Нервният фрийлансър

Какво да правя, ако нагрубя клиент

Общуваш с клиент само чрез имейли.
В един момент забелязваш, че той вече се подписва с малкото си име, тонът е делови, но далеч не толкова официален, казал е, че харесва работата ти, договорили сте се за цената… всичко сочи, че ще имате дълга и щастлива връзка.

И точно в този момент ти си изпускаш нервите. Причините може да са много:

  • клиентът ти е поискал да свършиш нещо дребно, което в момента ти се вижда ненужно;
  • задал е уточняващ въпрос, на който си отговорил вече веднъж;
  • прегрял си от работа и не можеш да се контролираш;
  • добави-каквото-друго-ти-хрумне.

Все едно, гафът е направен. Изпратил си безпричинно груб имейл на човек, който допреди 5 минути ти е бил симпатичен и ти се е струвало, че можете да работите добре дълго време.

Напъхай главата си под студената вода. После си изсуши косата, да не настинеш, и се заеми да оправиш нещата.

Започни с извинение – кратко, сдържано и искрено. (Последното е много важно. Винаги си личи, когато играеш.)
Не обяснявай какво те е накарало да се държиш като идиот. Нито една от причините, няма да прозвучи добре, нито пък ще се стори съществена на клиента ти. Той няма вина, че жонглираш с 15 поръчки, баба ти е звъняла 2 пъти за деня, а кафето е изкипяло и трябва да чистиш печката.
По-добре свърши това, за което те е помолил. Добре е дори да направиш още нещо дребно, за което не те е помолил, но знаеш, че ще е полезно за него.

Това е. Остава ти да се надяваш, че клиентът ти е разбран човек и ще продължи не само да ти пише, но и да подписва имейлите с малкото си име. Следващият път, като усетиш, че фрийлансърската ти душица негодува против несправедливостите на живота, брой до 10, обади се на приятел или напий котката и чак тогава се върни към работата си и писането на работни имейли.

Пожелавам ти успешна седмица без валериан.
Мяу!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *