Един бонус разлика

Празничният мързел още ме държи, затова ще бъда кратка.

Докато бях служител на заплата, ми се виждаше съвсем естествено да получавам бонус за коледните и великденските празници.
Тази коледа осъзнах, че бонус няма да има, каквото съм изкарала това.
Причислих факта към недостатъците на фрийлансърството и го забравих.

Вече няколко пъти получавам допълнително пари от клиенти, доволни от работата, която съм свършила за тях. Няма значение дали сумите са големи, малки или съвсем малки. Усещането е страхотно. Все едно взимаш коледна и великденска премия едновременно.

Ако клиент ти е превел повече пари от уговореното, най-вероятно ти също имаш бонус за добре свършена работа. И все пак те съветвам да дадеш знак, че си получил повече пари.Аз винаги го правя.
Може клиентът да се е объркал. Може да ти плаща и за част от работата, която ще свършиш за него следващия месец.

Напиши му имейл. Обясни, че парите са повече и ако е станала грешка, веднага ще ги изпратиш обратно. Изкажи благодарност, ако са бонус за добре свършена работа.

Винаги оценявай жеста на отсрещната страна. Не го приемай за даденост. Защото отдавна не си служител във фирма и бонусите, които получаваш или пък не получаваш значат нещо съвсем различно от това, че идват празници.

Хубава седмица. 🙂

Празнично отклонение

Цъкни върху картинката, за да прочетеш какво е имал да каже N.C. Winters в рубриката си Freelance Freedom

Ако следващите три дни не говорим за работа, ще има ли за какво изобщо да говорим?

Някои празнуват Великден, други празнуват почивните дни, трети дори не празнуват, просто мързелуват старателно. Пожелавам ви да правите каквото си щете в компанията на близки хора и далеч от компютъра.

И се усмихвайте. 🙂

Патериците на един копирайтър фрийлансър

Ако си копирайтър, основното, което ти трябва е лист, химикал, огромно любопитство и добри умения за анализ и синтез. Всичко останало са екстри.
По заповед на щуката и по ваше желание този пост ще бъде за екстрите (разбирай програмите и сайтовете), които най-често ми помагат да си върша работата.

Единствената програма, без която не мога е Word. На нея пиша текстовете си и редактирам. Когато преди шест години започвах да работя като копирайтър, това ми се струваше най-отвратителната програма на света. Сега, понякога, продължава да е по-умна от мен.

Работя с Power Point, TextPad и Poedit. Борбата с Excel е безмилостно жестока, защото на нея правя таблиците си с поръчки, приходи и разходи. Не й схващам логиката и тя ми отмъщава винаги, когато може. Надявам се един ден да я победя.

Това е скромният ми арсенал. Има още две програми, които бих искала да разуча, защото ще ми помогнат да съм по-добра в писането на съдържание за уеб или по-скоро в по-ефективното му представяне пред клиентите, но не ми остава достатъчно време и засега ще ги задържа в тайна. Предпочитам да има с какво да се похваля на по-късен етап. 🙂

Идва ред на сайтовете: Google и Yandex.ru.
(Ползвам повечето неща, които Google предлага: Gmail, Google Calendar, Google Documents, Translator. Google Documents ми позволява да нанасям по текстовете корекции в реално време, така че клиентът да ги вижда, докато говорим в skype. Понякога ми е помагал повече и от най-смислената работна среща.)

Често посещавам:

eurodict.com
thefreedictionary.com/
mega.km.ru/alphabyte/
kakvo.org

Мисля, че с това моите патерици, зависещи от компютъра, се изчерпват.
Освен тях ползвам тълковен речник, синонимен речник и учебник по българска граматика за учители, студенти и ученици.

Всичко това, разбира се, са само отправни точки. В зависимост от темата и проекта, по които трябва да работя се опитвам да събера максимално количество информация. Чрез интернет, справочници, енциклопедии, книги, посещения на магазини и офиси.
Преди години, когато все още работех в офис, ми се наложи да обиколя магазините за боя в София и да разговарям с продавачите от позицията на клиент, за да мога да направя един проект за “Оргахим”. Беше забавно. За съжаление подобни експедиции ми се случват все по-рядко. Те изискват доста повече време и инвестиции от страна на клиента.

И като обобщение – патериците на фрийлансъра копирайтър са като патериците на останалите копирайтъри: учебник по българска граматика и всяко нещо, което може да ти помогне да научиш повече за клиента си.
Останалото зависи от теб.

***

Ще се радвам, ако и други колеги споделят кои програми и сайтове им помагат в ежедневната работа. Така може да се окаже, че всички имаме поне по една патерица повече.

Теория и практика на работата от вкъщи

или един ден на копирайтъра фрийлансър

По желание на Рая ще разкажа как минава един фрийлансърски работен ден за мен. При това ще го опиша такъв, какъвто е сега, защото в началото опитите ми за организация бяха направо нелепи.

На теория фрийлансърът може да спи до късно и да работи после, като преди това дълго пие кафе и се мотка по пижама.

На практика ставам в 8 ч. Правя упражнения до 8:30. (Наложи се, когато открих, че се уморявам след половин час ходене пеша и дънките все повече ме стягат.) Душ, закуска и в 9:30 съм пред компютъра.

На теория трябва да преглеждаш фрийланс сайтовете непрекъснато, защото може да изпуснеш поръчка.
На практика това губи много време, затова ги проверявам сутрин и към края на работния ден.

Continue reading

Нравоучително фрийлансърско размишление

Чувал си израза “за толкова пари, толкова работа”. Сигурна съм. Той е началото на един омагьосан кръг, в който ти плащат малко, затова ти работиш лошо, но като работиш лошо, защо трябва да ти плащат повече, и понеже не ти плащат кой знае колко, на теб ти е все тая и продължаваш да работиш, колкото да се каже, че работиш…

Ако си фрийлансър, някъде на третото кръгче с това влакче на ужасите, ще излетиш от вагона.

Професионалното ти отношение е в основата на добре свършената работа. Може да си гениален, но ако те мързи, не изпипваш нещата и ти е все тая какво ще се случи с проекта, той няма да свърши почти никаква работа на клиента ти. Възможностите да получиш нови поръчки ще намаляват.
Комбинацията от по-скромни възможности и желание всичко да бъде изпипано до последния детайл е много по-печеливша.

Струва ти се, че не те оценяват достатъчно? Не приемай поръчката. Щом си я приел, направи всичко както трябва.
Мислиш, че заслужаваш повече пари за това, което вършиш? Поискай си ги. И покажи защо точно трябва да ти ги дадат.

Ако работиш точно толкова, за колкото ти плащат, никога няма да получиш повече. Ако не си поискаш, вероятно също.
Отношението към собствената ни работа, определя и отношението на другите към нея.
Затова следващият път, когато клиент ти обясни как:

– и той може да го направи това с фотото и шопа, но няма време;
– предпочита да ти плаща и да седиш на бюро, за да те гледа какво правиш;
– не вижда защо да ти дава кой знае какви пари, за да му напишеш 3 страници текст, на него кой му плаща, че е научил азбуката;

помисли как се държиш ти. Помни, че отношението на хората може да бъде променяно. Процесът е бавен, труден и понякога човек се уморява. Но си струва. Защото така ще се измъчиш днес, но ще работиш и живееш значително по-лесно утре.

DSC_0226

Всъщност, това важи не само за работата, а за отношението ти към всичко – града, в който живееш, храната, която ядеш, хората – познати и непознати, с които общуваш.

Ти си фрийлансър. Избрал си свободата и всички отговорности, които тя носи със себе си.
Защитавай ги.

И хубава седмица.