5 съвета за спокойна работа с големи клиенти

Независимо с какви клиенти си решил да работиш – малки, средни, големи, всякакви – все един ден ще ти се обади голяма компания със запитване за сериозна поръчка. Ще поиска оферта и срок за изпълнение и ще добави, че й е спешно. Дори вече да си спец в разпознаването кога една поръчка е наистина спешна и кога не, пак може да се подлъжеш. Затова не се разочаровай, ако след всички разменени имейли с оферти, срокове, пробни текстове и какво ли още не, проектът не стартира. Това не значи, че няма да работиш по него. Просто не се знае кога точно ще започнеш. За да си улесниш живота, да си спестиш разочарования и най-вече да си помогнеш при планирането на всички текущи задачи, може да приложиш следните съвети.

1. Помни, че големите компании са бавни.  Тяхното „спешно“ и твоето „спешно“ се разминават със седмици, понякога и с месеци. Освен това те обикновено имат множество различни дейности, или оперират на българския и чужди пазари, и спешната нужда от твоята намеса  може да бъде избутана на заден план от какво ли не. Затова, ако ти одобрят офертата и пробния текст, и изчезнат за седмица, пиши им. Напомни за себе си и ако можеш, разбери с колко време се отлага проектът. Ако не можеш, запази офертата, имейлите, всичко – ще ти се обадят рано или късно и ще започнете от там, докъдето сте стигнали.

2. Не се хващай втори път на въдицата. Когато твоят мечтан голям клиент ти се обади отново, не зарязвай всичко, за да му угодиш. Няма да свърши светът, ако спешната работа, която никой не е свършил 6 месеца, се забави с още 1 седмица. Ако те хваща преди отпуска, договорете се да започнеш работа след това. Ако имаш много задачи, кажи откога можеш да се погрижиш за неговия проект. И настоявай за нормални срокове за работа. Поискаш ли си ги, ще ги получиш.

3. Независимо дали да започнете работа ще ви се получи от втори или от трети опит, върши си спокойно другите задачи. Ако нито ти, нито клиентът сте предвидили поне седмица за подписване на договора, няма да започнеш работа на определената дата. Какво толкова има да му се подписва? Част от големите компании имат офиси в България, но всички решения минават през централата, която се намира нейде по света. Това бави нещата. Ако им изпращаш свой договор, счетоводството или правният отдел трябва да го одобрят. Случва се или ти, или клиентът да имате възражения по някои клаузи и формулировки (Припомни си статията „Подписване на договор с клиент“.) Времето напредва и вие определено ще постигнете съгласие, не се притеснявай. Всичко, което се случва е напълно нормално – всеки има изисквания и иска да е подсигурен и да му е удобно. Вие не се карате, не спорите, а обсъждате и рано или късно ще постигнете консенсус. Не се тормози, а се грижи за редовните си клиенти и текущи задачи.


Spokoina_rabota_s_golemi_klienti4. Не отделяй от времето си и не отказвай други поръчки, само защото някой от голямата фирма устно или писмено ти е казал: „Избрахме теб, започваш работа.“
Потвърждението на проекта, което значи да го включиш в графика си, се изразява в 50% предплата и/или подписан договор. В противен случай може да се окажеш с 2 – 3 седмици, разчистени специално за този така важен голям клиент, в които си гризеш нервно ноктите и даже не можеш да си починеш.

Ако пък си се окопитил и си поел нови поръчки за тези 2 – 3 седмици и клиентът се появи внезапно в края на втората, настоявайки да започнете работа веднага, не се огъвай! Обясни възпитано от коя дата можеш да го включиш в графика си. Не пропускай да добавиш, че всеки ден, в който не изпълняваш поръчки е ден, в който губиш пари, а клиентът не е пуснал предплата. На това рядко някой продължава да възразява.

5. Удължавай срока за изпълнение на поръчката, ако клиентът закъснее с подаването на материалите. Може да сте се разбрали да започнеш работа на 5 август примерно. Но ако никой не ти е дал нужната информация и материали, а човекът от фирмата, с когото общуваш е изчезнал вдън земя, няма какво да направиш. Много е важно, когато твоето лице за контакт отново се появи, да го предупредиш, че срокът се удължава с пропуснатата 1 седмица.

Това е. Бъди спокоен, работи си поръчките и отстоявай нормалните си срокове на работа. Ще ги получиш. В големите компании в повечето случаи работят разбрани, добре възпитани хора, които искат всичко да бъде направено както трябва. Е, понякога случаят не е точно такъв, но ти не се страхувай, че ще загубиш този голям клиент. Особено ако се опитвате да започнете работа за втори – трети път. Да не мислиш, че той иска да минава през цялата процедура на търсене и одобрение на нов човек още веднъж?

Просто забрави, че това е голям клиент и ти е важно да го спечелиш. Дръж се професионално, възпитано и със съзнание за ценността на собствените ти време и умения. И ще ти се получи. Не се стягай и с удивление ще откриеш, че можеш да водиш паралелно дори двама такива клиенти, като междувременно не изоставяш и любимите си по-малки, но редовни поръчки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *