Фрийлансърът, работното време и отношенията с близки и приятели

Често се случва да работиш, когато другите почиват. Колкото и добре да си организираш времето, колкото и непоколебим да си в това, че не работиш в събота и неделя, по празници или след 19 ч. вечерта, то просто се случва. Особено в сезони като летния или преди коледа. Не отказваш поръчка, защото знаеш, че скоро ще започне мъртвият период и голямата отпускарска вълна ще срине нивото на доходите ти до минимум.

Освен, че на теб самият никак не ти се работи и искаш да захвърлиш всичко и да се изтегнеш на някоя полянка с бира в ръка, близките и приятелите ти не улесняват положението.
Те искат да те видят. Канят те на кафе, бира, излет, кино, безцелно шляене. Ти отказваш. Обаче някои са особено упорити. Звънят ти пак. Изкушават те. На теб ти е криво. Особено ако си съзнателен фрийлансър, който знае, че крайният срок му диша във врата и иска да си свърши работата добре и навреме.

 

Понякога дори се случва някой да ти се разсърди, защото все работиш и не му обръщаш внимание.

 

Какво да направиш в тази ситуация?

 

Първо, другият път си прецени и разпредели времето по-добре. Поискай по-дълъг краен срок или стани и работи по-рано сутринта, когато всички останали още спят, за да си свободен следобяда и вечерта. Какво като е събота? Кой е казал, че трябва да спиш до 10?

 

Второ, не си го изкарвай на хората около теб. Ако е съвсем наложително да си останеш в къщи и да работиш, не крещи по телефона на всеки, който е казал, че иска да те види. (Като разбереш как точно става, обади се да пием кафе и да ме консултираш.)

 

Трето, вземи си един час почивка (ама наистина един) и излез. После се прибери и си довърши работата. Ще бъдеш много по-бърз и ефективен, отколкото ако през цялото време си мислиш колко е несправедлив светът, защото другите почиват, а ти трябва да работиш.

 

Четвърто, светът не е несправедлив, защото всичко е въпрос на добро планиране и избор. А твоят избор е да си фрийлансър. Направи максималното, за да се чувстваш удобно с него.

 

Наздраве.
И хубава седмица.
🙂

Кратък седмичен коментар, 2

Каквото повикало, такова се обадило

Понякога попадаш на клиенти, които заслужават да свършиш работата си точно така, както те ти казват и да ги оставиш да се зачистят сами. 
Комиксът се казваPearls Before Swine и е на Stephan Pastis.

п.с. Цъкни върху картинката, за да я увеличиш.

 

 

Фрийлансърът и трудните избори

Тази седмица получих неустоимо предложение. То ме накара да се замисля за пореден път за плюсовете и минусите на работата на свободна практика и на работата в офис. Нещата изглеждат горе-долу по следния начин.

Плюсове на фрийланса:
  • Принуден си да учиш непрекъснато нови неща за професията си и общуването с клиенти, т.е. като професионалист ставаш все по-добър и се срещаш непрекъснато с нови, интересни и не толкова интересни хора. Това дава много нови възможности.
  • Взимаш решенията си сам и не е нужно особено често да се конфронтираш с разбирането си за професионална етика и морал. Винаги можеш да откажеш поръчка или да се опиташ да промениш това, което смяташ за погрешно.
  • Разполагаш с времето си, което ти позволява да пътуваш повече и да движиш собствените си проекти.
  • Дисциплинира те. Трябва да работиш бързо, качествено и коректно. Всеки загубен час е загуба на пари. Всеки недоволен клиент е удар по твоето име, а то е твоята марка.
  • Получаваш идиотското чувство за увереност, че можеш да се справиш винаги и във всяка ситуация. “Идиотско”, защото не е ясно дали ще имаш работа утре или след два месеца.

 

Минуси на фрийланса:
  • Несигурно е. Това е истината. Във всеки момент клиентите ти могат да намалеят. Просто има неща, които са извън твоя контрол: икономическата обстановка, поредната вълна емигранти, лятото, коледните празници и какво ли още не.
  • Всеки ден без работа е загуба на пари. Не можеш да си болен, продължителната отпуска значи двойно повече работа преди това, за да подготвиш достатъчно материали за клиентите си.
  • Понякога не смееш да откажеш поръчка, защото не знаеш кога ще дойде следваща и се оказваш затрупан с работа. Не можеш да вдигнеш глава с дни и в един момент започваш да се чудиш струва ли си. (Разбира се това докато не изпаднеш в другата крайност, когато поръчки просто няма.)

 

Плюсове на работата в офис:
  • Не се занимаваш с нищо повече от работата, за която са те наели. Ако си копирайтър, не се налага да ценообразуваш, да търсиш клиенти, да се рекламираш.
  • Сигурно е. В края на месеца винаги си взимаш заплатата.
  • Спокойно е. Може и да оставаш понякога след работно време, но като цяло знаеш, че почиваш в събота и неделя и по празници и имаш 20 дни платен отпуск плюс право на болнични.

 

Минуси на работата в офис:
  • Твърде е спокойно. Дори и да си много съвестен и да обожаваш работата си, инерцията те хваща. Работиш половин час и поради изключително важни причини посвещаваш следващия един на фейсбук. Не срещаш много нови хора и възможностите, които те чакат зад ъгъла са доста по-малко. Просто не ги създаваш.
  • Не си свободен. Имаш 20 дни платен отпуск, но ги съобразяваш с отпуските на още поне 5 човека. Понякога и повече. Ако дойде поръчка, с която не си съгласен, не можеш да я откажеш или това става много по-трудно. Времето за твоите лични проекти започва към седем вечерта.
  • Несигурно е. Винаги могат да те уволнят. Не защото си лош работник, а защото съкращават разходите например. И тогава трябва да си търсиш нова работа. При определени обстоятелства или след определена възраст това не е чак толкова лесно. Чувстваш се толкова безпомощен и уплашен сякаш никога, никога не си работил. Ужасяващо е.

 

Теглих на кантар. Писах плюсове и минуси. И в крайна сметка, с пламнала глава и умряла от ужас, устоях на неустоимото предложение.
Продължавам да съм копирайтър фрийлансър.
Моля всички настоящи и потенциални клиенти да отбележат факта и да ме имат предвид.

 

И ми стискай палци. Аз ще направя същото за теб. Каквито и избори да ти се налага да правиш.

 

Хубава седмица. 🙂