Фрийлансър издава фактура на чуждестранен клиент

Какво представлява фактурата и как се издава

Понеже вече няколко фрийлансъра ме питаха как се издава фактура на чуждестранен клиент, когато нямаш фирма и всъщност не можеш да издаваш фактури, обяснявам.

Обикновено всички чуждестранни фирми, с които работиш ти искат фактура.
Не се панирай.
Това означава, че ще ти изпратят файл – .doc или .pdf – с таблица, в която трябва да попълниш:

 • номера на поръчката, по която работиш (обикновено е записан на работния файл, който ти изпращат в началото);
 • колко часа си работил;
 • в някои случаи трябва да опишеш какво точно си свършил;
 • каква е ставката ти за час;
 • колко е крайната сума, която трябва да получиш.
После изпращаш файла и си чакаш парите. Добре е да попиташ на колко време правят преводи на пари за Източна Европа. Понякога това отнема месеци. Не се притеснявай, няма да те излъжат. Просто не очаквай парите си веднага.

 

Това е.
Пожелавам ти хубава седмица и повече фактури.
🙂
7 comments to “Фрийлансър издава фактура на чуждестранен клиент”
 1. Здравейте,

  Подобна фактура биха ли приели и български фирми, т.е. такъв документ приема ли се за достатъчен при извършването на услуга?

  Благодаря!

 2. Здравейте,

  на български фирми можете да издавате хартиена фактура – като за целта или трябва да имате фирма или да сте самоосигуряващо се лице – или електронна фактура.

  Електронните фактури се издават с електронен подпис или с шифър. В линковете по-долу има повече информация за тях.

  http://www.leasing-bulgaria.org/pdf/Electronic_invoices.pdf

  https://inv.bg/help/faq/cat:8/#t42

  Хубав ден 🙂

  • Да попитам. Самоусигоряващо се лице за пенсиони осигуровки предполагам? Друг начин аз не знам за тяхното им плащане без фирма?
   Аз съм фрийлансър(без фирма и неусигуряващ се) и българско лице ми иска фактура през пейпал фактурирането. Ако напиша имената си това засяга ли ме? Какво става с тази фактура ако достигне нап и валидна ли е? Тях не ги ли интересува същност пейпал тъй като е посредника. Какво става с ДДСто за купувача в такъв случай и най-важното ще е проблем ли ако създам такава фактура за купувача?

   • Здравейте, статията е от 2012 година и мисля, че има промени оттогава и аз не съм подготвена да отговоря на въпроса ви. Това, което мога да предложа е да се възползвате от безплатната консултация със счетоводител, която ще се проведе в блога този петък.

    В петък сутрин пускам пост в рубриката “Питай счетоводител” и счетоводителят Стефка Василева отговаря на 10 въпроса, зададени в коментарите. Ще преместя въпроса ви под петъчния пост и ще получите наистина компетентен отговор.

 3. Здравейте,

  нормално ли е, при фактура за чуждестранен клиент, освен три имена и адрес, да се попълва и ЕГН?

  Благодаря и хубав ден!

 4. Здравейте, никога не съм давала ЕГН при писане на фактура за чуждестранен клиент. Нито са ми искали, нито бих дала, освен ако съответната фирма и поне един счетоводител не ми обяснят защо е необходимо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *