Питай счетоводител #8

Безплатната, онлайн счетоводна консултация за месец април започна. Задай в коментарите своя въпрос на счетоводителя Стефка Василева. Първите 10 човека ще получат отговор до сряда вечер.

Да си изряден в счетоводно отношение ти спестява време, нерви, пари и неприятности, а счетоводителят е един от най-добрите приятели на фрийлансъра. Питай каквото не знаеш и се погрижи за тази част от бизнеса си.

счетоводител, фрийлансър, свободна практика, фрийланс, счетоводна консултация

п.с. Всички коментари се одобряват ръчно и лично от мен по реда, по който са написани. Бъди спокоен, ако не видиш коментара си веднага, значи не съм онлайн и ще излезе малко по-късно.

Важно! Следващата безплатна, онлайн счетоводна консултация ще е в средата на май. 

Хубав ден и успешна седмица на всички!

===

счетоводител, свободна практика, фрийланс, фрийлансър, данъци и осигуровки, accounting-sofia.comСтефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

18 comments to “Питай счетоводител #8”
 1. Здравейте,

  Предстои ми да изляза в майчинство, но до момента имам точно 12 месеца осигурителен стаж, половината от които са на 6ч работен ден. Това има ли значение и ще се намали ли срокът на осигурителния стаж при изчисляване?
  И ако е така, може ли това да се компенсира със започване на осигурителен стаж на 12-часов работен ден?

  Благодаря предварително. Надявам се да съм написала ясно въпросите си.

  • Здравейте,
   В консултацията, която проведохме в телефонния ни разговор, изговорихме подробно Вашият казус, но ще дам отговор и тук. Да, 6 – часовия работен ден влияе на осигурителния стаж.
   Започването на 12 – часов работен ден оказва влияние, доколкото е възможно.
   Поздрави!

  • Здравейте,
   Може ли пълни подробности за откриване на фирма в Сърбия?
   Как се сторва сетне БГ банкова сметка към тази фирма?
   Ако не е нахално дайте вариант и за Румъния?

   • Здравейте,
    За съжаление не разполагам с информация за откриване на дружество в Събрия или Румъния. Смятам, че въпросът Ви трябва да бъде отправен към юрист.
    Поздрави!

 2. Здравейте,

  Самоосигуряващо лице съм, на свободна практика с регистрация по Булстат. В момента съм декларирала че имам дейност, внасям си осигуровки на 560 лв. За последните три месеца януари-март, 2019 не съм имала приходи. Имам приход през април.
  Въпросът ми е трябва ли да подавам Декларация по чл. 55 за първото тримесечие, след като не съм имала доход през това време?

  Благодаря предварително.

  • Здравейте,
   За месеците, в които нямате приходи, не подавате декларация по член 55 от ЗДДФЛ. Ще подадете такава декларация след изтичане на второто тримесечие.
   Поздрави!

 3. Здравейте,
  от февруари 2019г. съм на свободна професия. Трябва ли да платя 10% данък на сумата, на която се осигурявам (с приспаднати разходи), ако доходите ми са по-малки? И важи ли същото и за годишното приравняване? И още един въпрос: при положение, че съм освободена от касов апарат издаването на фактура валиден документ ли е?
  Благодаря Ви!

  • Здравейте,
   Данък върху доходите на физическите лица се дължи върху придобитите доходи през съответния период.
   Относно годишното изравняване на осигурителните вноски – то се прави когато реално придобития доход е по-голям от авансово избрания доход, на базата на който сте плащали осигурителни вноски през съответния период.
   Като специалист на свободна практика, Вие нямате задължение да имате касов апарат и да издавате касов бон при плащания в брой.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 4. Здравейте! Занимавам се с ръчна изработка на бижута. Нямам ателие, работя от вкъщи .
  Нужно ли е да регистрирам фирма , продавайки чрез фейсбук страница /магазин? Ако да, то каква е най подходяща? Мога ли да се регистрирам само с Булстат ? Какви са вариантите .
  Благодаря !
  Анита Колева

  • Здравейте,
   Не е нужно да имате регистрирано дружество, за да упражнявате дейността си. Може да отчитате продажбите чрез подаване на годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 5. Как се декларират доходи от акции, търгувани на американските пазари? По какъв начин се вписват в съответното приложение на Данъчната декларация по чл. 50.

  • Здравейте,
   Доходи от акции се декларират с попълване на “Образец 2081: Приложение № 8 притежавани акции, дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и недвижима собственост в чужбина; данък подлежащ на приспадане по реда на чл. 78 от ЗДДФЛ; дължим данък по чл. 67, ал. 4 от ЗДДФЛ за доходи от дивиденти, ликвидационни дялове и доходи по чл. 38, ал. 5, т. 2, ал. 8 и ал. 13 от ЗДДФЛ от източници в чужбина” от годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ.

 6. Здравейте,
  Знаете ли как се осчетоводяват приходи продажба от криптовалути, тъй като това е доста актуален казус.

  • Здравейте,
   Да, знам как се осчетоводяват приходи от продажба на криптовалути. Също така мога да Ви бъда полезна и с информация и за начина на деклариране на приходите от продажбите на криптовалути.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 7. Здравейте. Искам да попитам при прекъснати осигуровки от работодателя, трябва ли да си плащам прегледа при гинеколога, който ми следи бременността? За месец април стана на така че не взех заплата, защото работя в читалище тече пререгистрация и изтече съдебното решение на стария Председател, а на новия не е излязло и няма право все още да се подписва на никаква документи и от там не са ми внесени и осигуровки за миналия месец. И още един въпрос мога ли в такъв случай да пусна болнични?

 8. Здравейте,
  Няма вариант, в който осигуровките Ви да бъдат “прекъснати” от работодателя. Има вариант, в който Вие не работите по трудово правоотношение при настоящия работодател.
  Осигурителните вноски за м. април трябва да бъдат декларирани в срок до 25.05.
  Ако трудовото правоотношение с работодателя не е прекъснато, имате право да ползвате болничен.
  Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
  Поздрави!

 9. Здравейте , Собственик съм на капитала на ЕООД.Не извършвам трудова дейност.Има назначен управител ,записан в ТР.От фирмата не се осигурявам тъй като съм осигурена по трудов договор на 3200 лв.
  Фирмата в която съм на трудов договор ще прекрати дейност.Мога ли да отида на борсата.-Трябва ли да прекъсна с ОКД- 5 ,дейност в ЕООД.

  • Здравейте,
   Дадох отговор на Вашият въпрос в поста Питай счетоводител #9.
   Поздрави!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *