Да правя ли безплатни пробни задачи

И едно съобщение

Безплатните пробни задачи се приемат за нещо естествено от повечето клиенти. За тях това е начинът да разберат дали ти си подходящият човек, на когото да възложат своята поръчка. За фрийлансъра обаче безплатният тест невинаги е най-изгодният начин да покаже своите умения. Добре е да прецениш за себе си кога, какви и колко пробни задачи можеш да приемеш и кога да кажеш „Стоп!“. В противен случай ще се окажеш с много работа, малко клиенти и още по-малко пари.

Кога е изгодно за теб да правиш безплатни пробни задачи

1. Когато си начинаещ фрийлансър копирайтър, дизайнер, etc. и нямаш добро портфолио, което да покажеш на клиента. В началото на твоята свободна практика ще се налага да правиш доста безплатни пробни задачи. Изгодно, неизгодно просто нямаш друг вариант да убедиш клиента, че си подходящият за него фрийлансър. За да ти излезе сметката обаче, задължително е да договаряш предварително с всеки, за когото правиш безплатен тест – ако го хареса и ще го ползва, да си го плати, и посочваш цената.

2. Когато искаш да се развиваш в нова област. Научил си нови неща, искаш да предлагаш нова услуга и въпреки че се чувстваш уверен и знаеш какво правиш, нямаш подобни проекти в портфолиото си, нямаш какво да покажеш в тази област. Големият ти професионален опит вероятно ще впечатли клиента, но и двамата ще искате да направиш безплатна пробна задача, за да сте спокойни, че всичко ще е наред. Разбира се, договаряте се, ако клиентът я хареса и ще ползва материалите, да си плати.

3. Когато много искаш да работиш по проект на даден клиент, но той не е убеден, че ти си подходящият професионалист. Има такива проекти – лигите ти потичат само като ги видиш, мозъкът и ръцете те сърбят да се захванеш с тях. Ако клиентът има колебания дали да се спре на теб, въпреки доброто ти портфолио, имаш два варианта:

  • да се аргументираш защо ти си човекът, който ще се справи най-добре със задачата;
  • да му предложиш да те тества безплатно и ако остане доволен, да ти плати изработеното и да ти повери проекта.

безплатна пробна задача, писане на статии, копирайтинг, свободна практика

Кога не е изгодно за теб да правиш безплатни пробни задачи

1. Когато са много. Един клиент тества няколко фрийлансъра и рядко може да си позволи да плати на всички за направените проби. Ти обаче си one man show и не можеш да си позволиш да вземеш безплатни пробни задачи от няколко клиента едновременно. В противен случай ще се окаже, че имаш много работа и почти никакви приходи.

Определи си колко безплатни пробни задачи можеш да поемеш за седмица да кажем. Старай се да ги разпределяш така, че да не страдат текущите ти проекти и времето ти за почивка.

2. Когато задачата е прекалено голяма. Обикновено пробата е малка задача, която ти позволява да покажеш умения без да ти отнема половин работен ден, че и повече. Някои клиенти обаче не са особено съобразителни и злоупотребяват. Те искат да им направиш например 3 различни вида задачи, всяка от които отнема минимум по ден за проучване, още толкова за измисляне и не-знам-колко-часа за реализация. Съветвам те да не се съгласяваш.

Как да постъпиш? Обясни на клиента, колко време и работа изисква изпълнението на задачите му, за да разбере защо не можеш да ги направиш безплатно.

Често клиентите казват: „Аз ви давам стара задача, не се притеснявайте, няма да използвам труда ви без да си платя.“ Но проблемът не е само в труда, а във времето, което ще отделиш. Напомни им, че времето, в което изпълняваш тяхната безплатна проба е всъщност незаплатено работно време. А ти просто не можеш да си позволиш да отделиш голямо количество такова.

Предложи на клиента си да ти даде нови задачи, които да ти плати и да използва в последствие. Или му поискай да ти плати процент от цялата сума, която струва изпълнението на подобна задача. Или просто му покажи подобен тип задачи, които си изпълнявал преди за други клиенти.

3. Когато в портфолиото ти има подобни проекти. Учудващо много клиенти не са си направили труда да разгледат твоето портфолио, само са взели контактите ти и са ти писали с искане да направиш безплатна пробна задача за тях и да им дадеш оферта. Затова, ако вече си писал куп такива статии, правил си етикети и опаковки, рисувал си стори бордове, просто им изпрати линк към тях. Не забравяй, разбира се, да им обясниш защо го правиш. Защото си професионалист с доста голям опит, вече си работил по подобни проекти и им предлагаш да ги разгледат. Допълни, че именно, защото имаш какво да покажеш в областта, в която си търсят човек, не правиш безплатни пробни задачи, а и можете взаимно да си спестите време.

Колкото повече напредваш във фрийланса и печелиш редовни клиенти, толкова по-рядко ще ти се налага да правиш безплатни пробни задачи. А когато някой ти поиска такава, ще мислиш повече преди да се съгласиш, ще поставяш определени условия или директно ще отказваш с предложение клиентът просто да разгледа портфолиото ти или да си плати пробата.

Съобщение

Обнових портфолиото си. Добавих нови клиенти и нови проекти в секциите:

Хвърли им едно око.

Край на съобщението.

Успешна седмица!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *