6 съвета за по-добра организация на времето и 1 тайна

Времето никога не ти стига, нали? Винаги остава нещо за доработване, което ти пречи да обърнеш внимание на близките си, да излезеш да се забавляваш, да почетеш книга или просто да се наспиш. Ако мислиш така, значи имаш сериозен проблем с организацията на времето или просто си си наумил, че един фрийлансър трябва да е изтерзан, нещастен и вечно да кълве по някой проект. И в двата случая грешката е поправима.

Continue reading

Как се прави стандартизиран предварителен въпросник за нови клиенти

или как да спестя време и да получа точното задание от клиента

Всеки път, когато говориш с нов клиент, искаш от него конкретно задание, разказваш му как протича работният процес, обясняваш му какви са начините на плащане и какво влиза в цената – предварителни проучвания, видове услуги (ако иска например не само написан текст, а и снимки, анонси, etc.), брой корекции. Уточняването на всички тези детайли обикновено се побира поне в 6 – 7 имейла. Въпреки тях, в процеса на работа се оказва, че нещо не сте изяснили докрай и има недоволни.

Предварителен въпросник за нови клиенти

Спести на себе си и на клиентите си време, нерви и неособено добрия резултат от общата ви работа (в случаи, че възникне поредица от недоразумения вследствие на лоша комуникация).

Направи си стандартизиран предварителен въпросник. Нека целта му е клиентът да ти даде максимум указания за това какво иска и да е колкото се може  по-наясно какви са правата и задълженията му по време на общата ви работа.

Какво трябва да съдържа един стандартизиран предварителен въпросник
Ще нахвърлям общите щрихи, а ти добави детайлите според това какъв фрийлансър си – копирайтър, дизайнер, програмист, маркетолог, илюстратор. 

Continue reading

Как един фрийлансър се подготвя за новия работен сезон

Есента е коварен сезон. Първо твърде дълго я наричаш „късно и дъждовно лято“, а после си зает да се бориш с натрупалите се задачи, лошото си настроение и каквото-там-още-те-прави-недоволен.

Признай си малко по навреме, че лятото свърши, а работният сезон лека-полека започна. Обърни внимание колко са се увеличили запитванията от нови клиенти през последната една седмица и колко от старите вече са попитали дали си на линия. Време е да влезеш в работен ритъм. От теб зависи колко плавно и ненатоварващо ще го направиш. Предлагам ти няколко идеи в тази посока.

Continue reading