Как да направиш проучване на пазара и конкуренцията в Etsy

Поредицата статии с практически насоки как да отвориш, поддържаш и развиеш магазин в Etsy продължава. Напомням ти, че Антония – авторът им – е натрупала достатъчно опит в сферата и всички нейни съвети и препоръки можеш да приложиш веднага.

Как да направиш проучване на пазара и конкуренцията в Etsy

Всяко ново начинание е изпълнено с неизвестни, страх и несигурност.
Моят любим начин да се справям с тази несигурност, в личен и професионален план, е да правя щателно проучване на ситуацията, за да съм подготвена и информирана. Тази стратегия се оказва много полезна и когато става въпрос за магазин в Etsy.
Проучването в платформата отговаря на някои от най-често изникващите въпроси, когато правите първи стъпки към отварянето или вече развивате активен Etsy магазин.

  • Има ли пазар за моя продукт в Etsy?
  • Ще се продава ли даден продукт?
  • Каква е конкуренцията?
  • Каква е адекватната цена за моя продукт?
  • Колко продукта е необходимо да имам в магазина си?
  • Как да заснема продуктите така, че да предизвикват кликове и интерес?
  • Какви ключови думи да използвам за тагове?
  • Как да формулирам заглавията си?
  • Какво трябва да е включено в описанията?

Относително лесно е да получите отговори на тези и още много въпроси по темата. Продължавайте да четете и ще научите как.

За мен проучването в Etsy може да се раздели на две основни части: проучване на пазара и ключовите думи и проучване на конкуренцията.

 

Проучване на пазара и ключовите думи

Ако целта ви е да създадете успешен магазин, е важно да знаете какво се търси и предлага, нали?

1. Проучване на трендове

Любимото ми място за старт на проучванията е Trending on Etsy.
На тази страница, можете да намерите безкрайно много информация какво се продава и какво ще се продава през следващия сезон.
Например от тази страница разбрах, че chartreuse – любима моя тоналност на зеленото – е официално обявен за цвят на 2020 в Etsy. Всичко в този цвят се продава като топъл хляб тази година!

Etsy, тенденции, онлайн магазин, свободна практика

Препоръчвам ви да се поровите в страницата с тенденциите, преди да отворите магазина си, и да си отговорите на въпроса „Кои от тези трендове мога да приложа за моите продукти?“.

 

2. Проучване на търсенето

За тази стъпка използвайте търсачката на Etsy.

Etsy, тенденции, онлайн магазин, свободна практика

Щом кликнете в полето за търсене, виждате списък от популярни, реални търсения от реални хора. Това е златен списък, защото ви показва не само какво се търси, но и как го описват хората, за да го намерят.

Започнете да изписвате думите, с които бихте описали продуктите си. Пак се появяват доста идеи, които представляват реални търсения.

Etsy, тенденции, онлайн магазин, свободна практика

Направете си списък с всички тези изрази, които биха могли да се отнасят за вашите продукти. Може да ви отнеме доста време, ако имате широка гама продукти или можете да опишете продуктите по различен начин, но то не е загубено време!
Списъците с изрази ще ви помогнат да започнете да разбирате пазара и как можете да се наместите удобно в него.

Вече знаете какво се търси и сте сигурни, че за вашите продукти има пазар. Но как да сте сигурни, че хората ще ги намерят?

3. Проучване на ключови изрази

Като опишете продуктите си по най-добрия начин в заглавията и таговете им (това е така наречената оптимизация), ще си подсигурите челни позиции на търсачката.
Изборът на правилни ключови изрази и думи е важна част от проучването на пазара. Сега ще ви предложа варианти как да ги изберете, за да постигнете висока видимост на магазина си от първия ден.

Резултатите за всяко търсене са съпроводени с броя продукти, които отговарят на търсения израз. При резултат над 20 000, както е на снимката по-долу, конкуренцията е висока. В такъв случай, трябва да подготвите маркетингова стратегия, да пуснете поне 50-100 продукта, да предвидите бюджет за реклама.

Etsy, тенденции, онлайн магазин, свободна практика

Друг вариант е да опитате да се специализирате малко повече и да направите по-специфично търсене.

Etsy, тенденции, онлайн магазин, свободна практика

С по-специфични изрази, резултатът е по-малък, а конкуренцията – по-ниска. Продължете проучването в тази посока, докато не изчерпате всички изрази, с които бихте могли да опишете продукта си.

След това си направете изводите. Например по-добре е да използвате „eco friendly shopping tote” вместо „eco friendly bag“. Така ще се борите с по-ниска конкуренция.

