3 тайни на успешния фрийлансър

За да си добър фрийлансър, не стига да си факир само в собствената си професия. Начинанието, с което си се захванал е далеч по-изтощително, защото се налага да жонглираш с още няколко професии. За да не ти изгърмят бушоните и да блокираш в най-неподходящия момент, ти предлагам 3 ключа към спокойствие, забавление и невъобразим кеф по време на работа.

3 тайни на успешния фрийлансър

1. Влагай личния си опит в проектите и в отношенията с клиентите. 
Ако си копирайтър, който обича да пътува, стреми се към поръчки, които ще ти позволят да опишеш пътешествията си и да имаш повод да осъществиш нови. Ако си дизайнер с подчертан интерес към козметични продукти, знаеш много за билките, различните видове домашни маски и какво ли още не, поръчките за дизайн на опаковки и рекламни визии на различни козметични продукти ще са истинско щастие за теб.

Наблюдавай хората, поведението им в различни ситуации, анализирай мотивите им и използвай всичко научено, за да подобриш комуникацията с клиентите си.
Всяко нещо, което правиш за забавление – ходене на кино, четене на книга, пийване с приятели, возене на влакчето на ужасите – може да бъде полезно за работата ти. Затова с чиста съвест се забавлявай повече.

Continue reading

Фрийлансър отива на фирмено парти

5 причини да изключиш компютъра и да се срещнеш с непознати, живи хора

Ставаш подизпълнител на голяма фирма. Преговаряли сте дълго. Планирате да работите заедно още по-дълго и то по различни проекти. В края на последната среща си стискате ръцете и определяте датата, от която започва съвместната ви работа. Доволен си. Много си доволен. Само че, преди да си казал “чао” и да си се изнизал през вратата, чуваш да ти отправят покана за фирмено парти.

Облива те студена пот. Хрумва ти, че е жизненоважно – точно по това време – да измиеш прозорците, да се научиш да точиш кори за баница или да пренаредиш мазето. Разбирам любовта ти към общуването с много непознати на едно място, както и желанието ти да бягаш бързо и надалеч, но те съветвам да отидеш.

Твоят статут е по-различен от този на служителите във фирмата, но ти ще работиш с тях.
Ежедневно ще си разменяте имейли, ще си говорите по Skype и по телефона, ще се жалвате един на друг от нахални клиенти и ще си се ядосвате (винаги се намира за какво). Събери кураж и се виж с тези хора лице в лице и то в по-неформална обстановка. Ще ти помогне.

9 задължителни стъпки за начинаещия фрийлансър

Вярно, че по темата е изписано много, но непрекъснато получавам писма, в които някой ме пита откъде да започне. Затова, този пост е специално за теб – един начинаещ фрийлансър, който не знае откъде да захване цялата работа.

1. Направи си имейл.
Да, сигурно си имаш, но нямам предвид нещо от типа: furia_5718@… или ani_1981@…
Имейлът ти трябва да вдъхва доверие. Затова име и фамилия вършат работа. Или пък професията ти и фамилията. (Например: copywriter_nenov@…) Помисли, пробвай. Важното е да не предизвиква смях, да дава конкретна информация за това кой си или с какво се занимаваш и да е лесен за изписване. (Същото важи и за името ти в Skype.)

2. Направи си портфолио.
Прочети какво трябва да има в едно портфолио, разгледай портфолиа на фрийлансъри, които работят в твоята сфера и действай.

Continue reading

Подписване на договор с клиент

Какво да правя, ако не съм съгласен с клаузи от договора?

Спечелил си голям проект, който ще ти осигури интересна работа за месеци напред. На седмото небе си от радост. Остава ти само да подпишеш договор и започваш!
Препоръчвам ти да оставиш емоциите настрана и да прочетеш внимателно договора преди да правиш каквото и да било. Даже няколко пъти. Да, дребния шрифт също.
Не подписвай нищо, което смяташ, че ще е в твой ущърб и ти нарушава правата. (Естествено, за целта е жизненоважно да знаеш предварително какви са те.)

1. Отбележи всички места, които не ти харесват. Ако е необходимо, консултирай се с адвокат.

2. Потърси съвет от колеги – фрийлансъри. Разпитай и колегите си, които работят като служители във фирми. Колкото по-различен опит и мнения, толкова по-добре.

3. Напиши как предлагаш да бъдат преформулирани текстовете, с които не си съгласен. (Не се притеснявай, че това е договор, а ти не си адвокат. Пиши, за да изясниш собствената си мисъл и да я формулираш точно. Така ще се подготвиш за следващата стъпка.)

Continue reading