Препоръчана литература

Книги за копирайтинг

Letting Go of the Words, Ginny RedishLetting go of the WordsJanice Redish

Това е една от първите книги за писане за уеб, които прочетох. Всъщност, тя е настолната ми книга за работа и до днес. Мечтая си някой ден да я преведа и да подбера адекватни на съдържанието примери с български сайтове. За съжаление не ми остава време да потърся издателство, което би се заинтересувало. Авторката ѝ създава първата лаборатория за тестване на ползваемост през 1985 година.

Защо и как да правиш профил на потребителите, за които пишеш, структуриране на съдържанието, структура на сайта, писане и редактиране на самите текстове, публикуване на прессъобщения онлайн, насоки за seo оптимизация, създаване на съдържание за социалните мрежи – това само част от темите, които разглежда. В нея ще намериш подробна информация за това как да създаваш качествено съдържание за уеб, придружено с чудесни примери, схеми, коментари.

Авторката периодично обновява съдържанието на книгата.

Полезна информация, която можеш да приложиш на практика веднага: 10 от 10

 

Книги за фрийланс

Stop Thinking Like a Freelancer, Liam VeitchStop Thinking Like a Freelancer, Liam Veitch

За мен тази книга беше едно малко разочарование. През по-голямата част от времето авторът ми разказва какво ще ми каже след малко, после ми го казва, после ми го повтаря още няколко пъти. За всеки случай. Много бла-бла, малко полезна информация. Като ценен съвет от цялата книга ми остана само това, че трябва да се отнасям към себе си като към най-важния си клиенти.

Полезна информация, която можеш да приложиш на практика: 2 от 10

Книги за маркетинг и реклама

„Легендарните марки“, Лорънс Винсент„Легендарните марки“, Лорънс Винсент
изд. „Кръгозор“, 2002 година

Изданието е изчерпано, вероятно можеш да си го намериш на старо или в библиотеката.

Книгата е увлекателна, чете се бързо и от нея можеш да научиш как да създадеш историята на твоята марка. Не е задължително тя да стане легендарна, но със сигурност, ако има автентична история, само нейна, ще се отличава от другите и ще се помни.

Полезна е за копирайтъри, контент райтъри, предприемачи, собственици на малък бизнес, а също и за фрийлансъри, които искат да превърнат името си в марка.

Полезна информация, която можеш да приложиш на практика: 8 от 10