Фрийлансърът, клиентът и честността 2

В предишния пост по темата писах защо е нужно да сме честни с клиента и да не взимаме поръчка, ако не сме убедени, че можем да се справим.
Сега искам да разгледам друг случай.

Получаваш запитване от клиент дали можеш да довършиш работата по съдържанието на сайт, който вече е пуснат. Да добавиш един или два текста.
Разглеждаш сайта. Забелязваш някои пропуски. Даваш си сметка, че ако не се поправят, каквото и да напишеш няма да е ефективно. Имаш два варианта:

1. Пишеш това, което клиентът иска от теб, прибираш парите и приключваш случая.

2. Сядаш и описваш всичко, което според теб не е наред. Даваш предложение как може да се поправи и казваш колко ще струва. След това пишеш на клиента много внимателен и подробен мейл. Обясняваш му, че не искаш да го обидиш, но за да бъде сайтът му ефективен, смяташ, че трябва да се направят определени промени. Прилагаш файла с описанието и чакаш.

Вярно е, че клиентът може да се обиди и да загубиш поръчката. Мисля обаче, че ако държиш на професионализма си и през ум няма да ти мине да си затраеш. Рискът да си честен си струва по няколко причини:

Удовлетворение. Можеш да направиш нещо наистина качествено, което да е полезно за клиента ти и за неговите клиенти.
Доверие. Ако клиентът оцени честността ти, ще работите добре заедно, а може да си спечелиш и поръчки за в бъдеще. От него или от негови партньори.
Пари. Ако се договорите и започнеш да правиш промени по цялостното съдържание, цената ще е различна от тази за дописване на два текста.

Все пак се колебаеш, дали да не избереш първия вариант? Помисли си. Щом клиент ти предлага да довършиш вече започната работа, вероятно не е доволен от предишния копирайтър. Може и да не може да обясни къде е проблемът. Не е и нужно. Това е твоя работа. Ако си затраеш и не я свършиш, клиентът пак ще е недоволен и така или иначе ще се разделите.

Затова пак ти повтарям.
Бъди честен. Помага. На другите около теб. Но най-вече на теб.

п.с. Нужно ли е да казвам, че избрах вариант две и нямам никакви съжаления по въпроса? 🙂

п.п.с. Не е важно дали си копирайтър или дизайнер – честността е най-добрата политика. Честно.

Какво животно е фрийлансърът?

Случка с клиент ме наведе на следната мисъл:
често клиентът не осъзнава какво животно е фрийлансърът; още по-често фрийлансърът сам не осъзнава какво точно е неговото положение.

Затова реших да напиша този пост, предназначен и за двете страни.

За фрийлансъри

Фрийлансърът не е наемник. Той е договаряща страна.
Каква е разликата?

  1. Клиентът не ти плаща сума, която сам е определил. Вие сте две страни, които се споразумяват за заплащане за определена работа, която трябва да се свърши в срок.
  2. Клиентът не е шеф. Той не може да ти виси на главата непрекъснато и да те пита докъде си стигнал. Всички срокове се договарят предварително спрямо спешността на поръчката и заетостта ти.
  3. Клиентът не те уволнява. Разбира се, може да прекрати отношения с теб по различни причини. Както и ти с него.

Фрийлансърът се грижи да е изряден в своята част от задълженията. Клиентът прави същото. Всеки е отговорен сам за себе си.

какво значи фрийлансър, какво е фрийлансър, свободна практика, фрийланс

За клиенти

  1. Фрийлансърът не е изпаднякът, който ще свърши каквото и да е за каквито и да е пари. Той предлага качество, защото знае, че само така ще получи адекватно заплащане.
  2. Фрийлансърът може да откаже да свърши работа поради заетост, защото си некоректен или защото се държиш с него като с подметка. Ти можеш да не работиш с него по същите причини.

Обобщавам

Разликата в отношенията между наемник и шеф и договарящи се страни е следната:

  • в първия случай решенията се взимат по-скоро еднолично и отговорността за почти всичко, което се случва е на шефа;
  • във втория случай решенията се взимат от фрийлансъра и клиента и отговорността към работата им е споделена.

Важно е ти, като фрийлансър, да знаеш това, защото то определя отношението ти към теб, работата, клиента, а от там и заплащането.

Важно е ти, като клиент, да знаеш това, защото то определя отношението ти към фрийлансъра, качеството на работата, която получаваш, а също и заплащането.
И въобще дръжте се на положение. Моля.

Ако сега излизаш на свободна практика, виж програмата на онлайн видео курса за начинаещи фрийлансъри, ще ти помогне да се справяш с клиентите, да си организираш времето и да се продаваш по-бързо и по-добре. 

фрийланс курс, как да стана фрийлансър, фрийланс обучение, видео курс онлайн

Ignite презентация на тема фрийланс

Вече можете да гледате всички презентации от първия Ignite София.
По-долу е моята презентация на тема “Защо фрийлансърът трябва да си свали пижамата?”
Ще си помислите, че това вече сте го чели. Повярвайте ми, различно е. Приятно гледане! 🙂

Ignite отклонение

Станал си фрийлансър, защото не си успял да си намериш работа? Сигурно с течение на времето си открил и други причини, които всъщност са те подтикнали да останеш на свободна практика. Сигурно си имаш своите малки лудости, мании и неща, които обожаваш да правиш. Следващите редове са специално за теб.

Тази седмица участвах в първия Ignite за България. Говорих за това, което напоследък ме вълнува най-много – фрийланса. 🙂

Каква е идеята на Ignite?
Всеки, който иска, може да участва. Няма ограничение в темите на презентациите. Правилата са три:

имаш на разположение 5 минути;
презентацията задължително съдържа 20 слайда;
те се сменят автоматично на всеки 15 секунди.

Защо препоръчвам да участваш и ти?

1. Можеш да разкажеш на повече хора защо това, с което се занимаваш, е страхотно. Не. Няма значение с какво се занимаваш. Важното е да ти харесва. Много.
2. В момента, в който започнеш да се подготвяш, разбираш, че това не е като презентацията, която правиш за клиенти. Различно е. Времето е наистина малко. Можеш да кажеш само най-важното. Ще спечелиш повече, ако наблегнеш на емоцията. Целта е не да представиш цял проект. Целта е да заразиш някого със своите идеи. Ще откриеш поне още един начин за въздействие върху хората.
3. Учиш се да говориш за това, което е важно за теб, пред по-голяма аудитория. Не е лесно.
4. Публиката е страшно добронамерена. При толкова усмихнати хора насреща ти, няма как да не се справиш добре.
5. Усещането, след края на презентацията, когато непознати си говорят с теб и разбираш, че ви вълнува едно и също, е… Направо можеш да се пристрастиш към него.
6. Създаваш нови контакти.
7. Забавляваш се.

За мен преживяването беше полезно и надъхващо. Успях да науча няколко нови неща за това, което правя, за начина, по който хората приемат говоренето за фрийланс и как да си контролирам притеснението (тези, които си глътват езика преди среща, могат скоро да очакват публикация по темата).
Тази седмица ще кача видео от събитието и ще можеш да гледаш самата презентация. Междувременно следи програмата на Ignite и участвай. Заслужава си.

Грип

Някъде прочетох, че човек е толкова богат, колкото дни може да си позволи да не работи. Мисля, че за фрийлансърите това важи с пълна сила.

За съжаление грипът не се съобразява с подробности като работата, която имаш да свършиш, и личните ти планове.
Независимо колко го убеждавах, че сега не ми е до него, той просто се нанесе. Дори ми донесе подарък – пакетче носни кърпи.

Усетите ли, че се разболявате, предупредете клиентите си, че няма да успеете да спазите сроковете и се отдайте на разюздано общуване с термометъра, възглавницата, буркана с мед и пилешката супа. Няма смисъл да се притеснявате за работата си, когато нищо не можете да промените. Просто кротувайте и събирайте сили.

Аз благодаря на моите търпеливи клиенти. На всички пожелавам приятна неделя, успешна седмица и бъдете здрави.