Нервният фрийлансър

Какво да правя, ако нагрубя клиент

Общуваш с клиент само чрез имейли.
В един момент забелязваш, че той вече се подписва с малкото си име, тонът е делови, но далеч не толкова официален, казал е, че харесва работата ти, договорили сте се за цената… всичко сочи, че ще имате дълга и щастлива връзка.

И точно в този момент ти си изпускаш нервите. Причините може да са много:

  • клиентът ти е поискал да свършиш нещо дребно, което в момента ти се вижда ненужно;
  • задал е уточняващ въпрос, на който си отговорил вече веднъж;
  • прегрял си от работа и не можеш да се контролираш;
  • добави-каквото-друго-ти-хрумне.

Все едно, гафът е направен. Изпратил си безпричинно груб имейл на човек, който допреди 5 минути ти е бил симпатичен и ти се е струвало, че можете да работите добре дълго време.

Напъхай главата си под студената вода. После си изсуши косата, да не настинеш, и се заеми да оправиш нещата.

Започни с извинение – кратко, сдържано и искрено. (Последното е много важно. Винаги си личи, когато играеш.)
Не обяснявай какво те е накарало да се държиш като идиот. Нито една от причините, няма да прозвучи добре, нито пък ще се стори съществена на клиента ти. Той няма вина, че жонглираш с 15 поръчки, баба ти е звъняла 2 пъти за деня, а кафето е изкипяло и трябва да чистиш печката.
По-добре свърши това, за което те е помолил. Добре е дори да направиш още нещо дребно, за което не те е помолил, но знаеш, че ще е полезно за него.

Това е. Остава ти да се надяваш, че клиентът ти е разбран човек и ще продължи не само да ти пише, но и да подписва имейлите с малкото си име. Следващият път, като усетиш, че фрийлансърската ти душица негодува против несправедливостите на живота, брой до 10, обади се на приятел или напий котката и чак тогава се върни към работата си и писането на работни имейли.

Пожелавам ти успешна седмица без валериан.
Мяу!

Осигурителната мрежа на фрийлансъра

Osiguritelna_mreja_freelancerВъжеиграчите и акробатите в цирка често изпълняват номерата си с осигурителна мрежа.
Ако си фрийлансър, препоръчвам ти да вземеш пример от тях и да си направиш своя. Така няма да се паникьосваш при всяка малка неприятност и ще използваш падането като трамплин за по-висок скок.

1. Учи нещо ново всеки ден. За основната си професия или за това как да се рекламираш по-добре и да привличаш по-успешно нови клиенти. Не, нямам предвид да изчиташ ежедневно по една малка или голяма книга за бизнеса, маркетинга, партизаните и края на рекламата. Мисли върху ситуациите, в които попадаш, анализирай грешките, проблемите, победите и извличай уроците от тях. Естествено, не забравяй и четенето. Без него няма да стане.

2. Прави по нещо специално за клиентите си. Че трябва да свършиш договорената работа възможно най-добре и в срок, се подразбира. Направи за клиента си още нещо. Предложи му как да подобри съдържанието или функционалността на сайта си. Ако някъде видиш проблем или грешка, кажи. Насочи вниманието му към интересна тема в неговата сфера на работа, която е пропуснал. Въобще… измисли нещо. Не е нужно да е голямо и да отнема много време. Просто покажи на човека отсреща, че неговият успех те интересува. Той ще го оцени и ще го запомни, гарантирам ти.

3. Действай като Кръстника – направи така, че възможно най-голям брой хора да ти дължат услуга. Помагай, когато се налага. Включвай се в проекти, от които няма да вземеш пари и върши работата си така, сякаш ще получиш милиони. В повечето случаи това не се забравя и когато ти имаш нужда от помощ и услуга, ще ги получиш. Има неща, които не стават с пари, само с хора.

Това е основата на твоята осигурителна мрежа. Добавяй към нея още въжета. Сигурна съм, че ще се справиш чудесно. Ако искаш да споделиш идеи по темата, чувствай се свободен да го направиш в коментарите.

Хубава седмица ти пожелаваме аз, Марио Пузо, Копола, Нино Рота, Марлон Брандо и Фелини.  🙂

Фрийлансърът и рекламата „от уста на уста“

Фрийлансърът и рекламата "от уста на уста"Твой доволен клиент те препоръчва на своите партньори и клиенти.
Двама души си говорят. Единият споменава, че му трябва фрийлансър копирайтър, дизайнер, програмист, etc. и събеседникът му се сеща за твоето име, блог, портфолио.

Това са само два възможни варианта, в които рекламата „от уста на уста“ работи за теб. Тя е безплатна и възможно най-ефективната. Как обаче да си я осигуриш?

Върши си работата, както трябва. Не се отпускай, защото точно този клиент може да те препоръча или да се оплаче от теб на своите приятели и партньори. Уверявам те, че във втория случай името ти ще запомнят много повече хора.

Направи нещо полезно за останалите. Помогни на колега. Подкрепи страничен проект на свой клиент без да искаш пари. Измисли начин колкото се може повече хора да научат за професията ти и как това, което правиш, е полезно за техния бизнес.
Не изтъквай себе си. Остави начина ти на действие да говори за теб и професионализма ти.

Усмихвай се. (Не сумти отегчено, докато четеш това. Клишетата винаги работят.) Усмихваш ли се, ще ти отговорят с усмивка и ще те запомнят с добро чувство. Ако не си позволяваш да те виждат ядосан или разстроен, това ще направи впечатление на твоите клиенти. А впечатленията са, за да се споделят. 🙂

Прибави към това търпение и постоянство.
Резултат непременно ще има.

Лека 🙂

Фрийланс и взаимопомощ

“Рекламата “от уста на уста” за фрийлансъри – как става?” – обещавам следващата неделя да ти дам  изчерпателна информация по темата. Днес ще ти разкажа една притча. Сещам се за нея винаги, когато става въпрос за помощ между колеги.

Един човек получил еднопосочен билет за посещение на високо равнище при свети Петър. Като пристигнал, светецът извикал един ангел и го помолил да разведе новодошлия из божиите селения. Тръгнали двамата и първо посетили ада.

Там хората стояли пред дълги трапези, отрупани с всякакви ястия – имало от пиле мляко. Всеки човек държал огромна вилица или лъжица и се опитвал да си вземе от някое ястие. Естествено, опитите винаги завършвали с неуспех. Хората гледали вкусните манджи, преглъщали, давели се в слюнка, натрупвали мускулна маса от гребането с вилиците и лъжиците и… гладували.

След това ангелът и новодошлият посетили рая. Там хората стояли пред дълги трапези, отрупани с всякакви ястия. Да, имало и от пиле мляко. Всеки държал огромна вилица или лъжица, загребвал с тях усърдно и се чувало непрекъснато мляскане. Защо ли? Защото хората се хранели един друг.

Какво се е случило с новопристигналата душа, в рая ли е останала или в ада, не мога да ти кажа. А и не това е най-важното. Помисли си за твоето начало като фрийлансър. За случаите, в които си имал/имаш нужда от помощ. За случаите, в които са ти искали/или ти искат  помощ.
Все си мисля, че раят не е мястото, на което се чувстваш непрекъснато щастлив, защото ти дават. Раят е мястото, в което двама души искат да дават и да взимат един от друг. В това е смисълът. А ти си помисли къде искаш да живееш.

Добър апетит и успешна седмица. 🙂