Фрийлансърско коледно отклонение


Коледната картичка е дело на  Соня Попова.

Фрийлансър или не, надявам се, че си добре.
Заобиколен си от любимите си хора и изобщо не ти е до компютри и работа.

Надявам се, че сега, когато четеш този пост, вече е трети януари, а ти си отпочинал,
усмихнат, готов за нови подвизи. Ако е така, лека и успешна работа.

Ако, докато четеш това, все още е декември месец – веднага затвори този блог, изключи компютъра и излез на разходка с приятели. Обещавам ти, че ще е хубаво.

До скоро!

Бележки на стената – 3, за първото правило на брандирането и маркетинга

Научи се да си сдържаш нервите. Всеки път, в който избухваш, изглеждаш глупав, слаб и губиш. Вместо крясъци, пробвай да използваш аргументи.

***

Прочети какво казва Сет Годин за първото правило на брандирането и маркетинга. Ти си твоят бранд, ще ти е полезно.

***

Запомни, че “не е важно какво имаш, а как го имаш”. Написал го е Тери Пратчет, а той разбира от тези неща.

От мен успешна и прекрасна предпочивна седмица. Ако някой иска да добави своя бележка към стената, да се чувства свободен да го направи. 🙂

Фрийлансърът и коледната организация на времето и парите

Koledna_organizaciq_vreme_pariПразници! Ужас!
Ако има нещо, което да обърква плановете на фрийлансъра, това са точно те.
Всичко става много бавно. (Би било хубаво положението с клиента, фрийлансъра и графиците да се е променило, но не ми се вярва.) Половината от хората, с които работиш, ги няма. Одобрението на даден проект се отлага. Съответно се отлагат и плащанията. А още не съм чула за фрийлансър, който да получава коледна премия. Затова е добре да се погрижиш за клиентите и за себе си отрано.

С редовните поръчки е по-лесно. Особено ако става въпрос за писане на статии. Имаш си график. Знаеш кога какво трябва да се пусне. Можеш да подготвиш всичко предварително, да го изпратиш за одобрение и да си спокоен. Свършил си работа и клиентът е доволен. Освен това не губиш пари.
Имаш висящи поръчки? Пиши на клиентите си и ги попитай какъв е техният график. Ще приключите ли проекта до края на декември. Кога ще почиват и кога ще работят. (Предлагам ти да не се доверяваш на официално обявените дати за работа и почивка, защото със сигурност ще останеш изненадан.) Ако се окаже, че всичко се отлага за след нова година поне ще знаеш, че имаш свободно време да поемеш някоя бърза поръчка.

Вероятно имаш и договорени дати за плащания. Ако те съвпадат с почивните дни, недей да гадаеш кога ще ти дадат пари. Попитай.
Направи си добър план за работа, като се съобразиш с работните дни на клиентите си.

Напиши си на един лист откъде и кога очакваш плащания. Не включвай нищо, за което само предполагаш. Заложи на сигурните цифри. Така ще знаеш за колко време с колко пари разполагаш. Всичко, което те изненада приятно, е добре дошло, а неприятните изненади вече си ги елиминирал.
Ако поемаш бързи поръчки между празниците, договаряй предварително и твърдо срокове за работа и за плащане.

И още нещо – предвиди си достатъчно време за почивка. Като фрийлансър извън строя няма да си полезен и приятен нито на себе си, нито хората около теб.

Сам знаеш, че хубавите мигове се създават по-трудно, отколкото се изкарват парите. Хубава седмица и успех в планирането и привеждането на плана в действие. 🙂

Как да изградиш ефективен работен процес с нов клиент

Да започнеш работа с нов клиент е като да заживееш с новия си любим в една къща. Всичко изглежда идеално, но още не е ясно кой как стиска пастата за зъби и дали, когато той казва „ще сменя крушката утре“, няма предвид утре, но след две седмици.

 

За да минете безболезнено периода на стиковане, и двамата трябва да сте доста точни в изказа си и търпеливи един към друг. Затова ти предлагам няколко начина да си улесниш живота.

Continue reading