Как се пише задание за фрийлансър

Наръчник на клиента или как да работим с фрийлансър, част 6

Да обясниш на някого какво точно искаш да направи за теб си е истинско изкуство. Особено, ако трябва да го опишеш в имейл и няма как да си помагаш с крака, ръце, изразително въртене на очите, etc.

Понякога на фрийлансъра му отнема повече време да разбере какво трябва да свърши, отколкото да изпълни задачата. Знам, че заданията за един копирайтър/ дизайнер/маркетолог/програмист са различни, но ти предлагам да се запознаеш с няколко общи положения, които ще ти помогнат.

1. Разбий задачата на подзадачи и опиши всяка с едно – две изречения.

2. Обърни специално внимание на оплетените, според теб, части от задачата.  Почти всичко на този свят може да бъде обяснено със списъци и таблици. Искаш фрийлансърът да ползва определена информация от конкретни източници? Подреди ги така:

линк/заглавие на книга – кратко описание какво да гледа и чете
линк/заглавие на книга – кратко описание какво да гледа и чете

Имаш няколко продукта с доста сходни характеристики, които все пак се различават по нещо – материали, технология на изработка? Направи таблица и отблежи свойствата на материалите и спецификата на използваните технологии.

3. Ако има снимки, не ги изпращай с коментар: “За тази визия ти говорех в началото на уърдовския файл”. Нека всяка снимка си върви с информацията.

4. Добави към обясненията си и техническите изисквания, които си изпратил в запитването за цена: размери, брой текстове/етикети, формат за получаване на файловете – всичко, всичко.

5. Давай на файловете имена, съответстващи на конкретното съдържание на всеки един. (“Informaciq 1” и “Informaciq 2” наистина не са добра идея.)

6. Ползвай кратки изречения и не забравяй препинателните знаци. Колкото по-дълго е едно изречение, толкова по-голяма е вероятността нищо да не се разбира от него. А понякога запетайката, тирето, точката, кавичките преобръщат смисъла на текста на 180 градуса.

Помисли си как би се чувствал ти, ако твой клиент ти изпрати някакви файлове, в които има копирана оттук-оттам информация и ти трябват 3 часа да разбереш какво иска и 1 час да го свършиш. Би ли дал най-доброто от себе си като се стигне до същинската част или вече ще си изнервен и може би малко обиден?

Съвместната работа на клиент и фрийлансър е от голямо значение за крайния резултат и спазването на сроковете. Вярно е, всичко може да стане идеално и без да си мръднеш пръста. Но е по-вероятно да не стане. А това се предполага, че е нещо, което фрийлансърът трябва да направи, за да подпомогне твоя бизнес, нали?

Хубава седмица от мен.

п. с. Ако си фрийлансър-новак, получил хаотична информация вместо задание, съветвам те да ползваш посочените по-горе съвети, за да структурираш всичко и чак след това да започнеш работа.

Препоръчвам ти също да върнеш готовата поръчка на клиента си заедно с направеното от теб задание. Няма нищо лошо в това да му обясниш любезно, че ще си му по-полезен, ако информацията за следващите поръчки я получиш в този вид.

Успешна седмица и на теб. 🙂

====================
Прочети повече:

Запитване за цена на копирайтърски услуги
6 начина да попречиш на фрийлансъра да си свърши работата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *