Питай копирайтър #14

Подготви си въпросите, свързани с копирайтинг за уеб, за радио, за печатна реклама – готова съм да им отговоря.

Възползвай се от безплатната копирайтинг консултация като напишеш въпроса си в коментарите. Първите 5 ще получат отговор до понеделник вечер (19. 10. 2020).

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 14 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

8 comments to “Питай копирайтър #14”
 1. Здравейте! Благодаря за старанието и вниманието, което влагате във статиите и помощните материали на сайта! Ще се радвам ако можете да ми помогнете със следния въпрос: разработвам текстове за сайта си, където предлагаме различни обучения. Те може да са насочени както към по-малки деца на 10-12г.(тоест, текстовете са по-скоро за родителите им), така и към тийнейджъри или млади хора на по 25-ина години. Затрудняваме избора на тон в тази ситуация. Струва ми се малко шизофренично да използвам съвсем различен тон в различните секции(не знам дали съм права). И дори да го правя, тогава какъв тон би трябвало да подържам в една начална страница например? Ако говоря на родителите е едно, а пък на самите тийнейджъри друго.
  Благодаря!

  • Здравейте, радвам се, че материалите са ви полезни. Моля ви, дайте ми малко повече информация.

   Какъв тип са обученията – онлайн, офлайн?
   Какви са?
   Може ли малко повече за двете ви таргет групи? Какъв тип родители, какъв тип тийнейджъри и млади хора? Какво харесват, какво е важно за тях – по отношение на обучения и личностно развитие?

   Благодаря предварително. Ще помисля и ще ви отговоря.

   • Страхувам се, че ако навляза в много подробности, въпросът доста ще се усложни и ще Ви отнема твърде много време. Всъщност, може би не обясних съвсем добре-основния ми въпрос не е толкова конкретно какъв да е тона, а до колко смятате, че може тонът да варира между страниците на един сайт. Инак, ще се опитам да дам малко подробности по-стегнато- става въпрос за тийнейджъри и млади хора, които се интересуват от рисуване, комикси, анимация, видео игри, дизайн, фентъзи, научна фантастика. Родителите по мой опит много генерално са два типа- или споделят интересите на децата поне частично или ако не- то искат да насочат тези интереси в някаква градивна посока. За децата е важно да успеят да нарисуват това, което си представят, но по мой опит също така, да попаднат в среда на съмишленици.

    • Здравейте отново.
     Не мисля, че ви е нужен много различен тон на комуникация на всяка страница. Ще изглежда наистина странно и малко шизофренично. Спокойно може да се спрете на жизнерадостен, вежлив тон, приятен за всички ваши посетители.
     Помислете и тествайте дали в призивите за действие и слоганите за различните групи посетители може да си позволите да сменяте тона по-отчетливо. Не мога да ви дам по-конкретна насока в това отношение, защото не познавам в специфики таргетите и услугите ви.

     НО!

     По-важно е да поставяте правилно акцентите. Изтъквате едни ползи от обучението при вас, когато говорите на родители, за да ги убедите да запишат децата си и съвсем други, когато говорите директно на млади хора, които се чудят дали да не се запишат.

     Убедете се, че използвате в навигацията на сайта и в текстовете основните думи и изрази, които използват различните групи посетители.

     Така ще ги улесните максимално да намерят при вас нужната им информация. Като изтъквате за всяка група и ползите, които тя очаква да има, вярвам, ще постигнете успех.

     На разположение съм, ако имате повече въпроси или нещо не е съвсем ясно. Успех!

 2. Здравейте! Тепърва ми предстои да изграждам портфолио като автор на статии, с които да се представям пред бъдещи клиенти. Какво е важно да включа в личната си страница освен кратко резюме и авторски текстове на различни теми? Къде бих могла да търся поле за изява – в България и в чужбина? Какво ще кажете за платформата Upwork, имате ли опит с проекти там и доколко е трудно да одобрят профила ти и да започнеш да печелиш? Благодаря много за отделеното време!

  • Здравейте,

   какво да включите в сайта си зависи от клиентите, с които искате да работите. Ако досега не са си сътрудничили или имат малък опит в съвместната работа с копирайтър, може би е добре да обясните на сайта си какъв е работният процес, каква информация е необходимо да ви изпратят, помагате ли да си изчистят заданието.
   За тях, а и за тези, които имат опит, ще е добре да знаят какви точно услуги предлагате. Копирайтинг е много общо понятие. В какво сте добра, в какво имате най-много опит, какви материали правите най-често.
   Има клиенти, които искат да имате опит точно в тяхния бранш. Напишете за клиенти в какви сфери сте работила досега. Ако сте начинаеща, пишете кои са силните ви теми, в кои сфери имате познания и можете да пишете. Ако нямате такива, напишете къде са интересите ви, за какво сте готова да четете и да учите, така че да може да пишете.

   Може да сложите секция с препоръки, често задавани въпроси, форма за запитване, всъщност може да сложите каквото пожелаете, стига да прецените, че то ще е от полза за потенциалните ви клиенти и ще ги убеди да ползват вашите услуги.

   Къде може да търсите поле за изява зависи от това какво предлагате. Може да работите и с български, и с чуждестранни клиенти, зависи от това какви езици знаете, в какви сфери са познанията ви извън копирайтинга и какви реално са целите ви.

   Ако искате, прегледайте тези статии:

   Работа с български клиенти – да или не

   С какви клиенти искаш да работиш

   Имайте предвид, че ако работите с българи, няма как да разчитате на платформи за намиране на поръчки. Тук такива почти няма. От време на време се появява по някоя, но обикновено в нея няма достатъчно поръчки или ставките са прекалено ниски. Може да пробвате секция “Пазар” на predpriemach.com – страхотен форум, от който ще научите куп неща за печеленето на пари онлайн и може да намерите свестни клиенти. Може да се запишете във фрийлансърските групи във Facebook. Може да ползвате LinkedIn – за намиране и на български, и на чуждестранни клиенти.

   През чуждестранни платформи работих съвсем за кратко, в началото на фрийлансърския си път, преди повече от 10 години. След това реших, че не са подходящи за мен и не съм ги ползвала, така че не мога да ви дам адекватен съвет.

   На база на своя опит и на опита на колеги, ще ви кажа, че ако започвате сега на свободна практика и работите предимно с българи, ще ви трябват около година-две силно проактивни действия, за да завъдите стабилна, постоянна клиентела и хората да започнат да ви търсят сами. Ако работите през платформи и избирате най-големите, като Upwork, където и конкуренцията е голяма, ще ви трябват между 3 и 6 месеца ежедневно кандидатстване, за да спечелите първите си, добре платени поръчки.

   Определете си какво и на кого продавате, след това ще ви е по-лесно. Успех!

 3. Здравей.

  Може ли мнение за дългия текст на началната ми страница?

  https://tatyana.photography/

  Идеята е да представи услугите ни и да направи сайта откриваем по няколко ключови думи.

  Но дали пък с тази дължина не отблъсква хората (кой има време да чете)?

  Приемам всякакви критики и препоръки.

  Много благодаря.

 4. Привет, Таня,

  като цяло текстовете ми харесват, но според мен има какво да се подобри. Започвам отгоре надолу.

  1. Препоръчвам ти да спазваш българските правописни правила в подзаглавието, за да го направиш по-четивно.
  Спести си част от главните букви. Нека да стане:

  Сватбен фотограф, семейна фотография, персонални фотосесии, фирмени портрети и събития

  2. Живея в София, но снимам в различни градове, както и извън страната. Свържете се с мен, за да…

  Текстът е добре, но тук, както и навсякъде другаде надписите-линкове са много бледи и незабележимки. Трябва да кликна върху “свържете се с мен”, за да потъмнеее. Да, но за да кликна, трябва да го видя. А това може и да не се случи при един бърз поглед върху екрана. Препоръчвам ти да си избереш един по-ярък, привличащ вниманието цвят за всички текстове-линкове.

  3. Сватбен фотограф. Избрах тази професия, защото ми харесва да съм машина на времето за моите младоженци.

  Разбирам защо е необходимо да се повтори думата, но звучи изкуствено, още повече с тази точка след фразата. Пробвай така:

  “Избрах професията сватбен фотограф, защото …”

  4. Акордеоните с текст в секция “Сватбен фотограф”. Текстовете са много приятни и съдържат полезна информация. Но! Не са удобни за четене.

  Спазвай правилата за писане в уеб дори и при толкова малко текст. Те важат и за текстовете в акордеони. Подзаглавия и булети ще ти свършат чудесна работа, за да се вижда полезната информация с един поглед. Ако не искаш да я надребняваш много-много с подзаглавия, помисли за болдване на ключови фрази (нямам предвид само от SEO гледна точка), които да привличат погледа на посетителя и да му подсказват какво ще намери в този гъстичък текст.

  5. Помисли дали да не смениш местата на акордеоните. Обяснението как си избрала тази професия може да отиде най-отдолу, под фотокниги, а отгоре да започнеш директно с избора на сватбен фотограф. Просто малко по-горе вече веднъж обясняваш как и защо си я избрала и повторението дразни.

  6. Продължи заглавието “Да се опознаем, за да …” и им кажи с 2-3 думи защо е важно това. За да имат по-силна мотивация да отворят акордеона.

  7. За всички услуги – хубаво ги описваш, но не виждам да си дала линкове към офертите. А хората ще искат да разберат какви са условията ти на работа – какво дават и какво получават. На края на текста за всяка услуга, сложи призив за действие да видят условията ти за работа и го направи линк към офертата за съответната услуга. Така ще улесниш по-импулсивните да се свържат с теб по-бързо и лесно. Разбира се, във всяка оферта сложи призив да се свържат с теб и линк към контакти. 🙂

  Много са приятни текстовете, просто ги подреди така, че хората да го видят от пръв поглед това.

  Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *