Питай SEO специалист – 13

„Как сайтът ми да излиза на първо място в Google?“ е златният въпрос.

Ти сигурно имаш част от отговорите. Възползвай се от безплатната консултация със SEO специалист, за да си изясниш цялата картина и да оптимизираш сайта си така, че да се позиционира максимално нагоре в търсачката.

Задай въпроса си в коментарите под този пост. Славчо Панов ще отговори на първите 5 до края на месеца.

===

Славчо Панов отговаря на въпроси в рубриката „Питай SEO специалист”. Той е съсобственик и SEO експерт в дигитална агенция WebsiteDesign. Има над 10 години опит в сферата.

Съсобственик и издател на Avtora.com, Bpost.bg, Smartnews.bg и други. Автор и лектор
на някои дигитални събития в бранша.

14 comments to “Питай SEO специалист – 13”
 1. Здравейте,
  Аз съм абсолютно начинаеща в тази област SEO, но имам огромен интерес. Бихте ли погледнали SEO -то на конкретния уебсайт!
  Благодаря предварително!

  • Здравейте Ирена, ако става дума за proinstall-bg.com, нещата никак не са цветущи. Ще ви опиша набързо, каквото успях да видя. Все пак ако желаете да се направи подробен одит, това ще отнеме 15-20 дни и няма как да стане без заплащане.
   1. Няма инсталиран SSL сертификат.
   2. Всички външни връзки да се отварят в нова страница.
   3. Тайтъл тага на началната страница трябва да е изписан с малки букви.
   4. Структурираните данни са объркани, при Опенграфа навсяка страница типа показва article….
   5. Бредкръмбс навигацията е тотално сбъркана. Като цъкнете на някоя категория показва едно, след това ако кликнете на вътрешна страница от тази категория, самата категория се трансформира във някаква друга страница. Явно има някакви безсмислени и дублиращи се страници.
   6. Самия домейн proinstall-bg.com никак не отговаря на изискванията за добри практики. Първо това bg е много не на място и второ, не е особено добре в домейн да има тиренце. Много по-добре е да ползвате този домейн proinstall.bg.
   И нещо друго – Гугъл никак не харесва да вижда, че един бизнес има повече от 1 сайт…

 2. Здравейте,
  Аз също съм сравнително нова в областта. Работих по SEO-то на един сайт и имаше добри резултати. В един момент обаче всичко се срина, а не съм промняла нищо в работата си. Възможно ли е загубата на резултатите да е причинена от промени по кода на сайта? Предстои да има още доста промени от програмистите, това ще попречи ли на скорошното възстановяване на резултатите?

  Благодаря!

  • Всичко е възможно! За такъв случай препоръчвам да се направи seo одит, да се открият и опишат проблемите и след това да се реши какви са вариантите пред самия сайт.

 3. Здравейте 🙂 Благодаря за възможността. Имам блог, в който пиша за кариерното развитие на майките. Определено имам нужда от поглед на професионалист как се справям. Блогът е на 5 месеца, не знам дали това е от значение. https://dzhandeva.com/
  Благодаря сърдечно!

  • Здравейте,
   ако целта е да си “начешате крастата” с този блог, то всичко е супер. Но, ако гоните някакви цели и предизвикателства, то няма да стане с този сайт. Личи си, че е сглобен набързо от някой, дето не разбира от сайтове. Не знам какво очаквате да Ви кажа? Може би поне едно лого някой дизайнер да Ви направи, да се добави breadcrumbs навигация в блога и всички външни линкове да се отварят в нов прозорец 🙂
   Ако мислите, че сте наистина добра, в това, което правите, то е добре да се поинтересувате малко как да маркетирате публикациите – фейсбук страници, тематични форуми…
   Успех!

   • Благодаря 🙂 Не е за “начесване на крастата”. Имам страница във фейсбук – “Блогът на Джандева” и профил в инстаграм. Благодаря за идеята за лого 🙂 За линковете – старая се така да ги задавам, но е възможно да имам пропуск в по-старите публикации, когато не следях и за това. Ще прегледам отново и поправя. За навигацията – ще прочета допълнително, обаче, защото с това не съм в час.

 4. Здравейте, изградих сайта mozoxy.com, но в момента нямам възможност да напиша и качвам статии. Според вас самият сайта добре ли е създаден, оптимизиран? Според мои наблюдения единствено трябва да се публикуват статии.
  Благодаря ви предварително!

  • Здравейте,
   до колкото виждам това е WP, а то при wordpress-a няма възможност нещо кой знае какво да се обърка, особено при блог.
   Добавете breadcrumbs навигация, поразвийте социалните канали и наберете малко тематични линкове (с това можем да Ви помогнем).
   И най-важното е съдържанието. Ако то е читаво, полезно за потребителите, лека полека блога ще започне да дърпа напред.
   Добре е сайта.
   Успех!

 5. https://sweetpet.site – Портал за домашни любимци – Това е сайт, върху който съм започнала работа преди 5-6 месеца. Развива се бавно, но гледам да съм постоянна в качването на ново съдържание. Бихте ли ме посъветвали кое е най-удачното за развитие – линкове по блогове и форуми, директна реклама или друг вид външни линкове? Все още няма кой знае какъв трафик от гугъл. И също – опция ли е да приемам гост статии? Това би ли развалило постигнатото до момента? Благодаря предварително.

  • Здравейте,
   добавете breadcrumbs навигация, добавете търсачка в блога – аа всъщност то има, но никой няма да я открие, все едно, че няма.
   https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?url=https%3A%2F%2Fsweetpet.site%2F&tab=mobile – да се подобри бързината през мобилни у-ва.
   Според мен, за сега трябва да се махнат рекламите от сайта – само пречат, а съм сигурен, че нищо не Ви носят. На някои места, през мобилни у-ва има огромни празни пространства.
   Най-важното е съдържанието. Ако то е читаво, полезно за потребителите, лека полека блога ще започне да дърпа напред.
   Разбира се, имате нужда от линкове – когато е нещо полезно и тематично, не се притеснявайте да участвате във форумни дискуции, но за да дръпне по-бързо е хубаво и да си купите малко силни линкове от силни сайтове.
   Ако гост автора Ви предостави наистина нещо интересно и полезно, защо не, но нека да не Ви става навик.
   За да разберете коя тактика най-добре би работела за Вас, то разберете първо кои са Ви потребителите и след това къде можете да ги откриете. Експериментирайте!
   Успех!

 6. Здравейте. Презентативен сайт за декоративни мазилки и специфични повърхности трябва да се оптимизира за определени градове в България. https://artra.bg – Какъв е най-правилният подход за това? Като цяло има много думи на първите позиции, но не и по градове.

  • Здравейте,
   ето ви някои идеи:
   1. Да се добави работеща breadcrumbs навигация.
   2. Да се подобри бързодействието на мобилни у-ва.
   3. Погрижете се да няма такива счупени изображения: https://artra.bg/product/genuys-special/
   4. Добре е в тайтъл тага на всяка страница да присъства бранда. Ето например, в този линк горе дето дадох за пример, тайтъла е: “Интериорна боя на водна основа за стени, измиваема, с кадифен вид”. Нека да стане: “Интериорна боя на водна основа за стени, измиваема, с кадифен вид | Артра”
   5. Виждам долу на футера, че имате представителства в 3 града. Добре е в Google my Business да има 3 отделни листинга – за всеки град.
   6. Също така, можете да вкарате пак във футера 1-2 изречения, например под всеки адрес да пише, че примерно във Артра предлага висококачествени бои и мазилки в Пловдив. Така и за другите градове, като нека текста да не е еднакъв за всички.
   Имайте предвид, че тайтъл тага е много силен seo фактор. Може да помислите например да направите 3 отделни страници, нещо като подстраници на контакти за всеки един град. Там ще можете вече по подробно да опишете спецификите на шоурумите във всеки град и ще можете спокойно в тайтъла на всяка страница да напишете – “Шоурум на Артра в Пловдив – качествени бои и мазилки”, примерно…
   Гугъл комуникира със сайтовете и ги класира по определени думи и фрази, най-вече въз основа на текстовото съдържание. Така, че ако искате да се класират по определени фрази, включващи и самите градове, то нека да ги има тези фрази в текстове по самия сайт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *