3 предпоставки за успешен блог

Ти си фрийлансър и искаш да поддържаш блог на тематика, свързана с професията ти. Или имаш фирма и си решил, че ти е необходим фирмен блог. Независимо какъв ти е случаят разполагаш с 3 варианта за действие:

  1. да потърсиш копирайтър, който може да предложи не просто писане на статии, а цялостна концепция за развитие на блога ти. Това включва предложение за подходящи категории, измисляне на теми и рубрики за месеци напред, намиране на верния тон на общуване с клиентите, etc.
  2. Да измислиш всичко и да подаваш теми и указания на копирайтъра, според които той да подготвя необходимите текстове.
  3. Да си поддържаш блога сам.

При всички случаи, за да има успех начинанието ти трябва да си предварително наясно със следните 3 неща.

1. Какво искаш да постигнеш

Ако ти трябва блог, защото си чул, че е добре за бизнеса да имаш такъв, откажи се. Само ще си попилееш времето и парите. За да е успешен, блогът трябва да има конкретна цел: да ти помогне да привлечеш клиенти; да печелиш пари директно от него; да го ползваш, за да реализираш онлайн продажби или за да градиш авторитет на специалист в своята област.

Целите може да са няколко (като все пак една трябва да е водеща) и да се променят с времето. Но е важно, когато планираш постовете си за следващите месеци, да знаеш какво искаш да постигнеш с тях.

2. На кого говориш

Отърви се от мисълта, че щом блогът ти може да бъде посетен от всеки, значи трябва да пишеш така, че да се хареса на всеки. Първо, това не е възможно. Второ, теб не те интересуват всички, а само тези хора, които са ти потенциални клиенти, читатели, абонати, etc. Опознай ги, провокирай ги да говорят с теб, изслушвай ги, отговаряй им на техния език, предлагай им съдържание, което ги интересува. Ако знаеш на кого говориш, ще ти е по-лесно да определиш и тона на комуникацията.

3. Какво казваш

Бъди щедър и споделяй наистина полезна информация с посетителите на блога си. В противен случай няма да имаш много такива. Не отбивай номера с теми, които конкурентите ти са предъвкали отдавна. (Ако се наложи, постарай се поне текстът да е забавен.) Избягвай да говориш единствено за своите услуги/продукти. Подбирай интересни за твоята аудитория теми и ги разглеждай в дълбочина. Не казвай всичко, но и не разчитай само на разтягане на локуми. Намери баланса. Ако знаеш какво целиш и на кого говориш, няма да ти е трудно.

Само с писане на статии не става. Помисли предварително имаш ли какво да кажеш, кой ще те чуе и какво искаш да направи след като те изслуша. После си припомни и статиите:

Приятна работа.

п. с. Ето и някои ориентировъчни въпроси, на които да потърсиш максимално конкретен отговор.

Въпроси за блог

One comment to “3 предпоставки за успешен блог”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *