Мръсните тайни на един фрийлансър

или как да започна да се грижа отново за себе си

Случва се някои от хората, излезли на свободна практика, да стигнат до етапа “Защо трябва да си мия зъбите и да си сменям дрехите, като никой не ме гледа? Пък и мога да използвам това време, за да поработя още малко.” След това съвсем естествено да преминат във фазата “Не мога да се виждам с приятелите си, защото имам много работа. Пък и не съм си мил/а косата днес, как да се покажа на улицата в този вид!” 

Двете фази определено са взаимносвързани – ако изгазиш от едната, ще успееш да се пребориш и с другата. Балансът между работа и почивка е висш пилотаж. Зареди се с търпение и го усвоявай стъпка по стъпка.

Започни с правилната нагласа

Всичко е в главата ти. Може да е клише, но е вярно. Затова надникни в твоята и виж какво точно има в нея. След това го подреди по подходящия за теб начин. Помисли защо трябва да се грижиш за себе си. Със сигурност не е, за да станеш мис или мистър Фрийлансър. Нито пък, за да впечатлиш съседката с блестящ външен вид, докато изхвърляш боклука. Правиш го, за да се чувстваш добре. Колкото повече се занемаряваш, толкова по-малко се харесваш. Колкото по-малко се харесваш ти, толкова по-малко те харесват околните. В добавка губиш вярата си, че можеш да правиш хубави неща. И си прав. От този миг нататък правиш все по-малко хубави/качествени/смислени неща. Ако продължаваш в този дух, много скоро няма да си фрийлансър. Затова си изясни приоритетите и отиди да си измиеш зъбите. Ето и още няколко предложения, които ще ти помогнат.

 

Не започвай да работиш веднага след като станеш от леглото

Спомни си какво правеше преди да тръгнеш за офиса – къпане, обличане, пиене на кафе. Защо смяташ, че ако работиш в собствения си хол, трябва да станеш в последния момент и веднага да седнеш пред компютъра. А и кой точно е последният момент, ако нямаш работно време? Подготви се за деня независимо дали ставаш в 8, 10 или 12 часа. Отдели поне един час за себе си и за твоите малки неща – зяпане в една точка и пиене на кафе, слушане на новините по радиото. И да не забравя, не си  и помисляй междувременно да включваш компютъра. Пробвай да живееш един час без него.

 

Превърни необходимостите в удоволствия

Много добре знам какво значи отчаяно да търсиш отговор на въпроса “защо трябва да се реша, като няма кой да ме гледа”, а също и “кога съм намирал време за душ преди”. За екзистенциални въпроси от рода на “за какво са ми други дрехи освен пижама” вече съм писала, погледни линковете под статията.

Не си по-зает от преди, но дори и да си, не в това е проблемът. Просто мисълта „никой няма да разбере, че не съм си измил зъбите и очите днес“ те мотивира да не стигаш до банята.

Смени гледната точка. Докато ти се плацикаш, хората бързат за работа и се тъпчат в автобуса. Ако решиш, можеш да си вземеш релаксираща вана в средата на работния ден. Даже те съветвам да го направиш. Действа отлично на настроението и подобрява работния процес.

Забавлявай се, глези се. Опитай поне веднъж да превърнеш сутрешния душ в малко пиршество за сетивата с всичките му душ гелове, ексфолианти, кремове, etc.

Да, харесва ти да се глезиш, но това не ти е мотив да се къпеш, решиш и привеждаш в приличен вид всеки ден? Не съм сигурна, че те разбирам, но пробвай да погледнеш от още по-друг ъгъл на нещата. Освежаващият сутрешен душ, миенето на зъбите, кафето и закуската са онези важни неща, които ти помагат да работиш по-добре. Пробвай сам, ако не ти се вярва. 

 

Купи си работни дрехи за домашния офис

Аз съм последният човек, който ще каже, че не е хубаво да се разхождаш цял ден по пижама. Напротив! Чудесно е! Първите няколко седмици от твоето битие на фрийлансър. След това нещата не стоят точно така. Усещането за мърлявост, апатия и нехаресване нараства пропорционално на дните, които прекарваш по пижама или стар анцуг. Ако друго не ти помага, имай предвид, че това усещане за теб самия много бързо ще се пренесе и върху работата ти.

Помисли и за останалите хора в къщи. На тях със сигурност не им е приятно да те гледат по пижама или протрити домашни дрехи всеки ден. Още не са ти го казали? О, непременно ще го споделят с теб в един момент.

Не казвам, че трябва да стоиш в къщи с костюм. Разходи се по магазините и си избери дрехи, подходящи за работа в къщи – широки панталони, суитчъри, мекички пуловери, тениски, шарени поли. Купи си дрехите, с които няма как да се появиш в офис. Комбинирай ярки цветове. Това се отразява на настроението и отношението ти към околния свят.

И така, както си спретнал тоалета за деня и демонстративно си развяваш блузата на точки и панталона на райета из кухнята и хола, защо да не се срешиш. Ей така, за разкош.

 

Не работи в леглото

Не, дори и да е оправено ти препоръчвам да не работиш в леглото. Използвай маса и стол. Седни на възглавница на пода. Стой прав. При всички случаи ще се чувстваш по-стегнат, концентриран. Това пък ще ти помогне да си свършиш по-бързо поръчките и да се занимаваш  с други неща.

