Фрийлансърът и клиентът с две глави

Може да се случи да работиш за един клиент – фирма, но да ти се налага да общуваш с двама души – шефове/управители, маркетинг директор.
Това според мен е чиста проба фрийлансърстване с препятствия.

За да доведеш работата до успешен край, ти трябва малко предвидливост, специални умения, тактичност, търпение и биволски нерви.

Още на първата среща поискай да уточните с кого ще поддържаш връзка по време на съвместната ви работа. От кого търсиш информация? На кого изпращаш работата си? Кой я одобрява? Кой плаща за нея?

Пази се като дявол от тамян от отговора:”Ще работите и с двама ни. Ние решаваме нещата заедно.” Да, можеш да изпращаш имейлите си и до двамата, но трябва да знаеш кое е твоето лице за контакт и разговори в тази фирма.

Какво ще стане, ако все пак общуваш и с двамата?

  • Ще получаваш абсолютно противоположни един на друг коментари.
  • Единият шеф/управител винаги ще е малко по-назад със задачите и ще трябва да го чакаш. През това време другият ще пита защо не си си свършил работата.
  • Ще идват всеки ден нови указания и задачи. Всички те няма да имат почти нищо общо едни с други. Дори, за по-интересно, ще са абсолютно противоположни.

Svobodna_praktika_

Как да справиш с двуглавата ламя, в която се е превърнал клиентът ти?

  • Не говори с едната глава против другата глава. В крайна сметка те ще се съюзят и ще те глътнат за закуска.
  • Досега си се срещал само с единия? Поискай среща и с двамата. Обясни, тактично!, защо работата не върви и отново помоли да се определи само един човек, с когото да общуваш. Не забравяй да споменеш, че знаеш колко е важно за тях да решават всичко заедно. Ти, разбира се, оценяваш и уважаваш това. Просто смяташ, че ще е по-ефективно само единият да ти съобщава крайното им решение.
  • Няма време за срещи? Те продължават да те засипват с коментари, корекции и налудничави задачи? Пий кафе, вода, сок, чай. Дишай дълбоко. Не се ядосвай. Важно е да си спокоен. Седни и напиши един имейл до двамата. Изреди с подточки кой кога какво е поискал от теб. Без емоция. Само сухи факти. След това учтиво помоли да ти кажат какво от тези неща трябва да се направи и кога. Най-много до два дни ще получиш имейл с наистина точни указания какво се иска да свършиш и за какъв период от време.
Какво ще стане, ако не го получиш? Съжалявам, но най-вероятно ще изгубиш битката. Моят съвет е да се разплатите за свършеното до тук и да се разделите, докато ти все още можеш да останеш сит, а ламята – цяла.

Фрийлансъри пишат писмо на колега

Ако си начинаещ фрийлансър, начинаещ копирайтър (дизайнер, програмист, etc.) фрийлансър и търсиш съвет от колега, когото не познаваш, този пост е специално за теб.

Ето няколко съвета как да напишеш мейла си, за да получиш отговор, който наистина ще ти е полезен.

1. Пиши грамотно. Особено ако обясняваш на колегата си копирайтър, че искаш да се занимаваш с писане на статии и рекламни текстове. Все пак първо трябва да те вземат насериозно.

2. Не започвай с предложения за съвместен бизнес и намеци, че искаш да ти възложат поръчка. Не забравяй, че човекът на когото пишеш, чува за теб за пръв път. Няма представа какво можеш. И може би изобщо няма нужда от подизпълнител в момента. Ако си спомняш, ти му пишеш, защото имаш нужда от насока и съвет.

3. Изложи ясно въпросите, които те вълнуват. Ако има нещо друго, за което искаш помощ, кажи го директно. Така спестяваш време и на двама ви, а възможността наученото да ти е полезно, се повишава.

4. Не искай да получиш тайните на колегата. Просто следи внимателно принципните положения, които ти обяснява. Те ще ти свършат повече работа.

5. Не му изпращай по 15 мейла на ден. Рискуваш да те сложи в спама.

Работя като копирайтър вече 6 години. И не минава седмица без да поискам помощ или съвет от колега – копирайтър или дизайнер. Допитвам се често и до колеги фрийлансъри как да постъпя в една или друга ситуация. Затова и не отказвам да отговоря, когато някой ми зададе въпрос. Защото ако не си помагаме, всичко става много по-бавно и много по-трудно. А всеки ден се сблъскваме с достатъчно трудности.

И все пак колегиалните отношения се изграждат дълго и ако в основата им не стои доверие, уважение и съобразяване със задълженията и времето на другия, нищо не излиза.

Ако почукаш твърде тихо на една врата, няма да ти отворят, защото няма да те чуят.
Ако почукаш твърде силно и настоятелно, ще ти отвори някой, който се дразни, че го притесняваш.
Прецени силата си. И действай. Успех!

п.с. Заглавието на поста е препратка към “Запорожките казаци пишат писмо на турския султан” на Репин. Може би историята ще ти е интересна.

Фрийлансърът и плажното масло

Блогът е в почивка до 22 август.

След това ще продължа да споделям с вас размисли и страсти от фрийлансърското си житие-битие.
Четете повече, стойте пред компютъра по-малко. Усмихвайте се и ползвайте плажно масло по Вонегът. 😉