Какво да правиш, когато нямаш поръчки

Какво да правиш, когато нямаш поръчкиПонякога поръчките просто спират. Опитваш какво ли не, но в имейла ти няма нови писма, телефонът мълчи и ти естествено се паникьосваш. Недей.

Вярно, че е трябвало отдавна да направиш план, който да не позволи да изпадаш в такива ситуации, но след като не си предприел нищо в тази посока навреме, не се тюхкай. Не губи ценни часове в колебания от сорта: да си намеря работа в офис или да си прережа вените с тъпо бръснарско ножче?

Вместо това се захващай за работа

  • Извести всички стари и по-нови клиенти, че си свободен да поемаш поръчки.
  • Познаваш добре бизнеса на по-старите си клиенти – предложи им да направят нещо интересно за празниците. (Естествено не забравяй, че интересно, значи ефективно за техните клиенти.)
  • Обмисли промяна в професионалните си занимания и започни да работиш за нея. Веднага.

Под „промяна в професионалните занимания“ нямам предвид да се откажеш да правиш това, което обичаш, а да намериш по-сигурни начини да печелиш от него в дългосрочен план. Прегледай статията „Как да си осигуря спокойно съществуване като фрийлансър“.

Пожелавам ти да си дзен и да не се тормозиш много, защото и това ще мине.
Въпросът е как, а отговорът зависи изцяло от теб.
Ако имаш още брилянтни или не толкова брилянтни идеи по темата, можеш да ги споделиш в коментарите.
ае 🙂

 

Фрийлансърът и глупавите грешки

Когато работиш за клиент или за собственото си представяне, допускаш глупави грешки по няколко причини:

  • От бързане и недоглеждане – оставяй си време да обмисляш и проверяваш. Винаги искам от клиентите си един допълнителен ден към крайния срок. Така мога да напиша текстовете, да ги забравя, и на следващия ден да ги проверя с очите на доста неприятно настроен към копирайтърската ми особа редактор. 
  • Поради разсеяност – ако в момента нещо друго занимава мислите ти, по-добре спри да работиш. Почивай си, забавлявай се, прави каквото искаш и се върни към работата, когато си готов да й отдадеш цялото си внимание. 
  • Не се интересуваш достатъчно от това, което правиш. Щом си се захванал с нещо, трябва да го свършиш като хората. Ако не ти е интересно, намери начин да ти стане. Помисли си, щом ти е скучно на теб, докато създаваш дизайн или пишеш текст, какво остава за клиентите на клиента ти. 
  • Твърде много си вдаден, в това което правиш и ти се струва, че някои неща се подразбират. Ами… не се… Изпускаш важни подробности само, защото си ги знаеш. Как да се справиш с този проблем? Искай обратна връзка от колеги. Въпреки това ти се струва, че нещо не е наред? Опитай се да прегледаш работата си с очите на един много капризен клиент. Запиши си всичко, от което той може да е недоволен. После го поправи. 

Това неделно прозрение идва от най-глупавата грешка, която съм правила последните няколко години. Толкова е фрапантна, че не мога да не я споделя с теб:

Обнових си портфолиото и едва една седмица по-късно установих, че не съм сложила секция “Контакти”. Така де… нали знам как да се свържа със себе си, ако се наложи, защо ми е другите да знаят. Е, поправих грешката, извлякох си поука. Надявам се да съм била полезна и на теб. 
И ако ти потрябвам за нещо, пиши ми или се обади. Вече е лесно да ме намериш. 

Хубава седмица. 🙂 

Един фрийлансър, три новини

Първа новина

Най-сетне си обнових портфолиото. Разбери какви копирайтърски услуги предлагам. Виж по какви проекти съм работила последните години. Похвали ме в секция “препоръки” или прочети как вече са ме похвалили клиенти, с които съм работила.
Интересуваш се за кого съм работила? Цъкни на секция “клиенти”, там част от информацията е изнесена черно на бяло.

И разбира се, пиши ми, ако искаш добре свършена работа.

 

Кликни и разгледай.

 

Втора новина
 
Потърси “Реактив”, ако имаш нужда от интерактивна инсталация, с която да рекламираш продукт или услуга или ти трябват интерактивни елементи за представлението, изложбата, музейната експозиция, с която се занимаваш в момента.
Там, където има нужда от текстове, ще се намесва моя милост. Кой всъщност измисля и изработва всички интерактивни чудеса, можеш да видиш в секция “ние сме”.

 

Портфолиото тепърва ще се попълва, така че наминавай да ни провериш. В блога сигурно също ще си намериш нещо интересно за четене.

 

 
Кликни и разгледай.
 
 
 
 
 
 
 
 


 
Трета новина
 
Седмицата свърши, да живее седмицата!
Надявам се тя да е ползотворна за теб. На себе си пожелавам същото.
 

6 начина да попречиш на фрийлансъра да си свърши работата

Наръчник на клиента или как да работим с фрийлансър, част 4



Прилагай самоотвержено всичките 6 начина и ти обещавам, че никога няма да видиш добре свършена работа, независимо колко гениален фрийлансър си наел.  

1. Не му давай никаква информация. Не му помагай да опознае фирмата, продукта/услугата, процеса на работа, спецификите на това, което искаш да рекламира. Не му давай работни файлове. С информация може всеки, нека той се справи без нея.

2. Поставяй му взаимно изключващи се изисквания и връщай работата за корекции, докато не ги изпълни. 

3. Сменяй задачата, която си му поставил, с коренно противоположна на всеки един – два дни. 

4. Когато получиш свършената работа, първо кажи, че ти харесва и нямаш забележки. После изчакай една седмица и я върни за корекции с обяснението, че си я показал на колеги и партньори и на тях не им е харесала чак толкова. 

5. Най-добре е коментарите ти да бъдат точно такива: “Не ми харесва.”; “Може да е по-хубаво направено.” Нищо конкретно не бива да излиза от теб. Току-виж фрийлансърът разбере какво искаш и го направи!  

6. Ако все пак благоволиш да изпратиш на фрийлансъра необходимата му информация, направи го в последния момент и му се примоли да спази срока, който си му поставил, защото ти е спешно. За корекциите важи същото. Съветвам те да не му оставяш възможност да работи по проекта ти повече от един ден. 

Защо да пречиш на фрийлансъра да свърши работата, за която си го наел и ще му платиш? И аз това се питам вече толкова години, но до никакъв смислен отговор не съм стигнала. 
За мен и колегите ще е много по-лесно, ако правиш точно обратното на написаното тук, а ти ще спреш да мрънкаш, че няма кой да ти свърши работата, както трябва. 
Найс, а?  

Хубава седмица от мен. 🙂