Питай счетоводител #48

 • Като какво да се регистрирам – самоосигуряваща се професия, ЕООД, ЕТ?
 • Имам ли право на майчински, когато съм фрийлансър?
 • Трябва ли да се регистрирам по ДДС, ако ще работя с чуждестранни клиенти?
 • Как се осчетоводяват продажбите в Etsy?
 • Мога ли да работя на трудов договор и на свободна практика и как трябва да се оформят нещата документално?

Това са само малка част от въпросите, които фрийлансърите задават на счетоводителя Стефка Василева. Тя отговаря изчерпателно и точно.

А от днес започва и последната безплатна счетоводна консултация с нея за тази година. Възползвай се.

⇒  Остави въпроса си в коментарите под поста. Стефка Василева ще отговори на първите 10 до четвъртък, 22. 12. 2022 година. 

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

20 comments to “Питай счетоводител #48”
 1. Здравейте, бих искала да попитам относно изчисляването на лихвите при закъсняване на плащания към НАП. Когато имаш някакво закъснение и ти излиза сумата на лихвата, трябва да предвидиш и дните, докато преведената сума стигне до сметките на НАП. Но, когато се плаща с карта през виртуален ПОС терминал, трябва ли да се калкулира допълнителна лихва или плащането постъпва веднага и съответства на изчисленото към момента на плащане? Надявам се, че става ясно какво питам…Благодаря!

  • Здравейте,
   Когато плащането се прави през виртуалния ПОС терминал на НАП, сумата постъпва веднага в тяхната сметка и бива отразена веднага в данъчно-осигурителната сметка на лицето.
   Поздрави и весели празници!

 2. Самоосигуряващ се свободна професия-какви осигуровки внася?Може ли да работи и на трудов договор?

  • Здравейте,
   Самоосигуряващ се специалист на свободна практика внася осигурителни вноски за периода, в който упражнява дейността си. Може да работи по трудово правоотношение, без това да пречи законово на работата му като свободна професия.
   Осигурителните вноски, които се дължат от специалист на свободна практика са здравни вноски, пенсионно-осигурителни вноски и вноските по общественото осигуряване.
   Поздрави и весели празници!

 3. Здравейте , има няколко въпроса , благодаря Ви предварително за вниманието

  1)как стоят нещата с осчетоводяване на print on demand магазин в етци и извън него.
  2) възможно ли е ООД регистрирано в България , но съответно собственика и управителя , които са едно и също лице живеят и осъществяват дейност от чужбина , за да сме по точни Гърция, как стоят нещата с данъците и колко се усложнява работата на счетоводителя . Възможно ли е това същото лице да работи в Гърция на трудов договор и какви биха били задълженията му към гръцкото данъчно

  • Здравейте,
   Ако едно дружество е регистрирано само на територията на България, то то дължи данъци спрямо законодателството в страната ни.
   Относно това дали е в нарушение на закона това управителя да живее в друга страна от ЕС, това зависи от дните, в които управителя пребивава в другата страна.
   Възможно е управителя на една фирма да работи по трудово правоотношение в друга държава. Задълженията към гръцкото законодателство няма да бъдат на управителя на фирмата, а на неговия работодател за внасяне на осигурителни вноски и данъци.
   Поздрави и весели празници!

 4. Здравейте! Имам въпрос относно новата W-8BEN форма за Non-US фрийлансъри в Upwork. Можем ли да попълним ЕГН-то си в полето “Tax Identification Number” ако все още не сме се регистрирали като свободна професия или отворили фирма ЕООД? Системата го приема, но дали няма да започнат да удържат още такси след 31.12 както обявиха наскоро?

  Благодаря предварително!

  • Здравейте,
   За да работите в Upwork, трябва да сте регистрирани или като свободна професия, или да регистрирате фирма и да работите чрез нея. След това имате задължение и за регистрация по ЗДДС. И чак след това ще можете да попълните коректно една от двете форми, които изпращат Upwork.
   В противен случай, удържайки таксите за комисионните от платформата ще начисляват допълнително и данък.
   Ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, може да ми пишете на. acconting_sofia@abv.bg или да ме потърсите на 0896869588.
   Поздрави и весели празници!

 5. Здравейте,работя на трудов договор и се осигурявам на максимален доход. Планирам работа като контрактите допълнително както и бременност. Ако започна допълнителна дейност през 2023 кои са най-изгодните варианти за допълнителната заетост през този период -самоосигуряване или ЕООД? Ако продължа дейността след раждане само ЕООД ли е вариант? Трябва ли задължително да се назначи управител ако съм в майчинство? Ако е така, възможно ли е само управителя да работи в ЕООД – то през този период без други наети лица?

  • Здравейте,
   Ако започнете допълнителна дейност, добър вариант за Вас би бил да се регистрирате като специалист на свободна практика и по този начин да упражнявате дейността си. Това е така, заради нормативно признатите разходи, с които ще имате възможност да намалите данъчната основа когато заплащате данъците си. Работейки като свободна професия, имате право да ползвате обезщетение за отглеждане на дете, както и да бъдете в болничен поради бременност и майчинство. Ако упражнявате дейността си като управител на фирма, за да получавате майчинство, управителя на фирмата не трябва да бъдете Вие, а да бъдете назначена на трудов договор.
   Поздрави и весели празници!

 6. Здравейте,
  1. Данъчното облекчение за ремонтни услуги/труд на майстор до 2000 лв. със ДДС ли е или без ДДС? Ако съм СОЛ, регистрирано по ДДС, мога ли да си възстановя ДДС в този случай или изобщо за нещо могат ли да ми върнат ДДС-то, когато съм СОЛ, а не фирма?
  2. Доходи от наеми с колко данък се облагат? Има ли максимален праг на доходите от наеми, когато СОЛ е в майчинство, за да не се спре майчинството? До размера на минималната работна заплата ли трябва да са?
  3. Могат ли да се сключват граждански договори между СОЛ и физическо лице?
  4. В коя клетка от Декларация 1 посочвам приход от България с начислен ДДС?

  • Не от Декларация 1, а от дневника на продажбите имах предвид. Извинявам се.

  • Здравейте,
   Данъчното облекчение за ремонтни услуги е в посочения в закона размер и трябва да бъде подкрепен с получени фактури, които потвърждават правото ни на ползване на това данъчно облекчение. Фактурите са за крайна цена, т.е. с начисления данък.
   Ако сте СОЛ и сте регистрирани по ЗДДС, имате право да приспаднете данъчен кредит, ако докажете, че закупените от Вас неща са пряко свързани с дейността, за която сте регистрирани.
   Дохода от наем се облага с 10% данък.
   Когато едно лице е по майчинство, то дохода, който получава трябва да бъде до размера на минималния осигурителен доход, намален с нормативно признатите разходи – в този случай няма да му бъде отнето правото да получава обезщетение за отглеждане на дете.
   Могат да бъдат сключвани граждански договори между СОЛ и физическо лице, стига първия да е регистриран като осигурител.
   Поздрави и весели празници!

   • Много благодаря за информацията. А на четвъртия ми въпрос бихте ли отговорили?
    Весели празници и на Вас!

 7. Здравейте! Моят въпрос е сред често срещаните, а именно какви са задължителните разходи, които следва да се предвидят, съответно като се регистрираш като самоосигуряващо се лице и като ЕООД, от гледна точка на осигуровки, данъци и вероятно други, за които не се сещам сега? Благодаря предварително за отделеното време 🙂

  • Здравейте,
   Когато упражнявате дейност като свободна професия или като управител на фирма, задължителните осигурителни вноски, които дължите стандартно са здравните осигуровки, пенсионно-осигурителните вноски и вноските по общественото осигуряване.
   Когато имате доходи (като свободна професия) или печалба (като фирма), дължимия данък е в размер на 10 %.
   Осигурителните вноски, които дължите може да бъдат на базата на минималния осигурителен доход, или на друг избран от Вас осигурителен доход.
   Поздрави и весели празници!

 8. Здравейте, за продаване през Etsy. Как е по добре да е регистрацията като занаятчия или свободна професия. Разбрах, че можело с частично ДДС да е регистрацията? И че ако не си по ДДС нямаш прово да продаваш в чужбина(през etsy)

  • Здравейте,
   Ако имате възможност да направите регистрация като занаятчия и изделията, които произвеждате отговарят на тези условия, за Вас стартово ще бъде по-изгодно да работите така.
   За да имате право да работите в платформата и за да спазвате законодателството, трябва да имате регистрация по ЗДДС. Това може да бъде по чл. 97а от ЗДДС (която е и т.нар. частична регистрация по ЗДДС).
   Поздрави и весели празници!

 9. Здравейте,
  Как се осчетоводяват продажбите в Etsy?Какви документи трябва да предоставя на счетоводителя, ако фирмата е ЕООД с регистрация по чл.97а.
  Какви задългения имам след регистрацичта по този чл.97а. от ЗДДС?
  Благодаря предварително.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *