10 неща, които бих искала да знам, ако сега започвам да работя като фрийлансър

1. Всяко нещо може да бъде научено, всяко умение може да бъде развито

Това е доста успокоителна мисъл, точно когато осъзнаваш колко много допълнителни знания и умения ти трябват, за да се справиш като фрийлансър. Познавам хора, които се отказват рано-рано от свободната практика, защото не могат да си намират клиенти, стесняват се да преговарят за цена или писането на фактури им се струва като изкачване на някой планински връх по джапанки. Вместо да си казваш „не мога“, попитай се „какво трябва да науча и откъде да започна“.

Прегледай статията „Как един фрийлансър развива уменията си“.

 

2. Колкото повече се страхуваш, че няма да се справиш, толкова по-малко време ти остава да си свършиш работата

Паниката е най-лошият съветник. Кара те да взимаш безинтересни, нископлатени поръчки; да приемаш да се държат с теб зле; да капитулираш пред задачи, които всъщност ти позволяват да покажеш целия си потенциал. Отдаването на страховете е загубено време. По-добре го използвай за смислени неща: намиране на добре платени поръчки, развитие на професионалните умения, справяне с някои по-трудни, но и интересни задачи.

Прочети:

 

3. Прави всеки ден по нещо, за да популяризираш услугите си

Измисли по какви начини ще се рекламираш, как ще стигаш до клиентите си и поемай с малки крачки към осъществяването на целите си. Не чакай да ти се освободи повече време, за да редактираш портфолиото си. Не си мисли, че сега имаш много поръчки, затова няма смисъл да търсиш нови. Прави всеки ден по нещо, освен пряката ти работа, за да се позиционираш като добър професионалист и да стигнеш до максимален брой потенциални клиенти.

Върни се назад в категория „Нови клиенти“ и ще намериш статии за това как да привличаш клиенти, как се прави портфолио, как се гради имидж на добър фрийлансър и още доста полезна информация.

 

4. Да си търпелив е от решаващо значение за успеха ти

Ако се въоръжиш с търпение още от самото начало, ще си спестиш много разочарования и грешки. Някои начинаещи фрийлансъри се справят по-бързо от други, но все пак се подготви за около 1 година як гърч. После хватката малко ще се поотпусне. Спазвай точки 2 и 3 и някъде на втората година ще усетиш онзи момент на облекчение, в който колелото се завърта и усилията ти започват да дават плод – клиентите те търсят, работата ти спори, понаучил си се как да преговаряш и заплащането ти е добро.

На своя пети фрийлансърски рожден ден си направих бърза равносметка и събрах в статия „13-те урока на доволния фрийлансър“. Хвърли й едно око.

10_nestha_nachinaesht_freelancer

5. Клиентите почти винаги искат работата да бъде свършена веднага

Ти се връзваш, че им е спешно, и от страх да не изпуснеш поръчка, правиш чудеса от храброст, за да спазиш непосилно кратките срокове, на които си се съгласил. Недей. Бори се за нормални срокове на работа. Научи се да разпознаваш кога една поръчка е наистина спешна, таксувай я двойно и си размести програмата, за да я свършиш като хората. Всички останали задачи вкарай в нормален работен график и си го спазвай.

 

6. Предвиди част от работното си време за корекции

Случва ти се рядко да ти връщат корекции? Чудесно, но все пак ти се случва, нали? Ако си наблъскал работния си график плътно, реално ще трябва да се лишиш от почивка, за да направиш корекциите; да ги забавиш със седмица или да предадеш със закъснение останалите си поръчки. Тези варианти не водят до нищо добро. Остави 10% от работното си време за корекции. Ако няма такива, ще намериш как да го оползотвориш, не се тревожи.

 

7. По-страшни от измамниците са мърлячите

Често четеш за фрийлансъри, които не са си получили парите за свършена работа. На теб самия ти се случва да се опариш няколко пъти. Осъзнай, че не измамниците са твоят проблем. Ти си патиш най-често от клиенти, на които не им пука за теб след като си им свършил работата и от клиенти, които не могат да се справят със собствения си работен, управлеченски и/или финансов хаос. Разликата е съществена и във втория случай можеш да вземеш адекватни мерки, за да се предпазиш.

Почерпи идеи от статиите „Клиент ми бави плащане! Какво да правя“  и „Как да се справя с клиент, който бави авансово плащане“.

 

8. Счетоводителите не хапят и могат само да са ти от полза

Навременната консултация със счетоводител ще ти спести много неясноти и притеснения. Постоянното ползване на счетоводни услуги ще ти спести глоби, неплатени вноски и данъци и всякакви други неприятности.

Вярно, в началото нямаш излишни средства за счетоводител, но ако си честен пред себе си, ще си признаеш – не те плашат разходите, а това, че винаги си възприемал счетоводителите като зъболекарите. Добре е да ги има, ако те заболи, но през останалото време гледаш да ги отбягваш. И те наистина са като зъболекарите – ако ги посещаваш редовно и навреме, няма да се стига до критични ситуации и решението на проблемите ще ти излиза доста по-евтино.

Възползвай се от безплатната счетоводна консултация в блога, която се провежда в средата на всеки месец. Счетоводителката Стефка Василева – спец в счетводството за фрийлансъри, микро и малък бизнес – ще отговори на въпросите ти. Разгледай и по-стари издания на рубриката „Питай счетоводител“, може да откриеш отговор на твоя въпрос в някое от тях. 

 

9. Не всяко предложение си струва

Нормално е да гледаш на всяко предложение като на възможност – особено в началото. Добре е обаче да си наясно, че по-голямата част от поканите за съвместна работа, идеите за грандиозни проекти и бърз успех са чисто губене на време. Научи се да преценяваш кои предложения ще ти донесат полза и да отсяваш от тях тези, които изобщо има шанс да се реализират. Ще си спестиш време и разочарования.

 

10. Никога не си мисли, че вече знаеш всичко

Защото това просто не е вярно и освен до застой, глупави грешки и пропуснати възможности, няма да те доведе до нищо. И освен да учиш нови неща, не забравяй да следваш интуицията си. Прочети статията „Фрийланс за напреднали“, за да разбереш какво имам предвид.

Чувствай се свободен да допълниш списъка. И успешна седмица. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *