Откъде работя днес – IC2, Лисабон – Порто

 

 

DSC_4110Колкото и неромантично и неудобно да изглежда, това е истината. По време на цялото пътуване най-често работя от предната седалка на колата. Така си осигурявам достатъчно време за разходки, плажове и други блаженства.

При едно от пътуванията ни из България в началото на лятото, пробвах мога ли да пиша по този начин. Опитът се оказа сполучлив – не ми друса, тихо е, не правя повече технически грешки.

Следващата стъпка беше да се сдобия със зарядно за лаптоп за кола. Избрах универсално зарядно GEMBIRD NPA-DC1 и съм доволна. Зарежда бързо и се нагрява много бавно, което е важно, ако си решил да пътуваш през лятото в Андалусия например.

Когато ми е нужно, ползвам мобилния интернет, за който ти писах в предната статия. Понеже не трябва да превишавам определени мегабайти на ден, не влизам във Facebook и не се разсейвам с интересни статии, които трябва да се прочетат на момента. Съответно работя по-бързо. А най-хубавото е, че когато и да вдигна очи от компютъра, гледката през прозореца на офиса ми винаги е различна.

DSC_4722

Не съм забравила за серията статии със съвети за писане, нито пък за по-сериозните постове за общуване с клиенти, определяне на цени и т. н., но с тях ще продължа през септември. Ако някой въпрос относно фрийланса много те тормози, потърси отговора му в по-старите статии или ми пиши.

Откъде работя днес – Албуфейра, Португалия

DSC_3605

! Виж коментарите за новости по темата „интернет в роуминг“. Цени и параметри на услугата за трите оператора – всичко си е написано. 

След чудесно скитане по испанските села, малки градчета и пусти плажове стигнахме до Португалия. Първата ни спирка е Албуфейра. Мястото, на което сме отседнали е извън курортния град, нагоре в планината. Живеем в каравана, двор до двор с школата за езда на нашата домакиня. Заобиколени сме от коне, кучета и котки. Срещу нас е океанът, зад нас е планината, а пред вратата на караваната растат бадемови дръвчета.

Условията за работа са отлични – тихо е и няма хора – ако се трудиш от ранна утрин. Към обяд настава такава жега, че мозъкът просто отказва да функционира и поне до 17 – 18 часа човек е принуден да си почива. Или отиваш на плаж или притичваш до външния душ със слънчева вода и после мокър-мокър се просваш на хамака. Знам, че е тежко, но друг избор нямаш.

Интернет също нямаш. В по-малките населени места на Испания и Португалия (поне от това, което видях дотук) хората ползват доста ограничен мобилен интернет или плащат големи такси, за нормален Интернет.

Дали не можеш да седнеш на кафене и да работиш оттам? Извън града, във вилната зона или в планината, трудно ще намериш кафене, какво остава за заведение с екстри.

Ако не съм ти казала как се справяме с този проблем по време на цялото пътуване, сега е моментът. Виж тази оферта на Мтел за интернет в роуминг. Появи се малко преди да тръгнем и дотук ни спасява безотказно. Не е ли много скъпо? По-евтино е от всички останали варианти.

Август месец е и ако си фрийлансър, то работата ти доста е намаляла вероятно. Затова те съветвам да направиш като мен. Спри да се притесняваш, че няма работа (максимум след 2 седмици ще се оплакваш, че си претоварен от поръчки), изключи компютъра и пробвай как е да живееш без него.

п. с. Бих качила още снимки, но и мобилният интернет на Мтел не може да прави чудеса.