3 основни проблема пред начинаещия фрийлансър и техните решения

Днес в блога гостува Ивет Павлова – НЛП коуч за бизнес развитие и баланс в живота. Нейната цел е да помага на фрийлансърите и собствениците на малък и среден бизнес да увеличат ефективността си и да постигнат максимален баланс между професионалния и личния си живот.

В статията си тя очертава 3 основни проблема, свързани с фокуса и концентрацията, които забавят успеха на начинаещите фрийлансъри и ти предлага начини за решението им, а също и да отделиш 5 минути, за да си направиш тест за продуктивност.

Приятно четене!

Продуктивност–фрийланс

Тези три проблема не са единствените, но са основни. Извадила съм ги от моята практика. Свързани са, но в същото време може коренът им да е различен. Стоят в основата на неизпълнените планове и очаквания, и ако не се вземат мерки навреме, може да доведат до отказване от мечтата за свободна практика или собствен бизнес.

Докато работех в банковата сфера, помагах на бизнеса чрез финансиране и анализ на стратегията, рисковете и ефективността. Бях безсилна обаче да помогна на самите предприемачи за управлението на проектите им, ако закъсат. Сега вече, като НЛП коуч, намерих начин да го правя, макар и причините да закъса един бизнес, да са различни. От опита си с хора, решили да излязат на свободна практика или да започнат малък бизнес виждам колко рязка промяна може да се направи в дейността им, когато от самото начало имат предвид следните три проблема и намерят начин да се справят с тях.

Първо – мултитаскинг

Много хора смятат, че като правят няколко неща едновременно, се придвижват по-бързо към успеха. Даже понякога се гордеят с това. Оказва се обаче и то е научна доказано, че са ни нужни около 20 минути да се пренастроим от една тема на друга, за да можем да се фокусираме напълно и да заработим качествено по нея. При всяка дейност ние хабим физическа и емоционална енергия. А при пренастройването губим още повече от нея, защото си създаваме напрежение от бързане да свършим една работа, за да започнем следващата. Накрая на деня чувстваме, че резултатът от труда и умората ни не са съвсем съпоставими. Можете да сметнете колко време и енергия губите, ако сменяте темите, по които работите няколко пъти на ден.

Решение: Организирайте се така, че по-продължително време да работите върху една задача. Нужно е да се фокусирате, да се концентрирате и да споделите с хората, които обичайно ви разсейват, вашия нов план – да работите по-продължително време по една задача – и да определите време, в което могат да ви търсят.

Не забравяйте и почивките, те са необходими, ако искате да запазите по-дълго време вашия фокус върху едно нещо. На всеки кръгъл час концентрирана работа, можете да си давате почивка 10-ина минути и задължителна обедна почивка поне 30 минути. Разпределянте на времето за работа и почивка е свързано и със следващия проблем.

Второ – липса на ефективна организация

За хората, които преминават към свободна практика или собствен бизнес, липсата на организация е породена от няколко фактора:

 1. ако са били на трудов договор преди това, те имат естествена потребност от почивка и бунт срещу нещо, с което е трябвало да се съобразяват дълго – т.е. организация, създадена от някой друг;
 2. ако не са работили на трудов договор, а са решили направо да започнат собствен бизнес, обикновено нямат опит в създаване на ефективна организация;
 3. отлагане – получава се обикновено, защото ние сами си определяме времето за работа и няма кой да ни следи;
 4. разсейване и блокиране – човекът е фина машина, разсейва се и блокира лесно по всевъзможни причини.

Първите три фактора изискват мотивация, воля и хъс. Появата им често е свързана с липса на яснота как да се случват нещата и откъде да се започне. Четвъртият фактор обичайно говори, че трябва да преодолеем нещо вътре в нас, което е на подсъзнателно ниво. Невинаги е достатъчно да си казваме „трябва да направим това, трябва да направим онова”, за да се стегнем и да се справим с разсейването или блокажа. Понякога е нужно да намерим подходящ човек, който да ни помогне да ги преодолеем – сертифициран коуч, например, препоръчително е да ползва и НЛП методологията.

Решение: Ако усещате, че ви липсва организация, можете да идентифицирате какъв е проблемът по следния начин, за да знаете в каква посока да тръгнете да го разрешавате:

 1. Доколко съм наясно как да задвижа този бизнес или свободна практика?
 2. Какво искам да постигна и за колко време?
 3. Защо това е важно за мен?
 4. Кои са първите стъпки, които трябва да направя?
 5. Какви ресурси, качества, познания, помощ са ми необходими?
 6. Какво ме спира и ми пречи на организацията?

Трето – липсата на фокус и концентрация

Тя може да е породена от много фактори, но често е свързана с:

 1. липса на яснота относно посоката и как да се случват нещата;
 2. невъзможност да казваме „НЕ“ и поемането на различни ангажименти, които всъщност ни отклоняват от посоката, която сме избрали. Обикновено това ни фрустрира, но не намираме сили да се противопоставим и да откажем.
 3. Неправилно приоритизиране – като да започнем деня със спешните неща, вместо с важните, а невинаги спешните са наистина спешни или пък важни.
 4. Лични проблеми, тревожности, лесно влизане в негативни състояния и бурни емоции, и други. Все неща, които отнемат много от нашата енергия, фокус и концентрация.

Решение: Ако усещате, че ви липсва фокус и концентрация, бъдете честни със себе си и изследвайте в коя област имате нужда да работите, за да постигате по-ефективни резултати, да се справяте по-бързо и удовлетворяващо с работата си, да имате повече време за себе си и близките си. Ако не можете да се справите сами, е въпрос на вътрешна сила и мъдрост да потърсите помощ. Консултантите ще ви предоставят информация според техния опит и познания, ще ви дадат съвети. Коучът ще ви помогне да преодолеете вътрешните си „спирачки”, да намерите повече яснота и вашите лични решения.

За преодоляване на тези и други проблеми работя с клиентите си в индивидуални сесии и резултатите са невероятни.

Искам да достигна до повече хора, които имат нужда от рамо, за да дръпнат бързо напред в професионалните си цели, като в същото време запазят баланса в живота си и даже го подобрят. Затова създадох тренинг с няколко модула. В първия модул работим за фокус и концентрация – основата за справяне с всички други неща, които ни отнемат от времето и енергията; спират ни и ни забавят в процеса на постигане на свободата да се издържаме като работим за себе си и даже да повишаваме стандарта си на живот.

Вижте програмата на модул „Фокус и концентрация“, първият от тренинга „Удвоете продуктивността си за 100 дни“.

! Запишете се и вземете индивидуална коучинг сесия – подарък. В индивидуалната сесия работим върху вашите проблеми с фокуса и концентрацията, които сме идентифицирали по време на тренинга.

Научете повече за това какво ви спира да сте спокоен фрийлансър с добре балансирано лично и работно време и как да се справите с проблемите. Знам, че казусът на всеки е личен и ще ви помогна да намерите ефективно решение именно за вашия.

Направете теста, за да прецените каква е вашата продуктивност към момента и дали имате нужда да я подобрите.

Желая ви ползотворни есенни дни!
Ивет Павлова, НЛП коуч за бизнес развитие и баланс в живота

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *