Данъчни аспекти, свързани с ДДС законодателството

Кога трябва да се регистрираш по ДДС, кога може и да пропуснеш, но пък е добре за бизнеса ти – Теодора Ангелова прави бърз преглед на темата.

А ти не забравяй, че този петък, от 19 часа, те чакам в Читалище.то, за да ти разкажа за 10-те закона на Мърфи за фрийлансъри и как да ги избегнеш. Събитието е с вход свободен, само се регистрирай предварително.

========

ДДС законодателството е специфична материя, с която трябва да се внимава, за да не се стигне до нарушения и санкции.
Обикновено регистрация по ДДС на нова и неразвита фирма не се препоръчва, защото още няма яснота за бъдещите ѝ продажби и обороти.

Изгодна е регистрацията по ДДС, ако фирмата работи и извършва покупки и продажби с контрагенти, които също са регистрирани, за да може при покупка на стоките да се ползва данъчният кредит.

Например
При покупка на стока на стойност 1200 лв., ако продавачът и купувачът са регистрирани по ДДС в България, реално стоката ще излезе на стойност 1000 лв., защото държавата ще възстанови 200 лв. на купувача.

Имайте предвид, че това е свързано с подаване на ДДС декларации всеки месец – както за получените, така и за продадените стоки.

Видове регистрация по ДДС в България

  • Регистрация по желание на фирмата по чл.100 от ЗДДС с подаване на Заявление в НАП за регистриране в България. От 2019 година това ще може да става и при първоначалното вписване на дружеството в Агенцията по вписването.
    По свое желание българска фирма може да се регистрира по ДДС във всяка държава, членка на ЕС. За целта трябва да се уведоми съответната данъчна администрация за желаната регистрация.
  • Регистрация при оборот, надхвърлил 50 хил. лв., като отчитането се извършва от текущата дата за една година назад. Например натрупаният оборот от март 2018 до април 2017 г.
  • Регистрация при внасяне на стоки от Европейския съюз за над 20 хил. лв. за период от една година. Важи горният пример.

Регистрацията по ДДС в чужбина

Регистрацията по ДДС в чужбина е задължителна, когато българска фирма доставя стоки на територията на съответната държава, чиито получатели са нерегистрирани по ДДС фирми или физически лица. И само при положение, че стойността на стоките за една календарна година надвиши определения праг за т.нар „дистанционни продажби”. Праговете в различните страни е различен. Като приложение 1, в края на статията, може да видите какви са те в някои държави. 

„Частична“ регистрация по чл.97а, във връзка с отчитане на ДДС се прави при:

  • извършване на услуги от български фирми към фирми в ЕС. Българската фирма извършва услугата, като не начислява ДДС в своята фактура. ДДС-то се самоначислява от получателя в държавата, в която е регистриран.
  • Когато българска фирма или физ. лице получава услуги от чуждестранни фирми, независимо дали са от ЕС или не.

Онлайн услуги

  • Ebay, Shopify, Etsy – при дропшипинг.
  • Всички платени услуги на Google.
  • Facebook.
  • Upwork, Freelancer.com, Fiverr.

Важно! Тази регистрация е по-специфична и трябва да се направи преди да получите или изпратите парите. Свързана е само с услуги в чужбина.

Имайте предвид, че в статията не е разгледана всяка една специфична област от Закона за ДДС при онлайн продажбите в страната и чужбина. Препоръчвам ви консултация със специалист в областта на данъчното законодателство или със счетоводител, който е запознат и има опит конкретно с вашата дейност.

==========

Теодора Ангелова, счетоводител, свободна практика, фрийлансТеодора Ангелова е завършила Икономически техникум във Велико Търново и специалност „Счетоводство и контрол“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Метдий“.

Работи като счетоводител в частния сектор от 14 години. В момента започва самостоятелна дейност – счетоводно обслужване на фирми. Тя е човекът, който в поредица от статии ще отговори на някои от най-важните за фрийлансъра счетоводни въпроси. Засега можеш да се свържеш с нея през личния ѝ профил във Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *