Фрийланс за напреднали

Вече си минал фаза 1, в която гризеш нокти до лактите дали на следващия ден ще имаш поръчка. Имаш редовни клиенти. Можеш да планираш работата си за целия месец и дори да поемеш няколко извънредни поръчки. Поздравления. Сега е моментът да преразгледаш плановете си и да си формулираш нови цели. Например:

  • Искам да предлагам по-специализирани и по-високоплатени услуги.
  • Искам да работя само по проекти, които са ми интересни.
  • Искам да премина от фрийланс към собствен бизнес.
  • Нищо не искам, положението ме задоволява такова, каквото е.

Всичко е възможно. Просто отдели време да помислиш. В момента си достатъчно спокоен финансово, за да можеш да си позволиш лек завой в нова посока. Напиши си на един лист какво искаш да постигнеш в следващата една година. След това си отбележи, стъпка по стъпка, какво трябва да направиш, за да постигнеш целта си. А после не ти остава нищо друго, освен да действаш.

Не искаш да променяш нищо? Добре, но това не значи, че трябва да се оставиш на инерцията. Не спирай да търсиш клиенти и да изпращаш портфолиото си на фирми, с които ще ти е интересно да работиш. Помни, че клиентите ти могат да намалеят във всеки един момент и трябва да бъдеш подготвен, за да не се върнеш в изходна позиция. По този повод ще ти разкажа една много кратка притча:

На един човек не му вървяло нито в работата, нито в личния живот и той намислил да се удави. На моста обаче го срещнал един дядо. Разпитал го и като разбрал каква е работата, му казал да не бърза да умира, защото и това ще мине и всичко ще се обърне в негова полза. Послушал го човекът. Прибрал се в къщи. Заловил се за работа. И след време натрупал пари, купил си къща, оженил се. Бил събрал приятели около богата трапеза, когато на вратата се почукало. Отворил той и какво да види – старецът, който срещнал на моста, стои пред него. Зарадвал се човекът. Поканил го да влезе, налял му чаша вино, избрал му от най-хубавите гозби. Старчето не посегнало към тях, а само се засмяло и казало:
“Синко, аз съм тук, за да ти напомня, че и това ще мине.”

Та така… мисли навреме, не спирай да работиш и си осигури плавен преход от това към това или към нещо трето.

Успешна седмица от мен.
🙂

2 comments to “Фрийланс за напреднали”
  1. супер! Много полезна статия – и аз имам една подожна някъде из ерновите – за целеполагането и непрестанното развитие… Винаги съм се чудела защо целеполагането е толкова трудно за мнозина… Нима хората не знаят и не могат да разберат какво искат и къде искат да стигнат? 🙂 може би трбваше да сложиш послепис тип ‘това не е първоаприлска шега, грабвайте тефтерите и започвайте да си поставяте целите’ 🙂

  2. “Седни с лист и химикал и планирай” винаги звучи малко книжно и го подценяваме. Когато все пак се наложи да го направим, се оказва, че не сме съвсем наясно какво искаме или как да го постигнем. Започваме да виждаме пробойни в плановете си, да се оплитаме. Това е малко обезкуражаващо. Ако се преборим веднъж и си направим план, става по-лесно. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *