Как да поискам ниска цена за фрийланс услуги, така че да я получа

Имаш нужда от услугите на фрийлансър копирайтър, дизайнер, маркетолог, програмист. Наясно си, че качеството си има цена, но бюджетът ти е ограничен, сега започваш или те притиска някакъв друг проблем и не можеш да си позволиш да платиш кой знае колко. Нищо не пречи да опиташ да убедиш добър специалист да се заеме с поръчката ти за по-малко пари. И ти опитваш. Проблемът е, че в повечето случаи не избираш правилния подход. Затова ще ти подскажа малко.

Зариби фрийлансъра за идеята си

Знам, че звучи улично и грубиянски, но точно тази дума искам да използвам „зариби“. Накарай го да повярва, че това, което започваш да правиш има смисъл и ще донесе полза на хората. Провокирай го, вдъхнови го, като му покажеш, че зад твоята бизнес идея или зад бизнеса, който вече си започнал да развиваш, стои нещо повече от желание да печелиш пари.

В повечето случаи, когато искаш оферта от фрийлансър, ти му казваш нещо от сорта на „Моля ви се, влезте ни в положението, ние сега започваме, нямаме големи възможности.“ Не, това не работи. Когато фрийлансърът стартира своята свободна практика, никой не му дава по-ниска цена за правене на сайт, писане на съдържание, печатане на визитки или каквото друго му трябва, само защото той все още няма достатъчно клиенти, съответно приходи. Тази реплика по-скоро дразни и е довод за теб, но не е довод за отсрещната страна.

По-добре разкажи с какво е полезен твоя бизнес на хората. Дава им достъп до по-добри български продукти; свързва малки производители с техните клиенти; помага за подобряване на обслужването в определен сектор; осигурява на уредниците на музеи инструменти, с които да направят експозициите си по-интересни и посещавани – сещаш се какво имам предвид. Кажи с какво помагаш ти, за да има причина да ти помогнат на теб. Накарай фрийлансъра да се почувства полезен, а не използван.

Как да поискам ниска цена за фрийланс услуги, така че да я получа

Кажи какъв ти е бюджетът

„По-ниска цена“ не значи нищо. По-ниска от колко? И колко по-ниска? Вместо да караш фрийлансъра да играе на тото, кажи още в самото начало какъв ти е бюджетът. Така спестяваш време и на двама ви и му позволяваш да ти предложи варианти. Вероятно е възможно това, което искаш, да се постигне по друг начин или да се раздели на етапи или… Почти винаги има повече от един начин да се направят нещата. Фрийлансърът познава своята сфера, кажи му какво искаш, с какво разполагаш и го остави да реши проблема.

Предложи нещо в замяна на това, че цената ще е по-ниска

Предплащане на цялата сума, по-дълги срокове за работа, частичен бартер, реклама пред твоите клиенти – ако не знаеш какво да бъде, питай фрийлансъра. Подскажи, че си отворен за подобно решение на проблема с малкия бюджет и го остави да си каже от какво има нужда. Вероятно ще успеете да се споразумеете.

Обобщение: накарай фрийлансъра да иска да работи за твоята идея; дай му необходимата информация, за да ти предложи най-добрия възможен вариант; предложи му нещо, от което има нужда, освен пари.

Дали това гарантира, че със сигурност ще получиш по-ниска цена? Не знам. Зависи от това колко си убедителен, а също и от човека срещу теб. Но подобен подход определено повишава чувствително шансовете ти за успех.

Успех!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *