Защо, какво и кога да пишеш на клиент, на когото вече си пуснал оферта

или пет ползи от три реда текст

Получаваш запитване от клиент. Пускаш му оферта с цени и срокове и чакаш отговор. Междувременно, като един търсен фрийлансър, получаваш нови запитвания, пишеш и пращаш оферти на други клиенти. Някои от тях отговарят в рамките на ден-два. Други ти връщат отговор след седмица, а трети – по-голямата част – изобщо не ти отговарят. Точно за тях е добре да се погрижиш.

Дай на клиента, на когото си пуснал срокове и цени, една седмица време за реакция. След това поеми нещата в свои ръце – пиши му ти. Попитай дали е разгледал офертата, има ли въпроси по нея, иска ли да работите заедно или е променил мнението си. Уточни, че планираш работата си за следващата седмица или месец и дори и да не започнете работа веднага, ще знаеш да оставяш ли място за него в графика си или не.

 

Защо да правиш това? Нали ако някой има нужда от услугите ти, ще те потърси?
Не си прав.

 

Клиентите често забравят или отлагат и имат нужда от подсещане. Проследявайки какво се е случило с изпратената от теб оферта, печелиш по няколко параграфа:

  • клиентът се сеща, че е получил оферта, преглежда я и ти възлага поръчката или продължава преговорите;
  • дори и да не ти даде поръчка в момента, имаш яснота възнамерява ли изобщо да работи с теб и можеш да го подсетиш отново за себе си след месец, два, три, в зависимост от отговора му;
  • показваш загриженост по отношение на клиента си – искаш да си сигурен, че ще разполагаш с достатъчно време, за да изпълниш именно неговата поръчка;
  • спестяваш си стреса, след дълго мълчание клиентът да ти се обади с молба да му свършиш едни неща за вчера;
  • намекваш, че си много търсен и си затрупан от поръчки. Няма нужда да обяснявам защо това е добре за теб, нали?

Направи си отделна папка или си записвай някъде на кого кога трябва да изпратиш имейл и положи това дребно усилие. Ще извлечеш пет сериозни ползи от три реда текст и няколко отделени минути. Това и на промоция няма как да ти се случи.

 

🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *