Как инциативният фрийлансър печели поръчки?

Особено, когато си в началото на работата си като фрийлансър никой няма да дойде и да ти каже: “Искам точно ти да изпълниш моята поръчка и ще ти платя достатъчно, за да работиш спокойно.” Не, че е невъзможно, но аз бих те посъветвала да не разчиташ на това.

Разпратил си портфолиото си на различни фирми. Не си приложил към него типово писмо, а за всяка си написал различно. Така, че хората отсреща да усетят – ти наистина искаш да работиш точно с тях.

Добавил си линк към сайта си на всички възможни места. Коментираш по форуми и блогове. И заветните клиенти най-сетне се появяват. Или поне един.

Получаваш имейл, в който клиентът ти пише, че би искал да работите заедно. Поръчва ти статии. Няколко. Като за начало. Това е неговото онлайн списание. Разгледай го. Всъщност не му трябват просто няколко статии. Той иска да работи с теб постоянно! Ако те хареса. Затова ето няколко теми, по които да пишеш.

Ти си на седмото небе. Сядаш. Подготвяш се. Пишеш статиите. Проверяваш ги. Пращаш. След няколко дни получаваш отговор, че текстовете са страхотни и ще ти възложи нови теми. Чакаш. Проверяваш пощенската си кутия по няколко пъти на ден. Виждаш, че статиите са публикувани на сайта, но новите теми не идват. Чудиш се – какво се обърка.

Как инициативнията фрийлансър печели поръчки

Не се чуди. Поеми инициативата. Разгледай внимателно списанието. Помисли от какви статии има нужда. Избери си теми и ги изпрати на клиента. Напиши му много учтиво писмо. Кажи, че разбираш колко е зает, затова му предлагаш да пишеш по следните теми: изброяваш темите. С едно-две изречения се обоснови защо точно те ще предизвикат интерес и изпрати писмото. В рамките на един работен ден ще получиш зелена светлина да пишеш. Може дори да ти даде идеи и насоки за допълнителни теми.

Клиентите са заети. Ти също искаш да си зает. Поеми част от работата им. Покажи, че те е грижа. Така печелиш доверие. След известен период от време може да не е нужно дори да изпращаш теми за одобрение. Клиентът ще знае, че може да разчита на преценката ти.

Не чакай. Поемай инициативата. Учтиво, премерено, отговорно. Така шансът да установиш дълготрайни работни отношения е много по-голям. Удовлетворението от работата също. И не. Не важи единствено за копирайтъри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *