3 начина да накараш клиентите да обожават продуктите/услугите ти

Проблем номер 1 за фрийлансъри и собственици на малък бизнес си остава намирането на клиенти, които са готови да платят добре, за да ползват техните продукти и услуги. (Така съдя по въпросите, които получавам ежедневно по мейл или в страницата на блога във Facebook.)

Затова продължавам със статии по темата, като непрестанно ти напомням: намериш ли такъв клиент – задръж го и превърни работните отношения с него в дългосрочно сътрудничество, от което всички са доволни.

В днешната статия ти посочвам отново кои са трите основни, безотказни, допълващи се начини да накараш клиентите да обожават теб/марката ти, продуктите/услугите, които предлагаш. Давам и примери. Нарочно съм ги подбрала от коренно различни сфери, за да се убедиш, че винаги може и има начин.

 

1. Познавай клиентите си и оставяй в тях чувството, че искаш да ги опознаваш все повече

Да, повтарям се. Ако си чел мои статии, със сигурност си попадал на този съвет. Но! Повярвай ми, от познаването на клиентите започва всичко: създаването на продукт, предлагането на услуга, развитието на блог, писането на текстове за уеб сайт и каквото друго се сетиш, свързано с бизнеса.

Само като ги познаваш, можеш да им предложиш продукти и услуги, които ги интересуват. А когато усещат, че се интересуваш от тях, че искаш да ги опознаеш още повече, те сами ти помагат да го направиш и стават заклети фенове на нещата, които им предлагаш. Само си помисли ти как се отнасяш към хората, които наистина се интересуват от теб.

 

Пример: сайтът „Детски книги“

Преди около година се зачудих дали има сайт за ревюта на детски книги, групирани според възрастта на читателите, за които са подходящи. Това щеше да ми спести много време и грешки при избора на книги за сина ми. Така открих detskiknigi.com.

детски книги

Първото, което виждаш, когато отвориш сайта, са именно авторски ревюта на книги, групирани според възрастта на читателите:

  • Буболечета (2 – 4)
  • Откриватели (5 – 7)
  • Изследователи (8 – 10)
  • Мечтатели (11 – 13)
  • Майстори (14 – 16)

Второто, което забелязваш е, че има зона за възрастни с куп полезни съвети как да насърчим детето да чете и как да избираме подходящите за него книги (много харесвам статията за чудовището на дидактиката).

Третото, което прави впечатление, след като прегледаш ревютата е, че авторите им ти помагат с идеи как да четеш съответната книга заедно с детето си, за да бъде всеки прочит интересен, пълноценен, да му помага да открие нещо ново в историята. Виж как е направено ревюто на „Тайната на Черната скала и страхът от непознатото“ например.

Целта на този сайт не е да ти продаде нещо, а да насърчи четенето сред децата, като така се бори за намаляване на функционалната неграмотност. Създателите му много добре си дават сметка, че за да стигнат до хлапетата, трябва максимално да улеснят родителите, които нямат време сами да избират книги, не знаят откъде да подхванат тая работа с любовта към четенето, притесняват се, че не могат да се справят сами.

За самите деца има куп други инициативи, като конкурсът „Бисерче вълшебно“, в който деца гласуват за националната награда за най-добра детска книга. Но основното е, че екипът зад сайта познава добре родителските терзания на хора с всякакво образование, доходи и възпитание.

Не на последно място са намерили начин да улеснят възрастните в купуването на книги – предлагат намаление и безплатна доставка на заглавието от конкретен онлайн магазин. Част от парите от покупката отиват за поддръжка на сайта и авторите на текстовете. Отвори ревюто на картинната книга „Защо не цъфтиш“, скролни до края му и ще видиш какво имам предвид.

Няма нищо по-естествено от това да кликнеш след полезното и интересно ревю и да поръчаш книгата, откъдето ти е предложил екипът на сайта, за да им помогнеш. И за да се възползваш от отстъпката. При това след като вече си „купил“ и си готов да приложиш всички съвети за насърчаване на четенето и развитието на твоето дете.

 

 

2. Помагай, помагай, наистина помагай и показвай с действия, че добруването на клиента ти е важно за теб

Никой не обича да гледат на него като на касичка. Това също го повтарям често, но съм забелязала, че лесно се забравя. Когато искаш да свършиш работа на клиента си, а не просто да му вземеш едни пари, ти успяваш да изградиш с него връзка, основана на доверие и разбирателство. Той е спокоен, че всичко ще е както трябва. Ти си доволен от добре свършената работа, от отношенията ви, от постоянния приход, който получаваш и от това, че този клиент те препоръчва на своите колеги, приятели и партньори.

Можеш да си полезен онлайн със съвети и информация, които даваш през блог, бюлетин, ръководства, видеа и какво ли още не. Можеш да си полезен и офлайн – насочваш, улесняваш, спестяваш време за взимане на решение, препоръчваш, обясняваш.

Ако за теб е важно да свършиш работа на клиента си, да решиш проблема му и да го накараш да се чувства добре, ще намериш начин да му помогнеш. Той ще е удовлетворен, впечатлен, приятно изненадан дори и ще иска отново да бъде твой клиент. Когато даваме пари за неща, които ни улесняват живота, на някой, който ни помага да се чувстваме обгрижвани и добре, ние не мислим за парите, радваме се, че сме обгрижвани и ни е добре. 

 

Пример: сайтът „По чорапи“

Като майка на двегодишно хлапе ми се налага да се събувам често. Концерти на възглавници, куклени представления за бебета, детски кътове, детски ателиета – където и да отидем, все се оказва, че трябва да се разхождам по чорапи. Затова преди седмица отворих няколко сайта за поръчка на чорапи онлайн, избрах си един и метнах няколко модела с идиотски картинки в кошницата. Платих ги и забравих за тях.

 по чорапи

Час по-късно ми звънна непознат номер. Вдигнах изнервена от предишен разговор. Човекът се сепна, каза откъде звъни и предложи да се обади по-късно, ако сега не е удобно. Ето каква се оказа работата. Видели, че от едните чорапи няма моя номер. Какво искам – да ми върнат парите или да сложат в кутията друг модел. Предлага ми да си го избера. Не искам пари, искам чорапи и нямам време да разглеждам отново. Моля го да сложи нещо по-шарено, с картинки, различни от сърчица, в кошницата. Гласът от другата страна през цялото време звучи усмихнато, добродушно, търпеливо и с разбиране. (Напомням, че говорим за чорапи!)

Забравям за разговора, върша каквото върша и по някое време виждам, че имам пропуснато обаждане от непознат номер. Звъня, вдига ми същият човек. Гласът му е все така засмян. Обяснявам, коя ми е поръчката, какъв разговор сме провели преди има-няма час и половина и питам защо ме е търсил пак. „Защото – отговаря той – се оказа, че от още един модел няма вашия номер. И ви звъннах все пак да попитам дали не искате да ви върна парите. После реших, че сигурно няма да искате и ви избрах много смешен модел, малко по-скъп е, но това няма значение, ще ви хареса.“ Чорапите дойдоха. Прав беше човекът, хареса ми. От любопитство прегледах какво съм поръчала и какво е дошло, да, малко по-скъпи бяха тези, които той беше избрал. Не, не са ми искали допълнително пари.

Дадох си сметка, че от първото му обаждане, до получаване и отваряне на пратката, нито веднъж не се издразних, че не са си актуализирали продуктите или че ми се е налагало да си говоря с онлайн магазина цели два пъти. Като трябва да си поръчвам пак чорапи, познай откъде ще го направя. От pochorapi.com. И на теб ти ги препоръчвам – имат шантави модели и както се разбра, наистина са мили.

 

 

3. Създавай качествени продукти и услуги

Честно, толкова е просто. Клиентите ти ще се радват да ползват качествен продукт/услуга, създадени с мисъл точно за техните нужди. Ще ги препоръчват горещо на приятели, познати и колеги и ще следят какво ново ще им предложиш, за да си купят и него. Разбира се, ако го направиш с верния тон. Което ще се случи съвсем естествено, ако познаваш клиентите си и наистина искаш да им помогнеш.

Както се досещаш такъв е и случаят с двата примера по-горе. Те просто знаят от какво имат нужда техните клиенти и им дават качествена информация, продукти и отношение. Всичко – специално за тях.

Това беше всичко от мен по темата за днес. Прегледай и статиите: 

2 comments to “3 начина да накараш клиентите да обожават продуктите/услугите ти”
  1. Чета си статията и изведнъж – ревю на един от любимите ми доставчици “По чорапи”! 🙂 Зареждаме от техните продукти в моя магазин Vanilla.bg и мога да потвърдя, че с тях е направо песен да се работи. Любезни са не само към крайните клиенти, ами и към партньорите си. И сте много прави – това има значение и винаги прави впечатление на клиентите.

  2. Радвам се, че се включихте с коментар в подкрепа на моето възхищение от “По чорапи”! За хубавите неща и хората, които си вършат добре работата трябва да се чува, чете, говори повече. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *