Фрийланс и вътрешен одит

Колко често използваш думите “искам” и “трябва”? Едната сигурно я употребяваш по-често от другата? Коя? Искам? Трябва?
Скромните ми наблюдения по въпроса показват, че ако едната – независимо коя – взима сериозен превес над другата, значи нещо не е наред. Нужно ти е бързо преосмисляне и реорганизация на работата и въобще на начина ти на живот.
Какво общо има това с фрийланса? Веднага отговарям.

Ако се фокусираш само върху “искам”, губиш ясна представа за нещата. Поемаш ненужни рискове. Не взимаш предвид всички фактори, които ще ти позволят да изпълниш задълженията си към клиента в негова полза – качествено и в срок. А след като това излезе наяве, се оказва, че всъщност си работил против себе си.

Ако се фокусираш само върху “трябва”, губиш себе си, професионалното си мнение и радостта от работата и живота. Отново не действаш в полза на клиента и от самото начало е ясно, че всичко е най-вече в твой ущърб.

Когато не ти спори, чувстваш се неудовлетворен и ти се иска да захвърлиш всичко и да се запишеш в Чуждестранния легион, да отидеш на самотен остров или поне да изядеш всички торти “Гараш” на света, значи е време за малко вътрешно счетоводство.

Направи отчет на изразходените “искам” и “трябва” и на приходите, които са ти донесли. След това балансирай нещата.
И да, няма общо само с фрийланса.

Трябва да ти пожелая хубава седмица.
И искрено искам да я имаш.

п.с. Прочети какво означава “вътрешен одит” според Уикипедия.

Не мога да си спазя крайния срок! Какво да правя?

Краен срок, фрийланс Да не ме разбереш погрешно – спазвам си крайните срокове. Точното им определяне и предаването на работата в уговореното време е част от това, дето в дебелите книги наричат професионализъм. Но понякога се появяват пречещи обстоятелства: зъбобол, грип, внезапно изкривяване на времето и пространството. Какво се прави в такива случаи? Имаш три възможности:

 

1. Решаваш на всяка цена да спазиш крайния срок

Сътворяваш чудеса от храброст – не спиш, не ядеш, успяваш да преодолееш зъбобола, температурата, дупката във времето – и в крайна сметка предаваш работата си навреме. Поздравления. Или си по-голям перфекционист и от мен, или си открил магически хапчета против умора, или просто си фрийлансър новак, който се страхува да не си изтърве поръчката. Проблемът в случая е, че нещо, което може да се свърши за два дни, не може да се свърши за два часа. Ти си успял? А сигурен ли си в качеството на това, което предаваш?

 

2. Покриваш се

Свършваш си работата както трябва и я изпращаш на клиента ден-два по-късно. Не е лошо. Важното е, че заставаш на 100% зад това, което си написал, нарисувал, програмирал, etc. Добавяш един имейл с извинение за закъснението и всичко би трябвало да е наред, но всъщност не е.

Клиентът ти, също като теб, си има планове и ти му ги объркваш. Може и да си най-добрият фрийлансър копирайтър, дизайнер или програмист, но току-що си му показал, че не може да ти разчита.

 

3.  Признаваш си

Виждаш, че няма да успееш да свършиш работата навреме. Преценяваш колко още време ти трябва и пишеш на клиента си веднага. Обясняваш му по каква причина няма да успееш да завършиш поръчката в срок.

Не се оплитай в сърцераздирателни оправдания като „имам проблем с компютъра, защото се карах с приятеля си и му ливнах чаша вода в лицето, но вместо него нацелих клавиатурата и…“

Достатъчно е да кажеш „Разболях се и се концентрирам трудно, а искам да свърша работата си добре.” Ако причината е друга, съобщи я сдържано, не се увличай в подробности. И нещо много важно:

винаги, когато искаш отлагане на крайния срок, подчертавай, че това е само, за да можеш да направиш всичко както трябва.

В мейла, с който искаш отсрочка, можеш да добавиш, че като извинение за забавянето, ще свършиш още нещо за клиента, безплатно. Дори да е дребно, на него ще му стане приятно и ще му е още по-лесно да прояви разбиране.

 

Това е. Ти избираш кой от вариантите е най-добър за теб. Аз само напомням, че от всяка ситуация има печеливш изход или поне такъв, който носи по-малко загуби.

Пожелавам ти успешна седмица, в която не чуваш свистящия звук на преминаващи покрай теб крайни срокове.

Коректността – начин на употреба, 2

Търсиш фрийлансър за голяма поръчка. Искаш да ти напише 200 статии, да направи дизайн за 100 етикета или каквото-там-друго-ти-трябва. Става въпрос за голям обем работа.
Пускаш запитване. Получаваш оферта и добра отстъпка.
Има сделка и всички са доволни.

В един момент разбираш, че количеството работа няма да е толкова, колкото си заявил в началото, а по-малко. Само че забравяш да споменеш тази дребна подробност. Причината дори не е, че фрийлансърът може да поиска предоговаряне на цените. Ти просто получаваш каквото ти трябва и не мислиш за човека отсреща. Само че винаги, когато не мислиш за другия, прецакваш себе си. Честно. Защото следващият път няма да получиш толкова добра цена. Дори да си намериш друг фрийлансър. Нали се сещаш, че ако ти пропускаш да съобщаваш такива важни неща, вероятно много други клиенти постъпват по същия начин. Всъщност, на теб сигурно също ти се е случвало с твоите.

Можеш да постъпиш и иначе. Да уведомиш навреме човека, че плановете са се променили и обемът работа ще е значително по-малък. (Така той може да поеме друга поръчка, а не да чака нещо, което няма да се случи.) Ако го направиш по подходящия начин, и си бил достатъчно коректен до този момент, има вероятност да избегнеш предоговарянето на цените и да си спечелиш верен партньор за в бъдеще.

Освен това, не забравяй, фрийлансърите също говорят помежду си. Обсъждат коректността на клиентите, методите им на работа. Може да ти потрябва фрийлансър, специалист в друга област. Помисли си каква предварителна представа искаш да има за теб. (От това зависи ще се наеме ли да работи, какви цени ще ти даде, как ще общувате.)

Когато избираш как да се държиш с някого, всъщност избираш как искаш околните да се държат с теб.

п.с. За четири години съм имала много клиенти, които са започвали с големи обещания. За пръв път тази седмица двама! ми казаха, че очакваното количество работа ще е по-малко.
Аз съм обнадеждена и доволна.
Благодаря.
🙂

п.п.с За интересуващите се от първа серия – Коректността – начин на употреба. Приятно четене.

 

5 правила за писане и изпращане на работни имейли

Много кратък наръчник за писане на работни имейли, 2

Овладял си всички правила от Много кратък наръчник за писане на работни имейли и към 6 съвета за общуване с клиенти по имейл си добавил още 6. Много се радвам за теб. Сега да преминем към висшия пилотаж. 5те съвета по-долу важат и за клиенти и за фрийлансъри.

1. Не изпращай reply на reply на reply. Така някой ще си губи времето да чете огромни чаршафи, докато намери информацията, която му трябва.

 

2. Не препращай писмо, което си получил от един човек, на друг без да добавиш поне един ред обяснение какво точно искаш да бъде направено. Всеки разбира нещата по различен начин и никой не е длъжен да ти разгадава мислите.

 

3. Когато препращаш имейл, проверявай дали си изтрил поверителната информация, засягаща само теб. Не е необходимо и останалите 15 човека, с които работиш, да имат данни за фактура, телефон, имейл или друга информация на някой от подизпълнителите или партньорите ти.

 

4. Отдели минута и напиши в полето “относно” за какво конкретно става въпрос в имейла. Усмихнати човечета, “здрасти”, празно поле – забрави за тях. Дай възможност на отсрещната страна да се ориентира лесно в цялата ви кореспонденция.

 

5. Не кликвай автоматично върху reply to all бутона. Провери дали информацията в имейла засяга всички, на които пишеш. Пощади незаинтересованите – не им изпращай безкрайната си кореспонденция с трети лица. Така увеличаваш шанса, когато им пишеш нещо, което наистина ги засяга, те просто да не го прочетат.

 

Re: успешна седмица на всички
Fwd: на теб също