По този начин се сдобивате със списък с използвани от хората изрази, за да опишете продуктите си така, че веднага да бъдат намерени. Това са най-точните данни, които Etsy дава. Никаква друга статистическа информация не се предоставя на собствениците на магазини. Но пък има външни сайтове, които могат да ви помогнат.

Един от тях, който аз много харесвам и използвам непрекъснато, е eRank. В него не само можете да намерите информация за трендове, класации на магазини и най-търсени продукти, но и много идеи за оптимизация, писане на заглавия и ключови думи. Силно го препоръчвам – дори безплатната версия е безценна.

Следващата стъпка е не по-малко важна и ще допълни картината на вашия Etsy пазар.

Проучване на конкуренцията

Как мислите – хубаво ли е да има конкуренция или не?
Може да звучи странно, но липсата на каквато и да е конкуренция не е добра новина.
Ако никой не предлага даден продукт, то най-вероятно никой не го търси.
Хубаво е да има конкуренция. Наличието ѝ ще ви помогне много да разберете как да позиционирате магазина си.

Ето как да направите проучване на конкуренцията в Etsy

Важно е да се съсредоточите върху резултатите на първа и втора страница, за вече избраните изрази. Там искате да се появяват и вашите продукти.

1. Отговорете си на тези въпроси:

  • Кои снимки и продукти ви карат да кликнете на тях? Защо? Какви са снимките, цените, има ли промоция?
  • Какво е цялостното излъчване на продуктите в тази ниша?

2. Разгледайте продукти, подобни на вашия и си водете бележки за следните неща:

  • снимки,
  • цена,
  • описание (какво е включено в него),
  • заглавие (оптимизирано ли е и с кои изрази),
  • тагове (най-отдолу на продуктовата страница).

3. Посетете магазините, в които се продават и отбележете следното:

  • брандиране (банер и лого, заглавие на магазина под името, About секция),
  • политики,
  • брой продукти,
  • асортимент,
  • брой продажби и от кога е активен (за да можете да си направите извод дали има успешни магазини, които продават колкото ви се иска на вас да продавате).

Накрая трябва да имате списък с между 5 и 20 конкурентни магазина във вашата ниша.
Анализирайте ги и потърсете вдъхновение как да сте по-добри.
Например, ако всички са добре оптимизирани и имат по 100-150 продукта, но снимките им куцат, вие можете да ги задминете с интересна фотография.

Моят съвет е да не се опитвате да се борите да сте по-евтини, защото тази стратегия краде от хляба на всички творци.  (За ценообразуването подробно ще говорим в някоя от следващите статии.)

Всички тези данни се записват в таблица, за да могат да се сравнят. Знам, не е много забавно, но пък ще ви помогне да си спестите месеци лутане и хиляди въпроси.
И така, 1-2-3 и проучването за магазина ви е готово!

 

Още няколко съвета

1. Винаги използвайте Incognito Mode / Private Window на браузъра си, когато проучвате. Etsy представя персонализирани резултати в зависимост от дейността ви в платформата и резултатите няма да са адекватни, ако взима предвид всички ваши предишни търсения и активност.

2. Препоръчвам да поддържате списък с 20-25 основни ключови думи или изрази (woman linen dress) и 20-50 сезонни и свързани със събития (mother’s day gift, anniversary gift for her, Halloween table top). Тези списъци са динамични, тоест препоръчвам да се анализират и редактират според статистиките и резултата на магазина всеки месец.

Това НЕ означава, че тази работа трябва да се върши всеки месец. Напротив, с оптимизацията не трябва да си играете много. Но един анализ от 20-30 минути на месец може да ви даде информация дали няма някоя ключова дума или нов термин за цвят, които да подобрят резултатите ви.

3. Преди да създадете своя марка и да отворите магазин онлайн или офлайн, силно препоръчвам да направите проучване не само в Etsy, а и на пазара като цяло.
Ако вече имате създаден бизнес и искате да започнете да продавате в Etsy, това, което съм описала горе, ще ви бъде достатъчно.

Ще се радвам да прочета за вашите интересни открития в Etsy в коментарите, след като приложите наученото тук!

п.с. В случай, че сте пропуснали – прегледайте статията „10 неща, които трябва да знаете преди да отворите магазин в Etsy“, тя също ще ви е от полза.

===

Антония е консултант и дизайнер, който помага на творците да сбъднат мечтата си и да отворят успешен магазин в Etsy. Има повече от 8 години опит и 3 успешни магазина зад гърба си. Тя е на  разположение за въпроси на tonka@shehustlin.com и www.shehustlin.com

Ако искате да разберете как да увеличите продажбите си, свалете този PDF с упражнение за самоанализ  и го направете. Това ще ви помогне да разберете на какво ниво се намирате и как да продължите. Подходящо е и за хора, които сега започват, и за хора, които имат Etsy магазин от известно време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *