Как да популяризираш книгата си, как се развива нишов бизнес и LinkedIn обучения – история в три части

Тази статия е в три части.
Част първа ще е полезна за теб, ако скоро планираш да издадеш книга, вече си издал такава и имаш нужда от помощ за популяризирането ѝ или си собственик на малко/голямо издателство.

Част втора ще ти е от полза, ако имаш идея за собствен бизнес в по-тясна ниша или вече си започнал такъв, но се чудиш ще успееш ли да го развиеш и дали все пак да не се откажеш, докато е време.

Част трета ще е полезна за всички фрийлансъри, които се опитват да си набавят поръчки през LinkedIn.

Представям ти BookMark – дигитална агенция за маркетиране на книги, управление на репутация в социалните медии и обучения за работа с LinkedIn.

популяризиране на книга, BookMark, дигитална агенция, самопубликуване, издателство, фрийланс

Част първа – помощ за популяризирането на книгата ти

Едно е да имаш готов ръкопис, друго е той да се превърне в добра книга, трето и четвърто е тази книга да намери своята публика и да стигне до максимален брой читатели.

Допускам, че се подразбира – работата с добър редактор, коректор, оформител и дизайнер е задължителна; затова ще се фокусирам само върху третото и четвъртото – популяризирането на книгата.

Ако досега не си се занимавал с маркетинг и реклама, или за първи път издаваш книга и не си наясно със спецификите на продукта (защото това съвсем не е обикновен продукт) и пазара, най-добре е да се обърнеш към специалисти. 

BookMark е първата и единствена агенция за дигитален маркетинг на книги в България. Основана е от Александър Кръстев, създателят на най-големия сайт за книги в страната „Аз чета“, и в нея работят хора с опит в книгоиздаването, маркетинга и рекламата.

Нейни клиенти вече са няколко издателства, както и самопубликуващи се автори като Радостина Николова, авторът на книгите за мотовете. Екипът има особено отношение именно към млади автори и самопубликуващи се писатели – подхожда към тях с интерес и желание да научи повече за работата им.

Агенцията изготвя предварително стратегия за популяризиране на книгата и се грижи за цялостната комуникация на автора с читателите – онлайн и офлайн.

Работи с авторите минимум по 6 месеца, за да постигне устойчивост на комуникацията (като не изключва възможността за разработка на проекта за 2 до 3 месеца). Издателствата си сътрудничат с BookMark на абонаментен принцип.

Няма ограничение за типа литература, агенцията се занимава с популяризирането и на професионална, и на художествена литература. Към момента е фокусирана върху книги, издадени на хартия. Според екипа пазар на е-книги в България реално не съществува и инвестицията в маркетиране на подобно издание едва ли ще е рентабилно за автора.

Ако обаче ти трябва помощ за популяризирането на твоята е-книга, нищо не пречи да потърсиш BookMark и да прецениш устройва ли те това, което може да ти предложи. Виж всички услуги на агенцията.

Защо да не мога да рекламирам книгата си сам? Принципно нищо не ти пречи. Ако си готов да се учиш в движение на куп неща, да отделяш голяма част от времето си за популяризиране на заглавието онлайн, организиране на срещи с читатели офлайн и опити да се появиш в медиите, вероятно ще успееш и сам. Започни да следиш блога на BookMark – в него ще се публикуват полезни съвети по темата.

За финал на част първа на тази статия ти цитирам какво ми каза Александър Кръстев в предварителния ни разговор:

„Наш принцип и в „Аз чета“”, и сега с разширението на бизнеса чрез дигиталната агeнция BookMark, остава това, че всеки има право да бъде забелязан. После самите читатели и съответно пазарът решават дали книгата е била достатъчно добра. Нашата работа е да разпратим възможно най-доброто послание към аудиториите. Това означава, че няма книга или автор, за които да не могат да бъдат положени маркетингови усилия, и дори да не го правим ние, самите те трябва да бъдат достатъчно упорити. “

Успех на BookMark, на теб и на твоята книга.

блог, дигитална агенция, собствен бизнес, аз чета, BookMark

Част втора – как се развива нишов бизнес

Често си чувал, че един блог или сайт може да се превърне в печеливш бизнес. А също и че най-добре се получава, когато правиш нещо не само за пари, а защото ти харесва и/или защото искаш да си полезен на общността. Дигитална агенция BookMark е именно такъв пример. Тя е естествена стъпка от развитието на основателя на най-голямата онлайн медия за книги и четене в България и PR консултант – Александър Кръстев.

Как личният блог преминава в сайт и се монетизира – една вдъхновяваща история

Вероятно, дори да не четеш художествена литература, си попадал на „Аз чета“ –най-голямата онлайн медия за книги и четене в България. Историята му, най-общо казано, е следната: като студент, създателят на сайта Александър Кръстев, решава да си направи личен блог. В него пише на лични теми, за прочетени книги, за политика, маркетинг и PR. Ревютата на книги се натрупват и постепенно в него узрява решението да ги отдели в нов блог. Така през 2006 година се появява блогът „Аз чета“. По това време блоговете за книги са малко, да не кажа, че се броят на пръстите на едната ръка. Това, както и добре написаните ревюта, желанието на Алекс да сподели прочетеното с други запалени читатели привличат все повече посетители към блога.

През 2009 година той вече има многохилядна фенска маса, която го чете редовно. Междувременно самият Алекс успява да привлече съмишленици. Те пишат заедно с него, следят не само новоизлезлите заглавия, но и какво се случва на литературната сцена; публикуват интервюта със световноизвестни, чуждестранни автори.

Така „Аз чета“ привлича все повече читатели и последователи и от личен блог се превръща в сайт със сериозен авторитет, поддържан от сериозен екип. Знаеш, че колкото повече посетители има един сайт, и колкото по-известно и уважавано е името му, толкова по-добре може да се монетизира. Това се случва с „Аз чета“. И да не забравяме, че през всички тези години хората, които го разработват трупат опит, знания и умения в сферата. Градят име. Нормално е в един момент всичко придобито да започне да работи за тях.

Затова и не се съмнявам в летящия старт и успеха на дигитална агенция BookMark. 

Какъв е изводът от тази история? Прави това, което обичаш, без да се притесняваш как точно ще го монетизираш. Прави го добре, със сърце, така че кефът ти да се усеща и освен това да си полезен на общността. Действай разумно и търпеливо. Дебни подходящия момент за разширяване. Търси съмишленици. Изгради име, подкрепено със знания и умения. След това ще намериш подходящия начин да си върнеш вложените усилия, време, пари и да започнеш да печелиш.

нишов бизнес, LInkedIn, поръчки, клиенти, собствен бизнес, обучение

Част трета – как да ползваш LinkedIn, така че да печелиш клиенти

Ако си фрийлансър, съветвам те да не подценяваш тази социална мрежа. Тя може да ти донесе полезни контакти и интересни поръчки, стига да знаеш как да я използваш.

BookMark предлага и обучения за работа с LinkedIn. Те се провеждат на живо и продължават между 3 и 5 часа, в които разучаваш буквално всички елементи на работа с професионалната мрежа.

Всяко обучение е съобразено с хората, които ще присъстват и техните нужди. Подходящо е за средни (10-20 души) и малки по размер екипи (2-5 души), които се занимават с маркетинг, търговия или управление на талантите (както е модерно да се наричат човешките ресурси напоследък).

Създаването на стратегия за комуникация на екипа или фирмата в LinkedIn позволява на курсистите още по време на обучението да влязат в реална ситуация на планиране и изпълнение.

Край на статията

Текстът стана малко дълъг, но се надявам да ти е полезен, да ти действа вдъхновяващо и мотивиращо да се захванеш с твоите си неща и да не ги пускаш, а да работиш, докато ги реализираш и започнеш да печелиш от тях. За мен лично появата на BookMark е радостно събитие по три причини:

  1. отдавна имаше нужда да се появи подобно професионално звено;
  2. развитието от блог към бизнес е като за учебник;
  3. хубаво е някой да се бъхта, да се бъхта и да му се получи.

Успешна седмица от мен!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *