като занаятчия. По този начин ще имате законово право да използвате 40 % нормативно признати разходи когато отчитате доходите си.
      Поздрави,
      Стефка

  2. Здравейте!
    Занимавам се с ръчно изработване на различни неща и искам да отворя физически магазин и онлайн магазин. Кое е по-удачния избор в моя случай – самоосигуряване, ЕТ или ЕООД?
    Ще ми е нужно ли фискално устройство?
    А относно счетоводството – ежемесечно ли трябва да е или само когато има нужда от подаване на декларации и други годишни отчети?

    • Здравейте,
      За да продавате във физически магазин, трябва да имате регистрирана фирма. Най-добре е да бъде с правна форма ЕООД.
      Фискално устройство ще Ви е нужно, ако приемате плащания в брой, което задължително ще се случва във физическия магазин.
      Добре е счетоводството на фирмата да се извършва от счетоводител, като ако няма регистрация по ЗДДС и сте наясно с всичко останало, което трябва да се прави текущо, може да ползвате счетоводител само за годишните отчети. Във всички други случаи ще Ви е необходим на месечна база.
      Поздрави,
      Стефка

  3. Здравейте,

    Имам постоянен трудов договор в белгийска фирма, но се връшам в България и мога да си запазя работата, но трябва да си сменя договора. Белгийската фирма няма регистриран офис в България, така че мога да работя само като фрийлансър. Може ли да ми кажете какво трябва да съобразя и какво да направя така че резултатът да бъде оптимален за мен?

    • Здравейте,
      Трябва да направите регистрация като свободна професия.
      След това трябва да се регистрирате в НАП като самоосигуряващо се лице.
      Трябва да направите и регистрацция по ЗДДС.
      Моят номер е 0896869588, позвънете, ако желаете и ако още не сте намерила отговор, за да обясня по-подробно.
      Поздрави,
      Стефка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *