Ти питаш, аз отговарям: какво трябва да има в едно портфолио

Вероятно би попитал и “Как се прави портфолио”. Отговорът и на този въпрос ще намериш в статият по-долу.

За втори път се случва някой да задава на Google конкретен въпрос и да попада на блога. И аз отново се чувствам длъжна да отговоря. Та така: какво трябва да има в едно портфолио?

Може да си фрийлансър копирайтър, дизайнер, програмист, маркетинг специалист, а портфолиото за всяка професия си има специфики. Затова помни, че давам само най-общите задължителни елементи.

1. Напиши кратка професионална автобиография. Спомени в кои сфери имаш опит, от колко време работиш, на какви спец курсове си ходил. Можеш да дадеш линк и към подробната си автобиография в LinkedIn например. (Как да превърнеш всички тези факти в ефективна самореклама ще обясня в някой от следващите постове. Дотогава можеш да погледнеш тази публикация по темата.

2. Раздели проектите си на категории.

3. Всеки проект трябва да съдържа:

  • име на клиента;
  • кратко описание на задачата;
  • снимка на рекламата, линк към текста, който си написал, въобще по някакъв начин трябва да покажеш работата си.
  • Указание коя част е изпълнена от теб. Ако например си копирайтър и показваш принт, рекламиращ даден продукт, пишеш какво си свършил ти: идея, слоган, копи боди.

4. Ако си работил за големи и важни клиенти, но по някаква причина не можеш да покажеш директно завършените проекти, направи раздел “Клиенти” и напиши имената им там.

Как се прави портфолио

Ти си начинаещ фрийлансър и нямаш никакви проекти? Измисли си задания за истинска или несъществуваща фирма (по-добре е първото) и се хващай за работа. Направи всичко така, все едно утре го предаваш на клиента и сложи проектите си в портфолиото. Естествено, не забравяй да напишеш, че са измислени.

Старай се всичко да е добре подредено. Удобно за разглеждане и четене. Не се заигравай твърде много с шрифтовете и цветовете (особено ако не си дизайнер). Направи така че да изпъкнат самите проекти.
Не забравяй да сложиш контактите си на видно място.
Разгледай предварително колкото се може повече портфолиа на хора с твоята професия и действай.
Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *