Как един фрийлансър развива уменията си

Едно от най-хубавите неща в свободната практика е това, че нямаш време да ти стане скучно. Ако страдаш от липса на работа, трябва да положиш усилия да си създадеш такава. Ако не развиваш професионалните си умения, скоро ще изпаднеш от състезанието. Ако не учиш поне по едно ново нещо на ден, свързано с това как да общуваш с клиенти, да си водиш счетоводството, да се рекламираш, да се справяш с личните си кризи, с липсата на вдъхновение и с какво ли още не, може да си чудесен професионалист, но ще ти се наложи да се върнеш в офиса.

От казаното по-горе си разбрал само, че трябва да работиш непрекъснато – я над себе си, я над нечия поръчка? От една страна си прав. От друга – всичко е въпрос на формулировка. Пробвай да замениш думата “работя” с някоя, която звучи по-приятно – “забавлявам се”, “играя си”.

И така. Как да развиваш професионалните си умения, знаеш по-добре от мен. Предлагам ти да помислиш как да развиваш тези, които ще те превърнат в успешен фрийлансър:

  • привличане на нови клиенти и задържане на стари;
  • свободно общуване с непознати;
  • способност да оставиш трайно впечатление;
  • умение за преговори с клиенти;
  • справяне с кризи, зацикляние и липса на вдъхновение точно преди крайния срок на някоя важна поръчка;
  • планиране на времето;
  • разграничаване на професионалния от личния живот;
  • водене на социален живот.

Списъкът не претендира за изчерпателност.

1. Анализирай 
Казвала съм го и преди, но да те подсетя – анализирай всяка една работна ситуация, в която попадаш, независимо дали завършва успешно за теб или не. Научи се да си задаваш въпроси. Защо си се държал по точно определен начин, какво е било поведението на клиента ти, как си постъпил, как е можело да постъпиш, за да постигнеш по-добър резултат. Ако трябва, записвай си отговорите на листче. После си направи изводите.

2. Експериментирай
Няма как да разбереш дали изводите ти са правилни и ще работят в твоя полза при следващ случай, ако не ги приложиш. Експериментирай по време на срещите си с клиенти – изпробвай различни методи на преговори, начин на поведение, облекло.

Експериментирай с графика си, докато откриеш кое е най-удобното за теб време за работа и почивка. Пробвай различни начини за самореклама и присъствие в онлайн пространството.

Схемата е следната: експеримент – анализ – синтез – нов експеримент на база на натрупаните познания от предходните.

3. Чети
Има хиляди книги и блогове, от които да черпиш информация и идеи. Някои от тях са скучни, други не са. Не е задължително професионалната и бизнес литература да е отегчителна. Намери тези четива, които те забавляват и са ти полезни. И разбира се, не се ограничавай само с тях. Чети и книги, които нямат нищо общо с работата ти, с фрийлансърството, с клиентите. Научи повече за света и за себе си, това знание винаги ще ти влезе в уптореба.

4. Говори
Обсъждай резултатите от експериментите си с приятели. Разказвай им какво си прочел. Не е нужно те също да са фрийлансъри. Нужно е да те изслушват и да ти задават въпроси. В стремежа си да им обясниш нещо, ти го изясняваш и на себе си. А всеки приятелски въпрос е възможност да видиш нещата от друг ъгъл.

5. Потърси съмишленици или се запиши на курс
От това ще се подобри и социалния ти живот. Къде има курс за развиване на фрийлансърски умения? Няма. Предлагам ти да се запишеш на импро курс.

Най-общо казано това е курс по импровизация. По-конкретно, докато се забавляваш, се учиш:

  • да приемаш обстоятелствата и да извличаш от тях възможния максимум;
  • да създаваш ситуации и истории;
  • да общуваш (умението да накараш партньора си да изглежда добре е изключително ценно);
  • да не се страхуваш, а да изпитваш удоволствие от провала и да продължаваш нататък.

Не си го представяй като зала с маси и столове, в която някой ти чете лекции. Представяй си по-скоро театър и още 8 – 9 човека, заедно с които изпълнявате различни упражнения и игри. Няма да ти разказвам повече. Посети страницата на импро курса, разгледай, прочети, задай си въпросите и си прецени сам.

Ще ти призная само едно – да, последната точка си е неособено скрита реклама. Курсът го води Златин Цветков – основателят на професионална трупа за импровизационен театър “ШизиПро” и преживяването си заслужава. Наистина има какво да научиш. Информацията ти е гарантиран от първа ръка. Моята.

Хубава седмица от мен. И докато се чудиш  дали да се запишеш на импро курс или не, не забравяй да прилагаш първите 4 точки още от днес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *