Как да не си пречим сами, когато гоним срокове

Srokove_klientiЗнаеш, че спазването на определените срокове е едно от нещата, които клиентите ценят най-много. Ти си съвестен фрийлансър и не ги разочароваш – по-точен си от швейцарски часовник.
Но, както съм ти напомняла и друг път, прекаленият светец и Богу не е драг.
Не давай крайни срокове без да са ти ги поискали.
Какво имам предвид?

Например:
Имаш редовен клиент, за който пишеш определен брой статии на месец. Не сте се уговорили твърдо колко текста трябва да получава седмично. Първата седмица,  по една или друга причина, му пращаш съвсем малко статии. Съвестта те гризе и му обещаваш, че следващата седмица ще му изпратиш повече. И то не кога да е, а до вторник. Само че във вторник се оказва, че трябва да свършиш нещо още по-спешно за друг клиент и обещаното остава на заден план.

Проблемът е, че вече си дал дума. Клиентът ти има очаквания да получи свършена работа на определена дата. При това ти си я определил сам, без той да го е искал от теб. Ето защо в него остава неприятното чувство, че е излъган и че си несериозен. Ако това се повтори няколко пъти, ще стане нервен и подозрителен. И затова ще си виновен ти. Не защото не си си свършил работата, а защото си го играл проактивно на грешната писта. Не си вкарвай автогол.

Все пак чувстваш, че трябва да успокоиш клиента си? Пиши му, че в следващите няколко дни ще му изпратиш още статии или му кажи, че ще бъдеш готов с всичко до края на месеца, както сте се разбрали. Бъди по-неопределен в рамките на предварително уговорените срокове.

Хубава седмица и не се поставяй сам в неизгодни ситуации.

п.с. Досещаш се, че това важи с еднаква сила за стари, нови и съвсем нови клиенти, както и за всяка професия: дизайнер, копирайтър, маркетолог, програмист, каквото-друго-се-сетиш.

=====================
Прочети още:
Не мога да си спазя крайния срок! Какво да правя?
5 ползи от 3 реда текст
3 начина да не се срещнеш с клиент

 

One comment to “Как да не си пречим сами, когато гоним срокове”
  1. Толкова е вярно! Наскоро си вкарах подобен автогол… 🙂 При мен не беше фатално, защото заданието се промени хиляда и един пъти, но все пак… С две ръце подкрепям тази максима, не само за крайни срокове – отговаряй и давай обяснения само като те питат!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *