Как да се държим на първа среща с фрийлансър

Наръчник на клиента или как да работим с фрийлансър, част 3

Обикновено е по-важно как фрийлансърът се държи с теб. Нали си чудесният човек, който ще му даде работа и пари, какво има да се съобразяваш. И все пак, ако искаш да намериш фрийлансър – добър професионалист в своята област, който наистина ще ти свърши работа – може би е време да смениш тактиката.

1. Гледай фрийлансъра в очите.
Не се шегувам. Това е първият и най-бърз начин да спечелиш доверието му. Когато говориш за работа, пари и срокове, не гледай в циците на сервитьорката, във върховете на Витоша или навътре в себе си. Ако искаш наистина добър партньор в работата, създай си го.

2. Подготви се за срещата, както се подготвяш за среща с клиент. 
Не заеквай, не мрънкай и си довършвай изреченията. Говори за бизнеса и нуждите си ясно. Структурирай исканията и условията си. Нека фрийлансърът види, че познаваш собствената си работа, знаеш какво искаш или не си съвсем сигурен, но си готов за коментари, съвети и предложения.

3. Не започвай с “Много пари искате, няма да ви ги дам.” 
Писали сте си преди срещата. Фрийлансърът ти е казал ставката си на час. Обмисли внимателно с какви доводи можеш да го накараш да я намали. Започни разговора с по-важното – работата, която трябва да се свърши – и след това мини към преговори за цената.

Не забравяй, че ти ще работиш с този човек за пръв път, но той има своя професионален опит. (Най-вероятно неговото портфолио ти е направило впечатление, за да го поканиш на среща.) Искам да кажа, че доводи от типа “никой не започва да работи веднага за много пари, като постъпи в някоя фирма” не важат.

Фрийлансърът не постъпва на работа в твоята фирма, а започва работа с/за нея и със сигурност е извървял определен професионален път преди да стигне до разговор с теб.

4. Не обиждай. 
Не съм предполагала, че това изобщо трябва да се коментира. Миналата седмица се уверих, че се налага. Затова напомням: не само псувните и грубите думи са обида. Обида е, когато искаш от даден човек да ти свърши работа и предварително му обясняваш, че той е некоректен, леко глупав, малко неспособен, много хитър и със сигурност ще те излъже.

Ако наистина мислиш така, защо изобщо искаш той да направи нещо за теб. Ако това е просто твоят начин да мотивираш хората да свършат нещо, искрено съчувствам на всичките ти служители и колеги. Мен лично ме  мотивираш да си тръгна. Бързо.

5. Не задавай лични въпроси. 
Това е работна среща. Най-личният въпрос е “Колко бързо можеш да свършиш тази задача и колко ще ми струва?”

6. Дръж се така, както би се държал на първа среща с твой клиент или така, както би искал да се държат с теб. От това ще имаш само полза, обещавам ти.

Препоръчвам ти да прегледаш първа и втора част на наръчника на клиента или как се работи с фрийлансър. Осведоми се какво трябва да включва запитването за цена на копирайтърски услуги, както и как да си намериш свестен копирайтър

Успешна седмица… и до нови срещи.

Нов сайт за фрийланс и краят на ваканцията

Знаеш ли кога свършва лятната ваканция на един фрийлансър?

Не. Не, когато приключат парите, макар че и това е вярно. Свършва, когато няколко поредни дни се обаждат клиенти, за да питат скоро ли ще почне работа, защото имат нови поръчки. И това, да ти призная, е перфектен стимул да се сбогуваш с лентяйството и да се качиш отново на въртележката.

 

Докато съм се разхождала нагоре-надолу, се е появил нов, български, сайт за фрийлансъри.

 

Better Freelance е пуснат преди около месец. Идеята му е да бъде посредник между клиенти и фрийлансъри от България и близките й страни.

 

Принципът на работа ти е познат:
  • Работодателят публикува проект.
  • Фрийлансърите кандидатстват.
  • Възложителят избира с кого да работи на база портфолио, предишен професионален опит, ревюта на доволни клиенти, посочена цена за изпълнение на конкретната поръчка.
  • Плащанията минават през сайта.

 

Better Freelance е подходящ за хора, които се занимават с програмиране, дизайн, набиране/попълване на база данни, SEO, реклама, копирайтинг, видео и аудио, фотография, виртуални асистенти и др.

 

Засега проектите са малко (до миналата седмица имаше два за копирайтъри, сега виждам, че е останал един за програмисти), но се надявам с приближаването на есента и работния сезон, да настъпи раздвижване.

 

Аз самата все още не съм работила през сайта, но ако се появи интересен за мен проект, ще се включа.

 

Препоръчвам ти да го разгледаш и да разгласиш – може би точно сега потенциални клиенти, търсят сайт, за да пуснат проекта си – помогни им да го намерят, така ще има повече работа и за теб.

 

Успешна седмица и до следващата неделя. 🙂