 

Движи се

Прави упражнения сутрин. Запиши се на танци, йога, тае бо, жиу жицу, бокс – каквото си пожелаеш, но не си позволявай да се заседяваш за повече от два – три дни. Защото един ден все пак ще станеш, ще опиташ да се разтъпчеш, дори да отидеш на разходка! И ще установиш, че си качил едни 10 килограма, които пижамата услужливо е поприкрила и не можеш да изкачиш 5 стъпала без да се задъхаш.

Не, проблемът отново не е, че не изглеждаш добре. (Ти нали си стоиш в къщи и няма кой да те гледа.) Проблемът е, че не се чувстваш добре. А ако нещо те кара да се чувстваш зле (и определено не си мазохист), най-естествено е да предприемеш нещо, нали?

Понякога да си фрийлансър е доста стресиращо. Има моменти, в които се чувстваш напрегнат, уплашен, несигурен. Това са и случаите, в които най-много трябва да се грижиш за себе си и да се глезиш. Не се крий зад извинението, че си затрупан с работа. Колко точно работа да имаш и кога да я свършиш зависи от теб. (Да, знам, че го знаеш, но осъзнаваш ли го? Правил ли си експерименти по темата? Опитай и това ще ти даде ново самочувствие. А също и време да изпробваш три различни прически преди да седнеш пред компютъра.)

Започни деня без напрежение, но стегнато. С подредено тяло и подредени мисли. Така ще работиш по-лесно, ще се усмихваш повече и ще приключиш работния ден по-бързо. След което – така и така си вчесан, облечен и нахилен – защо да не излезеш на разходка.

Дали си фрийлансър или всеки ден ходиш в офиса, ако имаш склонност към работохолизъм, никой не може да ти помогне. Освен ти самият. Това са само някои отправни точки как да се погрижиш за себе си, когато работиш в къщи.
Очаквай следващата статия по въпроса в неделя – “Социалният живот на един фрийлансър”.

Погледни още какво съм писала по темата:

6 comments to “Мръсните тайни на един фрийлансър”
  1. Хах, супер полезно четиво, както обикновено 🙂 Даже научих нещо ново!

    За мой ужас, не се бях замисляла, че преди, като ходех на работа, минаваха едни 2 часа от момента на ставане до момента, в който сядам на компютъра да работя.

    Сега, като работя от вкъщи, пак минава горе долу толкова време, защото се “помотквам” – зъби-мъби, лице, едно-друго, после да си пийна кафенцето, докато чета новините онлайн, пък някой и друг коментар да оставя към един от десетките блогове, които следя – и те минали 2 часа.

    НО! Благодаря ти, Иванка, че днес ми отвори очите, че това Е нормално и не е нужно да се чувствам виновна, че не сядам да работя от момента, в който рпекрача прага на офиса си. В крайна сметка – аз прекравам първо прага на хола си 😀

  2. Аз препоръчвам и закупуването на малък фитнес уред за вкъщи. Аз имам трамплин. Разтоварва страхотна и ти дава още 2 часа свеж поглед над нещата в края на работния ден. 🙂

  3. Помоткването, дами, наистина си е в реда на нещата. Стига да е с мярка, разбира се.
    Фитнес уред също не е лоша идея. Ако има къде да се държи. Но в крайна сметка и 100 подскока да направиш, докато слушаш любимото си парче, ще свърши работа.
    Въпросът дали да се разкършваш вечер или сутрин май също не стои. И по обяд да е, най-важното е да го правиш. Редовно. 🙂

  4. Не знам защо решихте, че това са неща валидни за “всеки” фрийлансър.

    Работя като такъв постоянно от 5 години и ако изключим проблема с движението никога не съм стигал до другите етапи.

    Организирам си достатъчно добре работното време за да мога ако искам да изляза с приятели.

    Хигиената не е нещо за пред хората, а за мен самия. Да съм здрав и да се чувствам добре. Кой нормален човек си мие зъбите за пред хората, а не за собственото си здраве?

  5. Здравейте.

    Статията беше провокирана от няколко разговора с различни колеги фрийлансъри, които споделиха, че имат подобни проблеми.

    Чувала съм също доста хора да се оплакват, че в един момент не стават от леглото, оставят взимането на душ за утре и не виждат смисъл да се обличат по-нормално.
    Още повече колеги пък казват, че социалният им живот страда, че не могат да си организират времето и че чувстват липсата на колеги.

    Вие явно не сте имал и нямате такива проблеми и това е чудесно. Не съм искала да засягам никого и за ваше успокоение ще променя началото на статията.
    Хубава вечер.

  6. Фрийлансърството не е за всеки. Аз съм си създал офис кътче с бюро, 2 монитора и хубав офис стол да ми е удобно. Не да се мъча с малкия лаптоп прегърбен било то в леглото или на масата.

    В интерес на истината и аз имам проблем със социалния живот. По-скоро ми е малък кръгът от приятели и си търся приятелка. Та ако трябва да изляза това е с приоритет пред работата която няма свършване.

    Всичко е въпрос на гледна точка и мислене. Тези пари заради, който не остава време за хората около вас с кого ще ги харчите после? Дори като работех от 16ч до 2ч през ноща пак съм намирал време да изляза с приятели когато ме повикат. Все пак парите се искарват по-лесно от колкото човек се запознава с качествени хора.

    Поздрави

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *